BirGün’e konuşan Kobane Dışişleri Bakan Yardımcısı Nassen, Türkiye’deki seçim sonucunun olumlu olduğunu söylerken Erdoğan’ın IŞİD yanlısı açıklamalarını eleştirdi: “IŞİD’e bel bağlayanlar her şeyini kaybedecek”

Tel Abyad’ın birkaç haftası kaldı, sırada Rakka var

Onur Erem @onurerem

Suriye’nin kuzeyinde, Türkiye sınırında IŞİD’in kontrolü altındaki en büyük yerleşim yeri olan Tel Abyad’a yönelik YPG/J operasyonu son haftalarda hızlandı. Rojava’nın Cizire ve Kobane kantonları arasında kalan bölgede iki kantondan da YPG/J güçleri ilerliyor. Operasyonları BirGün’e değerlendiren Kobane Kantonu Dışişleri Bakan Yardımcısı İdris Nassen “Tel Abyad’ı birkaç hafta, en geç bir ay içinde özgürleştireceğiz” dedi.

1. Tel Abyad ve çevresi özgürleşecek

YPG/J güçlerinin iki cepheden Tel Abyad’a her geçen gün daha da yaklaştığını söyleyen Nassen, “Şu anda Cizire’den gelen güçler, Tel Abyad’ın hemen doğusundaki Suluk kasabasının doğu kısmını ele geçirdi. Uluslararası koalisyonla işbirliği içinde bir aydan kısa süre içinde hem Tel Abyad’ı hem de çevresindeki tüm yerleşimleri özgürleştirmiş olacağız” ifadelerini kullandı.

2. Rakka'ya ilerleyeceğiz

“Tel Abyad yalnızca başlangıç, burayı özgürleştirdikten sonra hem koalisyon güçleri hem de Suriye’de bizimle birlikte hareket eden muhalif güçlerle birlikte Rakka’ya doğru ilerleyeceğiz. Bu operasyonlar IŞİD’in, başkent olarak kullandığı Rakka’dan çıkartılana kadar sürecek” diyen İdris Nassen bunun da uzun zaman almayacağını düşündüğünü anlattı.

YPG/J güçlerinin Tel Abyad’ın ardından, Kobane ve Afrin bölgeleri arasında kalan ve IŞİD’in kontrol ettiği Manjib ve Cerablus gibi kentleri de diğer muhalif güçlerle birlikte özgürleştireceğini vurgulayan Nassen, “Bizim amacımız teröristlerin yalnızca bazı kentlerden değil, tüm Suriye’den temizlenmesi” dedi.

3. Erdoğan yanlış tavrını artık bıraksın

Erdoğan’ın "Tel Ebyad'da Arapları ve Türkmenleri uçaklarla vuran Batı ne yazık ki onların yerine terör örgütü PYD ve PKK'yı yerleştiriyor" sözleriyle IŞİD’i terör örgütü olarak tanımlamayıp Kürt güçlerine terörist demesini eleştiren İdris Nassen, “YPG/J’nin ilerleyişi tüm uluslararası toplum için, bölgedeki tüm uluslararası güçler için olumlu bir gelişmedir. Uluslararası koalisyonun IŞİD’e karşı YPG/J’ye yardım etmesi de teröristin bu güçler değil IŞİD olduğunu göstermektedir. Erdoğan çok yanlış şeyler söylüyor. Umarım Erdoğan bu tür açıklamalar yapmayı bırakır ve yaklaşımını değiştirir. Sanırım bölgede Kürtlerin güç kazanmasından korkuyor. Ama bunun için IŞİD yerine bölgede insanlık adına savaşan, çoğulculuğu önemseyen, pek çok etnik grubu içeren ve koruyan, demokrasi yanlısı YPG/J’ye terörist demesi kabul edilemez. Bunun yerine bizi destekleyip Suriye’deki halklara yardımcı olmalı. Çünkü bu teröristlerin kimseye faydası yok, herkese düşmanca yaklaşıyorlar ve Türkiye için de büyük tehdit oluşturuyorlar” dedi.

4. IŞİD'e bel bağlayanlar kaybedecek

Uluslararası kamuoyu IŞİD’i yok etmek için bu kadar büyük bir uğraş verirken Türkiye’nin IŞİD’i açıkça desteklemesinin artık mümkün olmadığını düşünen Nassen “IŞİD’i desteklemenin çok büyük uluslararası sonuçları olacaktır” dedi ve dün BirGün’ün manşetinde yer alan DEDAŞ’ın IŞİD’e elektrik sağlaması haberini değerlendirdi: “Bu teröristlere yardım edenler, onlara bel bağlayanlar IŞİD temizlendikten sonra her şeyini kaybedecek. Umarım Türkiye’yi yönetenler bunu görüyordur.”

5. Seçim sonucu bölge için olumlu

7 Haziran’da gerçekleşen genel seçimden çıkan sonucun yalnızca Türkiye için değil, Kobane için de olumlu olduğunu söyleyen Nassen, “Artık Türkiye’yi ve Türkiye’nin bölgeye yönelik politikasını tek bir parti, tek bir adam belirleyemeyecek. İnsanların istediği gibi yaşamasına tek bir parti müdahale edemeyecek. HDP’nin meclise girmesi de çok sevindirici, çünkü HDP’nin yalnızca Türkiye’deki Kürt nüfusu için değil, tüm Türkiye ve tüm bölge için ilerici planları var. Bu seçim sonucu Türkiye için gerçek bir değişim imkanı sunuyor” dedi.

6. Kapıları açmanın zamanı geldi

Türkiye’nin artık YPG/J’nin kontrol ettiği sınır kapılarını açması gerektiğini, ancak hâlâ bu yönde bir işaret göremediklerini söyleyen Nassen, “Biz bölgemizdeki tüm komşularımızla olumlu ilişkiler geliştirmek, Türk halkıyla dayanışma içinde olmak istiyoruz. Türk yetkililer de artık daha olumlu bir tavır içinde olmalı” ifadelerin kullandı.