Biden yönetimi İsrail’e ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail’in ardından Almanya, İngiltere ve Belçika’ya gidecek.

Tel Aviv’e ilk resmi ziyaret: İran’la nükleer kriz masada

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Başkanı Joe Biden dönemi İsrail’e giden ilk bakan Savunma Bakanı Lloyd Austin oldu. İki günlük resmi ziyaret için dün Tel Aviv’e giden Austin’in bugün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yla görüşerek ortak basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor. Austin’in Netanyahu’yla İran’la nükleer müzakere sürecini ve Tahran’ın bölgedeki faaliyetlerini görüşmesi bekleniyor. İsrail’in ardından Almanya, İngiltere ve Belçika’yı ziyaret edecek olan Austin’in programında Brüksel’deki NATO Genel Merkezi’ni ziyaret de bulunuyor. Biden yönetimi, İran’la nükleer müzakerelere yeşil ışık yakarken Tel Aviv yönetimi Washington’ın bu tutumunu eleştiren açıklamalarda bulunmuştu.

İran’ın resmi yayını Press TV’de ise Viyana’da yapılan nükleer müzakere toplantılarına ilişkin dikkat çeken bir yazıya yer verildi. “Viyana görüşmelerinin sonucu: Neredeyse hiçbir şey” başlıklı yazıda, “Tahran ile 2015 nükleer anlaşmasının Viyana’daki diğer imzacıları arasındaki görüşmelerde şimdiye kadar hiçbir sonuç alınamadı ve İran’ın üst düzey müzakerecisi yaptırımların nasıl kaldırılacağı veya kaldırılmasının doğrulanması konusunda henüz bir anlaşma olmadığını söyledi” ifadelerine yer verildi.

NÜKLEER TESİSTE KAZA

Öte yandan İran’ın İsfahan kentindeki Natanz Nükleer Tesisi’nde dün kaza yaşandı. İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, kazada kimsenin yaralanmadığını ve herhangi bir kirliliğinin oluşmadığını belirterek, olayın nedenine ilişkin incelemelerin devam ettiğini ifade etti. Söz konusu tesiste iki gün önce Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin talimatıyla önceki santrifüjlere kıyasla 10 kat daha fazla uranyum üretecek 146 adetten oluşan IR6 santrifüj zinciri devreye sokulmuştu.