31 Mart yerel seçimlerinin sonuçlarının belli olmasının ardından AKP’liler tarafından yapılan itirazların uzattığı süreç, belirsizliğini koruyor. Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Seyrantepe’de bulunan Seçim Koordinasyon Merkezi, 31 Mart gecesinde olduğu gibi hıncahınç dolu. Millet İttifakı’nı oluşturan CHP ve İyi Parti yetkilileri, sürece ilişkin yaptıkları toplantının ardından BirGün’e açıklamalarda bulundu. Sonucun herhangi bir şekilde değişikliğe uğramayacağını öne […]

‘Telaşlanmayın, nöbetteyiz’

31 Mart yerel seçimlerinin sonuçlarının belli olmasının ardından AKP’liler tarafından yapılan itirazların uzattığı süreç, belirsizliğini koruyor. Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Seyrantepe’de bulunan Seçim Koordinasyon Merkezi, 31 Mart gecesinde olduğu gibi hıncahınç dolu.

Millet İttifakı’nı oluşturan CHP ve İyi Parti yetkilileri, sürece ilişkin yaptıkları toplantının ardından BirGün’e açıklamalarda bulundu. Sonucun herhangi bir şekilde değişikliğe uğramayacağını öne süren vekiller, “Sayımın bittiği yerlerde bile nöbetteyiz. Herkesin içi rahat olsun” dedi.

Öte yandan İyi Parti tarafından gönderilen 15 kişilik heyet ile CHP’liler arasında geçen toplantıda söz konusu durumun daha güvenli bir şekilde atlatılmasına yönelik fikir ve önerilerin konuşulduğu öğrenildi.


Sürecin seyrinde devam ettiğini söyleyen CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, “Belirli bir süre içerisinde bu itirazlar sonuçlanacak. İstanbul güzel yerlere gidiyor. Cumhurbaşkanı seçim sonuçlarının nereye gittiğini iyi değerlendiriyor. Dikkat çeken husus şu; her siyasi parti itiraz hakkına sahiptir. Ancak YSK’nin önceki seçimlerde vermiş olduğu kararlar var. Herhangi bir gerekçe ortaya koymaksızın geçersiz oyların sayılmasını geçmişte YSK kabul etmemiştir. Bu hukuka uygun değil. Sonucun değişmeyeceğini düşünüyorum” dedi.

CHP 24. Dönem CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, “Bu süreci uzatarak toplumun haksızlığa ve mağduriyete uğradığını, en şaibeli seçim olduğunu söyleyerek toplumu germeye çalışıyorlar. Hem İstanbul’un hem de Türkiye’nin haritasına baktığınız zaman da üreten, ekonomiden etkilenen ve açlık sınırında dolaşan herkes Ekrem İmamoğlu’na ve Millet İttifakı’na sahip çıkmış durumda. Türkiye’nin en güzel ve şaibesiz seçimlerinden birisi yapıldı. Ancak problem şurada, en demokratik seçim olacak diyenler, en şaibeli seçim oldu demeye başladılar” ifadelerini kullandı.

Sandıkta alınan seçimi sahada korumak üzerine çaba gösterdiklerini belirten CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, “Bir sonuç çıkmayacağı belli ama hukukun bütün açık kapılarını çok haksız ve seçim kanuna aykırı bir şekilde zorlanması söz konusu. Burada amaç büyükşehir belediye başkanlığının devrinin geciktirilmesi. Hepimizin sakin ve kararlı olması gerekiyor. Herhangi bir değişim olması mümkün değil” şeklinde konuştu.

SÜREÇ ADİL İŞLEMELİ

Hukuk devletinin en önemli ilkelerinden birinin hukuki güvenilirlik olduğunu vurgulayan CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, “Bu da herkesin ne olacağını bilmesidir. Ancak gerek YSK’nin gerekse de il ve ilçe seçim kurullarının geçmiş yıllardaki benzer olaylardan farklı kararlar vererek süreci yürütmeye çalışmaları son derece yersizdir ve haksızlıktır. Benim gördüğüm bu tablo içerisinde CHP’lilerin her bir ferdi ve milletvekilleri oyların heba olmaması için önemli bir çalışma yürütüyorlar. Bizim beklentimiz sürecin adil işlemesidir” açıklamasını yaptı.

İSTANBUL’A BAHAR GELDİ

CHP 26. Dönem İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Başkanı olmaya hak kazandığını ifade ederken, “Biliyorsunuz umutsuzluğu yaygınlaştırarak, sorgulamayan ve biat eden bir toplumu kalıcı kılmak istedikleri bir süreci yürütüyorlar. Sürekli kötücül ve aşağılayan, kazanımı yok sayan bir söylemle hitap ediyorlar. Bir taraf ayrıştıran ve kutuplaştıran bir söylem sürdürürken, Ekrem İmamoğlu Başkan’ın son derece kucaklayıcı, herkese saygıyla yaklaşan ve an be an seçim sonuçlarını bildiren yaklaşımı da görüyorum. İstanbul’a bahar geldi ve yazı getirecek” dedi.