Uluslararası temaslarını sıklaştıran Erdoğan, birçok konuda istediğini alamadı. Doç. Dr. Demir, yaşanan hareketliliğin halka sonuç olarak yansıdığını aktardı.

Temas çok, adım yok
Erdoğan BM Genel Kurulu’na katılmak için ABD’ye gitti. (Fotoğraf: DHA)

Umut SERDAROĞLU

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki gün süren Özbekistan ziyaretinin ardından ABD’nin New York şehrine gitti. Erdoğan’ın üç gün sürecek ABD ziyareti kapsamında 77’inci Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na katılması ve birtakım temaslarda bulunması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyeti John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı’nda Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu ve Türkiye’nin Vaşington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan karşıladı. Erdoğan 20 Eylül’de BM Genel Kuruluna hitap edecek. Erdoğan’ın pek çok devlet başkanıyla ikili görüşmelerde bulunması bekleniyor. Ayrıca Erdoğan’ın ABD Başkanı Joe Biden ile ABD’nin Türkiye’ye F-16 satışı hakkında da temaslarda bulunacağı konuşulanlar arasında.

İSTEDİKLERİNİ TAM OLARAK ALAMIYOR

Öte yandan son günlerdeki dış politikadaki hareketlilik iyice hız kazandı. Suriye’ye yönelik uzlaşı mesajları, ABD ile F-16 görüşmeleri, Yunanistan gerilimi gibi dış politikaya dair konular gündemi sıkça meşgul etti. Ancak bütün bu yaşanan hareketliliğe rağmen şu ana kadar somut adımlar tam anlamıyla atılmazken Erdoğan şu ana kadar istediklerini tam anlamıyla alamadı. Son olarak Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi'nde Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Özbekistan’daki görüşmesinde doğal gazda yüzde 25 indirim ve enerji faturasının bir kısmının lira cinsinden ödenmesini talep eden Erdoğan’ın bu talebi de kabul edilmedi. Putin Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından Rusya'dan satın alınan gazın yüzde 25'inin Rus para birimi ruble ile ödenmesi konusunda Türkiye ile anlaşmaya varıldığını belirtti. Ücretin geri kalan kısmının ise dolar olarak ödenmesi bekleniyor.

Dış politikada büyük bir hareketlilik olmasına rağmen somut bir adım ortaya atılamadığını aktaran Doç. Dr. Ali Faik Demir BirGün’e değerlendirmelerde bulundu. Demir, “Sadece Türkiye’de değil, dünya gündeminde de büyük bir hareketlilik söz konusu. Bu kadar hareketin sonucunda bazen dağın fare doğurduğunu görüyoruz. Ancak unutmamak gerekir ki bugünün dünyasında insanlar sonuçtan ziyade bu tür hareketliliği görmek istiyor. Bu hareketlilik bir sonuç olarak algılanıyor. Liderler de iletişimin bir sonuç olduğunu düşündüğü için bu iletişimi kurmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Putin ile Erdoğan arasında gerçekleştirilen görüşmesinin ardından yapılan doğalgaz anlaşmasına değinen Demir, “Erdoğan’ın tam olarak istediğini aldığını söyleyemeyiz. Ancak Türkiye hâlâ enerji güvenliğini sürdürüyor. Türkiye’nin doğalgazda Rusya ve İran’a olan bağımlılığını göz önüne alırsak ödeme türü değil anlaşmanın sağlanması öncelikli” dedi.

Erdoğan’ın ABD ziyaretini değerlendiren Demir, “Burada Erdoğan’ın Biden ile görüşmesinden ziyade önemli olan BM kurulu. Söylenmek istenen sözler, verilmek istenen mesajlar bu tür organizasyonlarda veriliyor. Bu yüzden Biden’la görüşmek her ne kadar önemli olsa da tek bir amaçla ABD’ye gidildiğini düşünmüyorum. Burada kamuoyuna verilen mesajların da büyük bir etkisi var” şeklinde konuştu.

SURİYE MESELESİ SEÇİM İÇİN ÖNEMLİ

Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi'nde Erdoğan’ın Esad ile görüşme talebinin iç politikayla da yakından ilgili olduğunu hatırlatan Demir, “Türkiye’de genelde seçmenin oyunu belirleyen faktörler genelde iç politika, insanların alım gücü oluyor. Ancak Suriye konusu tamamen farklı. Ülkede ciddi anlamda Suriyelilerin bulunduğu için bu meseleyi hem iç hem de dış politika olarak görmek lazım. Seçimde belki de en etkileyici faktör Suriyelilerin Türkiye’deki geleceğine yönelik atılacak adımlar olacak. Suriye’ye yönelik atılacak adımlarda seçim tarihi belirleyici olacak. Atılan adımların hızı seçimin yakınlığını gösterebilir” dedi.

***

ERDOĞAN, TUNÇ SOYER VE MERDAN YANARDAĞ’I HEDEF ALDI

ABD ziyareti öncesi iktidara yakınlığıyla bilinen basın mensuplarının sorularını cevaplayan Erdoğan, açıklamaları sırasında İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve BirGün Yazarı Merdan Yanardağ’ı Osmanlı’ya yönelik yaptıkları açıklamalar nedeniyle hedef aldı. Erdoğan, “Tarihini hakaretle ifade etmeye çalışan bir insan, bir defa bu milletin bir evladı olamaz. 33 sene Osmanlı’yı idare eden bir Sultan Abdülhamid’e utanmadan, sıkılmadan öyle yakıştırmalar yapılması asla kabul edilemez. Bir de Merdan Yanardağ diye birisi var. O da Osmanlı hakkında ahlaksız ifadeler kullanıyor, hakaretler ediyor. Bu ifadeleri kesinlikle nefret suçuna da girer. Tabii bunların üzerine gitmemiz lazım” dedi.