Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’e Yazar Temel Demirer hakkındaki açıklamaları nedeniyle istifa çağrısı yaptı. Kızılay’da bir basın açıkması...

Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’e Yazar Temel Demirer hakkındaki açıklamaları nedeniyle istifa çağrısı yaptı. Kızılay’da bir basın açıkması yapan Girişim üyerini adına konuşan Yazar Fikret Başkaya, “Bakan Şahin, Temel Demirer’in Türk Ceza Yasası’nın 301’inci maddesinden yargılanmasını haklı bulduğunu belirten bir açıklama yaptı ve ‘Ben devletime katil dedirtmem’ dedi. Böylece devam eden yargılamaya açıkça müdahale etti” dedi.

Başkaya, “Bakan Şahin yaptığı açıklamayla Demirer’i açıkça hedef haline getirdi. Hrant Dink kardeşimiz de böyle sorumsuzca konuşmalar sonucu hedef yapılmıştı. Bakan görevini yapmak istiyorsa cezaevlerindeki işkenceleri önlesin” diye konuştu. “Mehmet Ali Şahin’in adalet gibi çok önemli bir bakanlık koltuğunda oturuyor olmasını yurttaş hakları açısından sakıncalı buluyorum” diyen Başkaya, konuşmasını “Bakan’ı derhal istifaya çağırıyor, istifaya yanaşmaması durumunda görevden alınmasını talep ediyorum” diyerek tamamladı.

Temel Demirer ise, “Adalet Bakanı’nın görevi devleti savunmak değil, yurttaşları iktidar ve güç odaklarının suistimallerinden korumak ve yargının tarafsız işlemesini sağlamaktır. Oysa benimle ilgili olayda Adalet Bakanı yargıya müdahale ettiği gibi, insanları da bana karşı kışkırtıyor” dedi. Demirer, başına bir şey gelirse bunun sorumlusunun Adalet Bakanı olacağını da sözlerine ekledi.

 

İZNİ ŞAHİN VERMİŞTİ

Temel Demirer, Hrant Dink’in öldürülmesinin ardından 19 Ocak 2007 tarihinde Yüksel Caddesi’nde yaptığı basın açıklamasında, “Hrant Dink bu ülkede soykırım olduğu gerçeğini ifade ettiği için katledildi. Katil devlet karşısında suç işlemeyenler Hrant Dink cinayetine ortak olanlardır. Dün Ermenileri katledenler, bugün Kürt kardeşlerimize saldırmaktadır” demişti. Bu sözler nedeniyle Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in, TCK’nin 301. maddesinden yargılanmasına izin verdiği Demirer hakkında açılan dava, Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Yargılama iznine yönelik eleştiriler üzerine Bakan Şahin, ‘’Bu kişilerin söylediklerine kimse dikkat etmiyor. Dava açılınca ‘Vah’ diyor. Adam ‘Türkiye katil devlettir. Önce Ermenileri katletti, şimdi Kürtleri katledecek’ diyor. Kimse kusura bakmasın ben devletime katil dedirtmem. Bu ifadeler düşünce özgürlüğü değildir. Tam da 301. maddede düzenlenen ‘Devletin şahsiyetini aşağılama’ suçudur’’ demişti.

Zehra Şahindokuyucu Ankara