Halkların Demokratik Partisi (HDP) Cumhurbaşkanı adaylarının Selahattin Demirtaş olduğunu açıkladı. Adayın, yüzlerce kişinin katılımıyla açıklandığı Abbasağa Parkı’nda söz alan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, seçim kampanyasında kendilerine düşen görevin barajları yıktıkları gibi cezaevi duvarlarını da yıkmak olduğunu vurguladı

Temelli: Demirtaş ile barajları yıktığımız gibi cezaevi duvarlarını da yıkacağız!

ZEYNEP KURAY

HDP, 24 Haziran seçim startını Beşiktaş’taki Abbasağa Parkı’nda düzenlenen kitlesel etkinlikle verdi. Şenlik havasında gerçekleşen etkinlikte HDP eski genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın fotoğrafları ve HDP bayraklarıyla donatıldı. 7’den 70’e yüzlerce kişinin akın ettiği ekinliğe, HDP Eş genel Başkanı Sezai Temelli, HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, HDP milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder, Feleknas Uca, Erol Dora, Mithat Sancar, Aycan İrmez, Filiz Kerestecioğlu, Diyaret Taşdemir, HDP eski Eş Başkanı Serpil Kemalbay, HDK Eşsözcüsü Gülistan Koçyiğit ve çok sayıda siyasi parti, sanatçı, demokratik kitle örgütü katıldı. Selahattin Demirtaş’ın fotoğraflarının taşındığı etkinlikte, hep bir ağızdan, “Selo Başkan”, “HDP umuttur umut dimdik ayakta”, “HDP halktır halk burada” sloganları atıldı. “Daha özgür bir Türkiye ve Kürdistan için adayımız” diye seslenildiğinde kitle, “Demirtaş” diye cevap verdi. Şenlikte, tutuklanan HDP İstanbul İl Eş Başkanı Cengiz Çiçek ve beraberinde tutuklananlara da selamlar gönderildi. Şenlik, Demirtaş’ın söylemlerini içeren slayt gösterisiyle başladı.

‘YA TEK ADAM YA HALKLAR KAZANACAK!’

ilk konuşma HDP Milletvekili ve HDP Kadın Meclisleri Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir tarafından yapıldı. “Jin jiyan azadî” sloganları eşliğinde platforma çıkan Taşdemir, "Şu coşkuya baktığım zaman 24 Haziran seçimlerinin sonucu belli" diyerek, kadın özgürlüğüyle seçim sürecini yükseğe taşıyacaklarını vurguladı. Konuşmasını Kürtçe başlayan Taşdemir, 2014 ‘ten bu yana çok zor süreçler yaşandığını hatırlattı. AKP-MHP ittifakı ile bu sürecin daha da sertleştiğine işaret eden Taşdemir, faşist ittifakın kızgın yağ döker gibi Kürt halkın üzerine geldiğini vurguladı. “Biz de dört parça Kürdistanlılar gibi ittifakımızı kuracağız” diyen Taşdemir, dün Amed’de Kürdistanî partilerin birleşmesine atıfta bulunarak, “Dün Amed’de çok büyük bir adım atıldı. Hepsini bu alandan selamlıyorum” dedi.

Demokratik bir ülke kurmak için mücadele eden Demirtaş’ın sadece Kürt halkının değil tüm ezilenlerin, ötekileştiren adayı olduğunun altını çizen Taşdemir, bu mücadelenin ya tek adam rejimi ya da hakların kazanacağını vurguladı. Taşdemir, “Onlar hep tekçiliği savunuyor, biz ise çoğulculuğu özgürlüğü savunuyoruz” diye konuştu. Demirtaş’ın şu anda rehin tutulduğunu hatırlatan Taşdemir, “Zindanlardan bile onları rahat bırakmayacağız. 2014 çökertme planlarını nasıl boşa çıkartıysak, AKP-MHP ittifakını da boşa çıkartacağız” diye konuştu.

‘DEĞİŞİMİ BİZ KADINLAR YARATACAĞIZ!’

Bu seçimin sadece özgürlüğün değil faşizmle hesaplaşma seçimi de olduğuna işaret eden Taşdemir, “Biz 24 Haziran’da sandığa gittiğimizde Taybet anayı, Roboski’yi, Ceylan Önkol’u, Suruç ve Ankara katliamında yaşamını yitiren gençlerimizi ve insanlarımızı aklımıza getireceğiz; bir gecede KHK’lerle işlerinden edinen kadın arkadaşlarımızı, emekçileri aklımıza getireceğiz. Kürdistan’da Kürtçe tabelaları tek tek indirip, Ehmedê Xanî ‘nin heykelini yıktıkları gibi bizde onları iktidardan indireceğiz” dedi. Konuşmasını Türkçe devam eden Taşdemir, bu seçimlerden en çok da kadınlara görev düştüğünü kaydetti. Taşdemir, AKP’nin 15 yıllık politikalarının kadınlara yoksulluk, şiddet ve çocuklara cinsel taciz olarak döndüğünü belirtti. AKP’nin cinsiyetçiliğini ve nefreti örgütlediği vurgulayan Taşdemir, şöyle konuştu: “Kadına yönelik şiddeti kalıcı hale getirmek istiyorlar. Kadınlar buna izin vermez. Kadınların mücadelesinin olduğu yerde onların kendi rejimlerini inşa etmesi düşünülemez. Sizlerden korkmuyoruz. Kadınlar tarih boyunca demokrasi mücadelesinin en güçlü damarı oldular. Bizim ne giyeceğimize, kaç çocuk doğuracağımıza karar veren sarayda oturan birine ihtiyacımız yok. Bizler hep birlikte siyasetin en üst kurumunu değişime mecbur edeceğiz. Eş cumhur başkanlığı sistemini bizler öreceğiz. Bizler değişim yaratacağız.”

TEMELLİ: NEWROZ ‘DA, 1 MAYIS‘TA BAŞARDIK, 24 HAZİRAN’DA DA BAŞARACAĞIZ

Taşdemir'in konuşmasının ardından seçim sürecinde kullanılacak slogan ve müzik kitleye slayt gösterimle tanıtıldı. Platforma çıkan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli konuşma yaptı. Türkiye bu gün çok büyük bir temsiliyet krizi yaşandığını hatırlatarak sözlerine başlayan Temelli, bütün bir ülkeyi uçurumdan sürüklenmesini durdurmak için 24 Haziran 2018 tarihinin büyük bir fırsat olduğunu vurguladı. “Bu gidişatı durduracağız” diyen Temelli, “Bu vesayet rejiminden kurtulamadığı zaman 16 yıllık AKP rejimi devam eder. Bundan kurtulabiliriz. Yan yana durarak kurtulacağız. Newroz'da, 1 Mayıs'ta başardık, 24 Haziran'da da başaracağız. Bunu durdurabileceksek birlikte yapacağız” dedi.

‘DEMİRTAŞ SÖZÜMÜZÜN GÜCÜDÜR’

HDP’nin Cumhurbaşkanı adayını otel odalarında değil, halk ile birlikte belirlediklerini dile getiren Temelli, “Nereye gitsek Selahattin Demirtaş'ın ismi önümüze çıktı. Ne mutlu bize. Herkes yan yana dedik. Demirtaş'ın adaylığı bugüne kadar sürdürmüş olduğumuzun sözümüzün gücüdür. 2014'te yine adayımız Demirtaş'tı. Tüm Türkiye'yi dolaştık. Yeni yaşamı anlattık. Ortak vatanda birbirimizi var edebiliriz dedik. 2014'te başlayan bu yolculuk bugünde devam ediyor. 7 Haziran'da yarı da bıraktığımız işi inanıyorum ki 24 Haziran'da tamamlayacağız. Hiç diz çökmedi hep ayakta, yoluna devam ediyor. Nasıl bir demokrasi, nasıl bir yeni yaşam. Biz bunları anlatırken, 'çöktürme planı' hazırlamışlar. İşte savaş ve yıkım politikaları. Yaşadığımız topyekûn krizin sonucu budur. Partili cumhurbaşkanlığının Türkiye'yi sürüklediği yer burası. Eğer aynı şeyi yaşamak istemiyorsak 24 Haziran'da sandıklarımıza, oylarımıza sahip çıkmalıyız.“

Kampanyayı çok iyi bir ekiple yaptıklarını aktaran Temelli, “Çok güzel işler yapıyorlar. Hep birlikte bir kampanya yapalım. Bu sistemi, düzeni değiştirelim. 24 Haziran'da değiştireceğiz. Hem cumhurbaşkanlığı hem de parlamento seçimlerinde. Yine 'Ekmeleddin için Emek' gibi bir şeyi kaldıramaz. İnce midir bir şey söyleyip gidiyorlar. Buradan onlara da destek atın. Yeni bir büromuz açıldı. Kandıra büromuz açıldı” dedi.

‘BARAJLARI YENİDEN YIKACAĞIZ, TAŞ OLUP BAŞLARINA DÜŞECEĞİZ!’

Bu kampanyada herkese düşen görevin cezaevi duvarlarını yıkmak olduğunu söyleyen Temelli, “ Bize düşen görev cezaevleri duvarlarını yıkmak, tıpkı barajları yıktığımız gibi. Bugün kampanyamızı başlatıyoruz. Var olan sistemi değiştirmek için geliyoruz. Bu rejimi, bu sistemi değiştirmek için bugünden çalışacağız. Türkiye'nin demokrasi sorunu var. Demokrasi sorunu çözülmeden Kürt sorunu çözülemez. Bugün bir rapor hazırlamışlar ve koşarak Amed'de gitmişler. Kürtlerin bir sorunu yok. Savaş politikalarını sürdürenlerin sağlık, öncesinde akıl sorunu var. Raporları koyacak yer kalmadı. Her Kürt için yeterli bir rapor var.

HDP’siz sıfır baraj ittifakına da atıfta bulunan Temelli, Türkiye ‘de iki yeni Baraj ittifakı olduğuna işaret etti. Bu barajların HDP’yi engellemek için kurulduğunu belirten Temelli, “Kaç defa yıktık anlamadılar. Şimdi yeniden yıkacağız ve taş olup başlarına düşeceğiz. Ha bire sağdan sayıyorlar. Bu hesap tutmaz. Bu hesap Cerattepe'den, İzmir'den, Sur'dan, Cizre'den döner. Bir hesap tutacaksa bunu soldan sayacaksınız. Sağdan değil, soldan sayacaksınız” diye konuştu.

‘HERKESİ SANDIKLARA SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUZ’

Herkesi sandıklara sahip çıkmaya çağıran Temelli, sözlerini şöyle sürdürdü: “7 gün 24 saat çalışacağız. Işıklarımız sönmüyor. Sarayın ışıkları sönsün diye ışıklarımızı söndürmüyoruz sabaha kadar çalışıyoruz. Herkesi sandıklara sahip olmaya, oyunu sahip olmaya çağırıyoruz. Herkesi HDP'de aday olmaya, buluşmaya çağırıyoruz. 24 Haziran'da 7 Haziran'dan çok daha güçlü bir şekilde parlamentoda yer alacağız. Birinci turda ne yapacaksak ikinci turda onu yapacağız. Siz hesabınızı yapmadınız ama biz yaptık. Biz yürüdükçe bu ülkeye demokrasi gelir, barış iradesi gelir."

Temelli'nin konuşmasının ardından Demirtaş'ın Edirne Cezaevi'nden gönderdiği mesaj okundu. Mesaj okunduğu sırada Demirtaş'ın cezaevinde çektirdiği yeni fotoğraflar sinevizyondan izletildi. Şenlik, “Mutlaka kazanacağız” sloganlarıyla sona erdi.