Covid-19 salgını nedeniyle insanların evlerine çekilmesi hava kirliliğinin bir nebze olsun azalmasını sağladı. Ancak buna rağmen kirlilik bazı ilçelerde hâlâ yüksek ve önümüzdeki günler için alarm veriyor

Temiz hava için  bu kadar acıya gerek yok

Covid-19’un hayatı yavaşlatmasıyla hava kirliliği Türkiye’de azaldı. Buna rağmen bazı ilçelerdeki veriler hâlâ yüksek ve önümüzdeki günler için alarm veriyor. Ekosfer Derneği’nin havaizleme.gov.tr sitesinden derlediği veriler yine de gelecek günler için bizi uyarıyor.

HAVA KİRLİLİĞİ AZALDI AMA RİSK SÜRÜYOR

Verilere göre, 2-9 Mart 2020 tarihleri arasında Ankara Bahçelievler’de partikül madde günlük ortalama değeri Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) sınır kabul ettiği değerin oldukça üzerinde ölçüldü. 30 Mart-6 Nisan tarihleri arasındaysa bu değer, sınır değerin altına geriledi.

İzmir Bornova’da ise bu değerler sınırın altında kalsa da, ekonomi ve insan faaliyetlerinin azalmasına rağmen ciddi bir düşüş görülmedi.

Ekosfer Derneği’nin açıklamasına göre temiz bir hava için radikal değişiklikler yapılması gerekiyor.

İKLİM KRİZİNDE DE BÜYÜK ACILAR YAŞAYABİLİRİZ

Ekosfer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Gürbüz konuya ilişkin şu açıklamada bulundu: “Bu kriz, bize doğanın kendini toparlama hızını ve aslında ne kadar kirli ve sorunlu kentlerde yaşadığımızı gösterdi. Hızımızı yavaşlatmak, tüketimi azaltmak ve ekonomiyi karbonsuzlaştırarak, daha sağlıklı bir gezegende yaşamak mümkün. Sadece ulaşım ve enerjideki araçları değil, yaşam tarzımızı da hızla değiştirmezsek, giderek büyüyen iklim krizi nedeniyle benzer acılar yaşayabiliriz”.