TEOG'da bilim insanlarının çözümünde mutabık kalmadığı muğlak ve her defasında davalık olan sorular... Milli Eğitim Bakanlığı'nın gelecek sınavlarda çözüm bulması gereken 6 hatasını sıraladık

TEOG'da Bakanlığın 6 hatası

SERBAY MANSUROĞLU-serbaymansur@birgun.net

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) TEOG 2015 sınav sonuçlarını açıkladı. Bakanlık, TEOG kapsamında 24 Haziran’da açıklanacağı ilan edilen Yerleştirmeye Esas Puanlar’ını 5 günlük rötarla (YEP) dün açıkladı. Öğrenciler sınav sonuçlarına göre tercihlerini yapacak. TEOG’ta öğrencileri ve velileri çileden çıkaran hatalar ve tartışmalar oldu. Bakanlığın gelecek sınavlarda kendi hatalarını düzeltmesi mümkün. İşte düzeltilmesi gereken 6 hata:

1- HER SINAVDA YANLIŞ SORU
Sınav takvimi bir yıl önceden ilan ediliyor. Ancak buna rağmen her sınavda tartışmalı sorular gündeme geliyor. Bu sene de mahkemece iptal edilen Mary sorusu bütün adaylar tarafından doğru çözülmüş gibi kabul edildi.

2- ÇELİŞKİLİ SORULAR OLMASIN
Sorular net, anlaşılır bir dille hazırlanmalı. Soru çelişki içerse bile yanıtlardan biri doğru olmalı. Çeldirici ifadenin yanıt anlamına gelmemesi, yanıt yerine geçebilecek nitelikte olmaması gerekir.
Bakanlık iptal edilen soruda İdare Mahkemesi’nin haksız kararlar verdiğine işaret etti. Mahkemenin verdiği karar üniversiteden atanan bilirkişi raporuna yani bilim insanlarına dayanıyor. TEOG soruları da bilim insanları tarafından hazırlanıyor.

Açıklamalara bakıldığında bilim insanlarının bile üzerinde mutabık olmadığı soruların 8. sınıf seviyesindeki öğrencilere sorulmaması gerekir.

3- MAHKEME DEĞİL BİLİM HEYETİ
Yanlış soru demek yargı demek. Bu sene Mary sorusu yargıya taşındı. Eldeki davalar ve bilirkişide yaşanan aksama nedeniyle mahkeme geç karar verdi. 1 milyon 273 bin öğrencinin hayatını doğrudan ilgilendiren bir kararda mahkeme yerine başvurulacak bir bilim kurulu oluşturulabilir. Gazetemiz eğitim yazarı Ünal Özmen, “Uzmanlardan oluşan bir heyet tüketici mahkemelerinde olduğu gibi bağlayıcı karar verebilir. Böylece Siyasal, İşletme mezunu olup İngilizce bilmeme ihtimali olan İdare Mahkemesi hakimi böyle bir davayla karşı karşıya kalmaz” diyor.

4- OKULLARA FARKLI MUAMELE
Özel okul tercihi yapanlar bu dönemde devlet okuluna tercih yapamayacak. Eşitsizliğin ve haksızlığın giderilmesi velilerin talebi.

5- SIRALAMA KARARSIZ BIRAKTI
Başarı sıralamasının açklanmaması hem öğrencileri hem velileri zor durumda bıraktı. Veliler özeli tercih edip 55 bin liraya varan yıllık ücretlerini verseler dahi çocuklarının yerleşme ihtimali olan devlet liselerinin, hem ücretsiz hem de iyi eğitim olanaklarından mahrum kalıyorlar. Bir veli, “Ne yapacağımızı şaşırdık. Özel okul, yabancı özel okul, temel lise ve Anadolu Lisesi seçenekleri arasında kararsız kaldık” dedi.

6- GEÇMİŞE DÖNÜK KARAR
Saint Joseph, Robert gibi okullar geçen yılın TEOG sistemine göre Matematik, Fen, Türkçe gibi derslerdeki başarı kriterini dikkate alıyordu. Bu sene ilk TEOG’un ardından Bakanlık onayıyla Inkılap gibi dersler başarı kıstasları arasına eklendi, YEP’e etki ikinci sınavdan önce yüzde elli-yüzde elli olarak eşitlendi. Bakanlığın geçmişe dönük kararlarıyla öğrenciler hayal kırıklığı yaşadı. Bakanlık bundan sonra benzer bir karara imza atsa bile bir sonraki aşamada uygulanmasını sağlamalı.