İsrail’in Filistin’e yönelik insan hakları ihlallerini belirlemek için Meclis’te komisyon kuruldu. Hükümetten İsrail’e göstermelik tepki açıklamaları gelse de İsrail, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı 8’inci ülke konumunda.

Tepkileri hamaset, amaçları ticaret

HABER MERKEZİ

İsrail’in Gazze’ye karşı saldırıları sürerken Türkiye’den göstermelik tepkilerin ötesinde bir hamle gelmedi. Kürsülerden İsrail’i kınayan açıklamalar yapılsa da iki ülke arasındaki ticaret hacmi giderek büyüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2020 yılında Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret hacmi 6,2 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı. Türkiye, 2021 yılının ilk üç ayında da İsrail’e 1 milyar 387 milyon liralık ihracat, 471 milyon dolarlık da ithalat yaptı. İsrail, Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı 8’inci ülke oldu.

Meclis’te alt komisyon

2020’de Türkiye’nin İsrail'e ihracatında çelik ve demir ilk sırada bulunuyor. Onu otomotiv sektörü takip ediyor. Önde gelen ihraç ürünleri arasında ayrıca kimyevi madde, hazır giyim, mobilya ve çimento yer alıyor. Türkiye'nin İsrail'den en çok ithal ettiği ürünlerde ilk sıraya mineral yakıt ve yağlar yerleşti. Ayrıca ana ithalat kalemleri arasında plastikler ve mamulleri, çelik ve organik kimyasallar var. Öte yandan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, bölgedeki insan hakları ihlallerini incelemek üzere bir alt komisyon kurdu.

BM Genel Kurulu’nda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise “Bu trajedinin failleri aynı suçları tekrar tekrar işleyerek bizleri bu ağır suçlara, Filistin halkının zulmüne ve temel insan hak ve özgürlüklerinin ihlallerine karşı kayıtsız kılmaya çalışıyor” dedi.

CHP’den destek ziyareti

CHP heyeti, Filistin'in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa'yı ziyaret etti. Heyette CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Ünal Çevizköz, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel ile Mersin Milletvekili Alpay Antmen yer aldı. Ziyaret sonrasında büyükelçilik önünde basın açıklaması yapan Çeviköz, “Filistin-Türkiye arasındaki dayanışma iktidar, muhalefet olarak ayrılamaz. Bizim için Filistin davası ulusal bir mesele" dedi. Büyükelçi Faed Mustafa, CHP heyetinin ziyaretini takdirle karşıladıkları belirterek, "Filistinliler olarak Türkiye ile ilişkilerimizi stratejik ilişkiler olarak görüyoruz ve en iyi seviyeye getirmek istiyoruz" diye konuştu. Çeviköz, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun Filistin gündemiyle yeniden toplanacağını anımsatarak, "BM Genel Kurulu'nda toplantı yapılacak, o toplantıdan Filistin halkıyla dayanışmayı gösteren güçlü bir karar bekliyoruz" dedi.
İsrail'in saldırılarını protesto etmek amacıyla Taksim Meydanı’nda açıklama yapmak isteyen Birleşik Gençlik Meclisleri, Kaldıraç ve Sosyalist Öğrenci Hareketi'ne polis müdahale etti.

15 kişi gözaltına alınırken gençler, polis müdahalesine "Nehirlerden denize Filistin özgür olacak" sloganlarıyla tepki gösterdi.