EYT ile işçilerin emekliliğe zorlandığını savunan DİSK üyeleri planı protesto etti. Genel Başkan Çerkezoğlu, “Eğer bu plan hayata geçirilirse binlerce işçi isteği dışında emekli edilecek. Bu Anayasa’ya aykırı” dedi.

Tercih hakkı işçide olsun

Haber Merkezi

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle binlerce çalışanın zorunlu emekliliğe ayrılmasının gündeme gelmesi Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) tarafından İstanbul’da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nin önünde protesto edildi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun da katıldığı eylemde "Zorunlu emeklilik Anayasa’ya aykırıdır, zorunlu emekliliğe hayır" yazılı pankart açıldı. Eylemde, zorunlu emekliliğin sona ermesi, tüm taşeron işçilere şartsız kadro ve EYT mağduriyetine son verilmesi talep edildi.

Eylemde konuşan Çerkezoğlu, EYT düzenlemesiyle ilgili zorunlu emeklilik kaldırılmadığı takdirde yüz binlerce işçinin zorunlu olarak emekliye ayrılacağını söyledi. Zorunlu emekliliğin Anayasaya aykırı olduğuna dikkat çeken Genel Başkan, "Eğer zorunlu emeklilik kaldırılmazsa bu yasayla birlikte binlerce işçi arkadaşımız isteği dışında emekliye ayrılacak, böylelikle çok ciddi bir gelir kaybına uğrayacak" dedi. 2017’de yapılan kanun hükmünde kararname düzenlemesinin kapalı kapılar ardında gerçekleştirildiğini ve hak kayıplarına sebep olduğunu anlatan Çerkezoğlu, şunları söyledi: “Bugün hükümet, seçime gidilen bu süreçte EYT düzenlemesi yapacağını duyurdu. Yine aynı şekilde, tıpkı 2017’deki taşeron düzenlemesi gibi EYT ile ilgili yapacakları yasal düzenlemeyi de kapalı kapılar arkasında ‘Ben yaptım, oldu’ diyerek gerçekleştirmeye hazırlanıyorlar. Yine birçok sorunla bizleri karşı karşıya bırakacaklar.”

YENİ MAĞDURİYETLER YARATACAK

“EYT düzenlemesinde zorunlu emeklilik kaldırılmazsa yüz binlerce işçi, emekliye ayrılmak durumunda kalacak” diyen Çerkezoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Zorunlu emeklilik kaldırılsın. En düşük emekli aylığı en azından asgari ücret düzeyine yükseltilsin. Emekliliğin bir hak ve gönüllü tercih olduğunu hatırlatıyor, binlerce işçi kardeşimizin istemediği hâlde emekli olarak açlığa mahkûm edilmesine yol açacak olan bu düzenlemenin derhal iptal edilmesini ve emekliliğin gönüllü bir hak olarak tanınması gerektiğini ifade ediyoruz. "