Erdoğan’ın ayrımcı söylemlerinin ardından yazıları merakla beklenen yazarlar Esayan ve Mahçupyan, Başbakan’ı eleştirmedi

Tercihleri Erdoğan’dan yana oldu

Erdoğan’ın, cumhurbaşkanlığı seçimi kapsamında canlı yayında “Benim için çıktı bir tanesi Gürcüdür dedi; hatta çıktı bir tanesi afedersiniz çok daha çirkin şeylerle Ermeni dedi, ben Türk’üm” diyerek “nefret söylemi” ve “ırkçılık” eleştirilerine konu oldu. Erdoğan’ın tepki toplayan sözlerine AKP’ye yakın gazetelerdeki Ermeni yazarların ne tepki vereceği merak ediliyordu. Etyan Mahçupyan konuya bile değinmezken, Markar Esayan sözleri “duygusal” nedenlerle açıkladı, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’a destek vereceğini söyledi.

MAHÇUPYAN UMURSAMADI
Akşam gazetesi yazarı Etyen Mahçupyan bugünkü yazısında Erdoğan’ın sözlerine değinmedi. Mahçupyan, “AKP’nin tarihsel misyonu” başlıklı yazısında hükümete övgüler dizerken şu ifadeleri kullandı:
“Cumhurbaşkanlığı yeni bir dönemin de başlangıcı. Mesele bu ‘yeniliğin’ görünüşte kalıp kalmayacağı, sosyale doğru bir derinleşmenin önünü açıp açmayacağı… Tarih AKP’ye olağanüstü bir siyasi hareket olma imkânı sunuyor. Gerisi bu ‘misyonun’ farkında olmak, onu istemek ve tabii ki gereğini yapmakla ilgili…”


“BU PAZAR OYUM ERDOĞAN’A”
Markar Esayan ise Erdoğan’ı ‘aslında öyle demek istemedi’ mantığıyla savundu. Erdoğan’ın duygusal davrandığını savunan ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kime oy vereceğini açıklayan Esayan “12 yıldır AK Parti’yi destek veren bir Türkiyeli olarak bu pazar da Yeni Türkiye için Erdoğan’a oy vereceğim” dedi. Esayan şöyle yazdı:
“Beni ürküten asıl sorun ise, Başbakan’ın bu sözleri sonrasında kendisine solcu, cemaatçi, çağdaş, laik diyenlerin sosyal medyadaki ırkçı tavrıydı. 12 yıldır AK Parti’yi destek veren bir Türkiyeli olarak bu pazar da Yeni Türkiye için Erdoğan’a oy vereceğim. Sadece bu tercihim için 12 yıldır olduğu gibi argümanlarım üzerinden değil, sadece Ermeni olmam nedeniyle aldığım tehdit ve hakaretlerin Neo-İttihatçılık olduğunu görüyorum. Tercihimi, benim halkımı öldüren, soyan, aşağılayan bu zihniyetin devamcılarından değil, çelişkileri de olsa bu kabuktan sıyrılma gayretinde olan zihniyetten yana koyuyorum.”