TOKİ, Bursa’da termal tesis yapmak için kamulaştırılan termal turizm alanını, 690 adet konut ve 92 dükkan yapılmak üzere ihale etti. Duruma tepki gösteren CHP Bursa İl Başkanı Karaca, “Büyükşehir Belediyesi Başkanı Alinur Aktaş, Sıcaksu bölgesinde 110 dönümlük araziyi ranta peşkeş çekti” dedi.

Termal turizm alanı toplu konut bölgesine dönüştürülüyor

HABER MERKEZİ

Bursa'nın Sıcaksu bölgesinde termal tesis yapmak amacıyla AKP’li eski belediye başkanları Hikmet Şahin ve Recep Altepe dönemlerinden buyana uzun yıllardır kamulaştırılan alan, 690 adet konut ve 92 dükkan yapılmak üzere TOKİ tarafından ihale edildi.

Termal turizm alanını toplu konut bölgesine dönüştürülmesine tepki gösteren CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, "Proje üretemeyen, yarım kalmış projeleri bile tamamlayamayan Bursa Büyükeşhir Belediyesi Başkanı Alinur Aktaş, Bursa'nın mirasyedisi oldu. Sıcaksu bölgesinde 110 dönümlük araziyi betona-ranta peşkeş çekti. Bursa'nın termal şehir geleceğine ket vuracak bu karardan derhal dönülmelidir" dedi.

TERMAL ŞEHİR KİMLİĞİ YOK OLACAK

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nde 2010'da alınan kararın bu alanın sağlık turizmine hizmet edecek nitelikte termal kür merkezlerini barındırabilmesi amacıyla proje çalışmaları yapılmasının öngörüldüğünü hatırlatan Karaca şunları söyledi:

"Sıcaksu bölgesi önceki dönem belediye başkanlarınca termal turistik alan olarak düşünüldü. Oradaki 110 dönüm arazi kamulaştırmalarla elde edildi. Alinur Aktaş kaç yıldır görevde. Burayı projelendiremediği gibi, kente katkı sağlayacak bir adım da atamadı. Bursa'nın termal şehir kimliğini baltalayan bir karar alıp bu alanı Soğanlı dönüşüm projesiyle birlikte toplu konut bölgesine dönüştürdü. Alinur Aktaş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ'yi devreye sokarak, kendi sorumluluğundan sıyrılmaya çalışıyor. Bu alanda Gaziakdemir Mahallesi sakinleri ile arazisi kamulaştırılan hemşerilerimizin de görüşleri alınmak suretiyle işlem yapılmalıdır. Bursa'nın termal şehir kimliğini yok edecek bu uygulamaya karşıyız."

termal-turizm-alani-toplu-konut-bolgesine-donusturuluyor-921737-1.

KAMULAŞTIRMALAR TERMAL TURİZM AMACIYLA YAPILMIŞTI

CHP İl Başkanı Karaca, Bursa Büyükşehir Belediye Encümeninin 2015/362 tarih ve sayılı yazısında da belirtildiği üzere, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 29 Temmuz 2010 tarih ve 678 sayılı kararı çerçevesinde, "Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı" ilan edilen Sıcaksu Proje Alanının sağlık turizmine hizmet edecek nitelikte termal kür merkezlerini barındırabilmesi amacıyla proje çalışmaları, paylaşım modelinin oluşturulması ve hak sahipleri ile görüşmelere başlandığını vurguladı.

Alemdar ve Gaziakdemir Mahalleleri içerisinde kalan bu alanın kamulaştırma amacının dışında kullanımının doğru olmadığını tekrarlayan Karaca, "Yapılan işin yanlışlığı çok net. Derhal bu hatadan dönülmelidir" dedi.

termal-turizm-alani-toplu-konut-bolgesine-donusturuluyor-921738-1.

TERMAL TESİS ALANINA KONUT OLMAZ

Kaplıca kenti Bursa'nın bu kimliğini yeniden kazanması için adım atmak varken, boş bulduğu her araziye inşaat yapan AKP iktidarının ilk seçimde dersini alacağını kaydeden Karaca sözlerini şöyle tamamladı:

"Geçtiğimiz günlerde Sıcaksu'da basın açıklaması yaparak, bu bölgeyle ilgili görüşlerimizi kamuoyu ile paylaşmıştık. Biz son Büyükşehir Belediye Meclisi oturumunda da daha önceki oturumlarda bu konudaki hassasiyetimizi dile getirdik. Bu arazinin altında termal su var. Konut her yere yapılabilir ama termal tesis her yere yapılamaz. Altında termal su bulunan ve termal tesis yapılabilecek bu alana hangi mantıkla toplu konut yapıldığını anlamak mümkün değil. Tekrar tekrar vurguluyoruz. Termal projesi uygulanması gereken bu alanın toplu konuta çevrilmesi Bursa'nın turizm geleceğine ihanettir."