İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel İzmir’in Aliağa ilçesinde yaşanan çevre kirliliğine ve yapılması planlanan...

BİRİ BAYRAKTAR'A SÖYLEMELİ:
Termik santral oksijen değil tehlike oluşturur

ESRA KOÇAK / ANKARA

İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel İzmir’in Aliağa ilçesinde yaşanan çevre kirliliğine ve yapılması planlanan yedi termik santrallerin yaratacağı çevre tahribatına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın yanıtlaması isteğiyle bir soru önergesi verdi. Bayraktar verdiği yanıtlarda kirliliğin önlenmesi için gerekenlerin yapıldığını iddia ederken, termik santraller konusunu yanıtsız bıraktı.

 Bakana göre, “baca gazı ve hava kalitesi sınır değerlerinde düzenleme yapılmış ve önemli ölçüde azaltılmış”, “tesislerde kullanılan kükürt içeren sıvı yakıt miktarının azaltılması, gaz yakıt miktarının arttırılması sağlanmış” “yolların asfaltlanması sağlanmış”, "özellikle, demir-çelik, petrol rafinerisi, petrokimya, gübre ve kömür depolama tesislerinin bulunduğu bölgede, hava kirliliğini önleme çalışmaları artarak devam etmekteymiş!

‘BEN BİLMEM, AKDAĞ BİLİR’
Termik santraller ve ağır sanayi kuruluşları kurulurken ve işletilirken kullanılması gereken çevreye duyarlı en temiz ve yüksek teknolojinin burada kullanılıp kullanılmadığına ilişkin soruya Bayraktar tarafından kaçamak yanıtlar verilirken, santral ve ağır sanayi kuruluşları işletilirken kullanılması gereken çevreye duyarlı en temiz ve yüksek teknolojinin kullanılıp kullanılmadığı sorusuna ise  “ilgili Yönetmeliğe göre iki yıl aralıklarla ölçülmesi gerekmektedir” dedi.
Bayraktar, Bölgede çevre ve hava kirliliğinden aynı zamanda yapılacak olan termik santrallerden kaynaklı artan kanser vakalarının Sağlık Bakanlığı tarafından incelenmesi gerektiğine değindi.

‘Bayraktar her zaman sorumsuz'

Bayraktar’ın verdiği yanıtı BirGün’e değerlendiren Tüzel şunları söyledi: “Bakan’ın verdiği bilgiler prosedür gereği verilmiş cevap niteliğinde, sorularımızın içeriğiyle ilgisi yok. Bakan Bayraktar, her sıkıştığında “kendini sorumsuz Bakan” ilan edip topu diğer Bakanlıklara atıyor. Bu da göstermektedir ki, bu Hükümetin insanı ve doğayı, çevre sağlığını korumak, hava kirliliğini önlenmek diye bir dertleri yoktur.  Aliağa’da 40’ı ağır sanayi tesisi olmak üzere 2900 işyeri ve 9 termik santral var. Aliağa ve İzmir halkı burada yeni santral istemiyor. Bu taleplerini Meclise’de ilettiler. Halka rağmen yeni tesisler, santraller yapılamaz. Bunda ısrar etmek doğaya ve insana zulümdür. TOKİ Genel Müdürlüğü döneminde Samsun’un Canik ilçesinde dere yatağına inşa edilen evlerin 12 insanımıza mezar olması karşısında, “binaların buraya yapılmasında sorun yok” diyecek kadar “sorumsuz” ilan etti Bakan Bayraktar kendini.  Aklını fikrini rantla bozmuş,  doğayı ve insan hayatını hiçe sayanlara halk derslerini verecektir.