Termik santrallara verilen izin yıkım getirir

BİRGÜN ANKARA

AKP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edilen ancak Recep Tayyip Erdoğan’ın veto kararıyla bacasız çalışma izinleri sonradan kaldırılan termik santral işletmecileri bu kez üzülmedi. Santrallara çevresel olarak büyük bir yıkıma neden olabilecek atık depolama imkânı verildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın termik santral atıklarına yeni muafiyet getiren Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Çevre mevzuatı yükümlülüklerini yerine getirmedikleri için 1 Ocak Çarşamba günü kapısına kilit vurması gereken termik santrallar, yeni yönetmelikle çalışmaya devam edebilecek.

Düzenlemenin çevresel anlamda büyük kirlilikleri beraberinde getireceğini ve denetimsizliği artıracağını ifade eden Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi üyesi Sedat Durel, “Acilen kapatılması gereken santrallar, yeni yönetmelikle faaliyetlerini her türlü kirliliğe rağmen sürdürecekler” dedi. Yönetmeliğin yetki paylaşımı konusunda büyük belirsizliklere sahip olduğunu ifade eden çevre mühendisi Durel, “Tüm çevresel riskler, santral sahiplerinin insafına bırakıldı” dedi.

VAHŞİ DEPOLAMA

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca da termik santrallara verilen iznin yıkım getireceğini söyleyerek şunları ifade etti:

“Termik santral atıklarının depolandığı sahalar, 2’nci sınıf düzenli atık depolama sahaları olarak var sayılıyor. Yönetmelikle, termik santral atıklarının vahşi depolanmasının önü açılıyor. Hem atık sahalarının standardı düzeltilmeyecek hem de bir çevresel yükümlülük yerine getirilmiş olacak. Akademiden alınacak uygunluk raporu ile vahşi depolamaya devam edilecek. ÇED raporlarına sipariş üzerine bilim dışı görüşler sunan akademik kadrolar şimdi de atık sahaları için mi görüş hazırlayacaklar?”