Ankara Ulus'u kana boyayan bombalı saldırı eylemi tüm siyasi partiler tarafından da kınandı. Saldırının demokrasiyi hedef aldığı belirtildi

Ankara'daki bombalı saldırıyı protesto etmek amacıyla ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk ve SDP Genel Başkanı Filiz Koçali ortak bir basın toplantısı yaparak "Bomba, onu kim ve hangi amaçla patlatmış olursa olsun, seçim öncesinde ve 27 Nisan muhtırasıyla birlikte başlayan ve giderek darbe sürecini tırmandıran gelişmelerin mantığına uygundur" dedi. Parti başkanları, demokratik güçleri her türlü provokasyona karşı harekete geçmeye çağırdı.

Partilerin yönetici ve üyelerinin yanı sıra Şair Sennur Sezer, yazar Adnan Özyalçıner, tiyatrocu Metin Boran gibi aydınların da katıldığı toplantıda ortak basın metnini Özgürlük ve Dayanışma Partisi Genel Başkanı Ufuk Uras okudu.

Uras, "Ankara'da 6 yurttaşımızın ölümüne ve yüz yurttaşımızın yaralanmasına neden olan patlamayı şiddetle protesto ediyoruz" dedi. Ortak basın açıklamasında hükümete, insanlık dışı şiddet eyleminin arkasındaki güç ya da güçleri bir an önce ortaya çıkarması, böylece seçim öncesinde şiddetten medet umarak demokratik hak ve özgürlüklere karşı olan çevrelerin harekete geçmesinin önlemesi uyarısında bulundu.

Uras, "Terör halkı dondurur, demokrasi dışı güçlerin önünü açar" diyerek, her türlü provokasyona karşı kararlı bir irade ortaya koyulması gerektiğini ifade etti. Uras, "Genelkurmay başkanının bombalamaların İstanbul'da da süreceği açıklaması tüm yurttaşlarımızı kaygılandırmaktadır. Bu yüzden tüm yurttaşlarımızın demokrasiden yana tutum alıp bütün bu çabaları boşa çıkarmalıdır" dedi.

'MUHTIRA SÜRECİNE UYGUN'
Genelkurmay'ın 27 Nisan muhtırasıyla başlayan sürece dikkat çekilen açıklamada şu sözlere yer verildi, "Bombanın, onu kim ve hangi amaçla patlatmış olursa olsun, objektif olarak seçim öncesinde ve 27 Nisan muhtırasıyla birlikte başlayan ve giderek darbe sürecini tırmandıran gelişmelerin mantığına uygundur. Patlamanın gürültüsünü yalnız ve yalnızca halkın demokratik iradesi bastırabilir. Dökülen kanlar yalnız ve yalnızca halkın demokratik iradesi ile yıkanabilir. O nedenle hiçbir şiddet ve terör hareketine ve provokasyona bakmaksızın 22 Temmuz genel seçimlerinde halk iradesinin olanca gücüyle ortaya çıkması için gereken çaba gösterilmelidir"

Dört siyasi partinin başkanlarının yaptığı ortak açıklamada, demokratik güçleri "her türlü provokasyon ve demokrasi dışı davranışa karşı seçimlerin barışçı koşullarda yapılması için" harekete geçmeye çağırdı.

'EYLEMİ ŞİDDETLE KINIYORUZ'
Açıklamanın ardından gazetecilerin sorularının da yanıtlandığı basın toplantısında PKK olup olmadığı anlaşılmadan böyle bir açıklama yapmanın erken olup olmadığını sorusuna DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, "Masum insanlara yönelen eylemi şiddetle kınıyoruz, adresi kim olursa olsun arkasında kimler olursa olsun fark etmiyor. Biz bunun ortaya çıkartılması için ciddi çabanın gösterilmesini istiyoruz. Bir seçim atmosferi yaşıyoruz, çeşitli provokasyonlar da olabilir. Bütün ihtimalleri göz önünde tutarak, demokratik, barışçıl bir sürecin başlaması için, demokrasi koşullarının oluşması için herkesin duyarlı davranmasını bekliyoruz, istiyoruz" cevabını verdi.

'GENELKURMAY AÇIKLAMASI'
Bombanın halka, demokrasiye dönük, seçimleri terörize etmeye yönelik bir saldırı olduğunun çok açık olduğunu vurgulayan EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel de, "Bu seçimlerin olağanüstü koşullar altında yapılacağı da çok açık. Devlet yöneticilerinin, silahlı kuvvetler yöneticilerinin açıklamaları da sürecin böyle devam edeceğine dair kaygı verici açıklamalardır. Dolayısıyla kaynağına göre bir açıklama yapmamız beklenemez. Kaynağı her neyse halkın, demokrasi güçlerinin tepkisini bütün şiddetiyle üzerinde bulacaktır. Partilerimizin hiç gecikmeden bu olay karşısında tutum alması da son derece anlaşılırdır" dedi.

Siyasi partiler tepki gösterdi
DSP Genel Başkanı Zeki Sezer:
Ülkemizin bağımsızlığına, ulusumuzun birliğine ve bütünlüğüne zarar vermeye, Cumhuriyetimizin temel ilkelerini ortadan kaldırmaya hiçbir gücün gücü yetmeyecektir. Ankara'da meydana gelen terör eylemi, hangi köken ve anlayıştan olursa olsun bütün halkı derinden yaralamıştır. Bu konuda güvenlik güçlerinin, geçmişte olduğu gibi bugün de üzerlerine düşenleri yapacaklarına inanıyorum. Türkiye'nin varlığına ve bütünlüğüne karşı girişilen ve masum insanları hedef alan bu tür eylemlerle mücadelede dost, müttefik ve komşu devletlerin Türkiye ile etkin işbirliği yapması, insanlık görevi.

SHP Genel Sekreteri Ahmet Güryüz Ketenci: Bu tür saldırılarla, laik demokratik cumhuriyetimizin tekliğini, ulusumuzun tümlüğünü, yurdumuzun bölünmez bütünlüğünü bozmayı düşleyenler bu hedeflerine hiçbir zaman ulaşamayacaklardır. Güvenlik güçlerimizin bu menfur saldırıyı gerçekleştirenleri ve arkasındaki karanlık güçleri en kısa zamanda ortaya çıkarmasını bekliyoruz.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir: Yapılan saldırıyı lanetliyorum. Kitle kıyımı, kör şiddet ile hiç kimse hiçbir yere varamadı, varamayacağı da biliniyor. Yaratılmak istenen kaostur, istikrarsızlıktır, kitleleri terörize etmektir.