AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat başkanl

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat başkanlığında Genel Merkez’de oluşturulan komisyon, Adalet Bakanlığı’ nca hazırlanan Terörle Mücadele Yasa taslağı üzerindeki çalışmasını tamamladı. Hukukçu vekiller Hayati Yazıcı, Bekir Bozdağ ve Nimet Çubukçu'nun da katıldığı çalışmalar sırasında Adalet Bakanlığı’ nın gönderdiği taslak büyük ölçüde değişikliğe uğradığı söyleniyor. Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı 18 maddelik terörle mücadele yasa tasarısı taslağına, AKP hukukçularının itirazları partinin Merkez Yürütme Kurulu’nda Başbakan Erdoğan’a aktarıldı.

AKP’li hukukçuların taslağa temel itirazları şöyle; Taslakta yer alan terörün yeni tanımı yerine Avrupa Konseyi’nin çerçeve terör tanımı benimsenmeli. 4. maddede yer alan, örgüt üyesi olmasa bile terör amacıyla suç işleyenlerin örgüt üyesi gibi cezalandırılması maddesi keyfiliğe yolaçar. Bu madde çıkarılmalı.

"Örgütü kamuoyunda hoş göstermeye yönelik yayın yapanlara 13 yıl hapis cezası verilmesi, üye olmamakla birlikte örgüt lehine slogan atanların cezalandırılması'' kişisel hak ve özgürlüklere aykırıdır, yasada yer almamalı.

İşkenceden suçlanan güvenlik görevlilerinin tutuklanması yerine adli kontrol altında tutulmalarına da AKP hukukçuları, işkenceye sıfır tolerans ilkesi gereği karşı çıktı.

Taslak metinde yer alan bazı düzenlemeler ise AKP’nin hukukçularının raporuna göre yerinde bulundu. Bu maddeler de şöyle: Terörle mücadeleden dolayı köyleri boşaltılan üniversite çağındaki öğrencilere ve ölenlerin çocuklarına karşılıksız burs verilecek.

Terörle mücadelede şehit olanların dul ve yetimleri ile gaziler sadece nüfus cüzdanlarını göstermek koşulu ile tüm sağlık kuruluşlarından yararlanacaklar.

Öte yandan Demokratik kamuoyunun ifade özgürlüğünü zedeleyeceği gerekçesiyle tepki gösterdiği, Genelkurmay'ın TMY'nin değiştirilmesini talep ederken İngiltere'den örnek gösterdiği Terörle mücadele yasa örneklerinin, TMY taslağını ne kadar etkileyeceği, taslak kamuoyuna açıklanınca öğrenilebilicek.

Bu raporların ardından taslağa son şekli Başbakanlıkta ve Bakanlar Kurulunda verilecek.