Dersim Belediyesi ile 7 ilçe belediyesinin ortaklaşa yapmayı planladığı Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi Projesi’ne itiraz eden köylüler, kefenli ve tabutlu eylem yaptı.

Tesise karşı tabutlu eylem
Fotoğraf: MA

HABER MERKEZİ

Dersim Belediyesi ile 7 ilçenin belediyesi tarafından Avrupa Birliği’nin (AB) fon desteğiyle Sütlüce köyü yakınlarında 18 hektarlık alana yapılması planlanan Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin yapımına ilişkin bir araya gelen köylüler, Sanat Sokağı’ndan Dersim Belediyesi’ne protesto yürüyüşü yaptı.

Eyleme kentteki kimi sivil toplum örgüttü temsilcisi de destek verdi. Kefen ve tabutlarla tesisin yapılmasını protesto eden köylüler, belediye önünde kısa bir açıklama yaptı. Burada konuşan avukat Özgür Ulaş Kaplan, çöp tesisinin yaratacağı olumsuz sonuçlara uzun süredir itiraz ettiklerini söyledi.

Kaplan, yapılacak olan çöp tesisinin yaratacağı olumsuz sonuçlara değinerek şunları söyledi:

“Taleplerimizi dile getirmek için buraya geldik. Belediye meclisi, yakın zamanda bir karar aldı. Bu kararda, projenin uygun olmadığını çevreye büyük bir zarar verdiğini de söyledik. Umarım bugün yapılacak olan DER-KAB (Dersim Katı Atık Birliği) Projesi toplantısından olumlu bir sonuç alırız. Bu son aşamadır. Köylüler buna tepki göstermek için de bugün bu kefenleri giymişlerdir. Yok, edilmek istenen kuşun, ağacın, doğanın ve yaban hayatın kefenleridir. Yaşam alanlarını yok etmek istiyorlar. Buna tepkigöstermek için de bu kefenleri giydik. Yarın doğayı katletmek isterlerse yine bu kefenleri giyeceğiz. Kararlılığımızı göstereceğiz. ‘Yetki karar halkındır’ diyorlar ama bize hak ve talep sağlanmıyor. Bu kararlılık toprağın kuşun ve ağaçlarındır. Onlara ses olalım. Yöre köylüleri bu kararlılığı göstermeye de devam edecektir.”

Köylüler, DER-KAB toplantısına katılmak için belediye içerisinde bulunan konferans salonuna geçti.