Tesla’nın Kaliforniya Fremont’ta bulunan otomobil üretim fabrikasında sendikalaşmaya gidiliyor

Tesla fabrikasında sendika girişimi

ERSOY YAŞAR - @ersysr
ersoy@otosafari.com

Medium’da yer alan habere göre, bir Tesla çalışanı fabrikadaki işçilerin Birleşik Oto İşçileri Sendikası (United Auto Workers) ile irtibata geçtiklerini ve sendikalaşmaya çalıştıklarını belirtti. Jose Moran adındaki işçi, çalışma koşulları, standardın altında asgari ücret, zorunlu fazla mesai, düşük moral, adil olmayan terfiler, yüksek işten ayrılma oranları ve sık iş kazaları gibi birçok ithamda bulundu.

Moran ilk olarak, “Fabrikada daha iyi organize olmalıyız, ben ve birçok çalşma arkadaşım bir araya gelip sendikalaşarak bunu başarabileceğimize inanıyoruz” açıklamasını yaptı. “Yeşil enerjinin ve inovasyonun şampiyonu olan CEO’muz Elon Musk bakalım çalışanların da şampiyonu olabilecek mi?” açıklaması ile sözlerini sürdürdü. Moran ayrıca, sendika ile yapılan ön görüşmelerin Tesla’nın dikkatini çektiğini de belirtti.

Fabrika çalışanları, şirketin işçilerin taleplerine yanıt vermeye başladığını belirterek Kasım ayında baz maaş üzerinden ücret artışı önerildiğini, çok uzun süredir ilk kez böyle bir teklif masada olduğunu belirttiler. Fabrika yönetiminin çalışanlara gizlilik anlaşması imzalatarak maaş ve çalışma koşullarını fabrika dışında konuşmalarını engellediği iddaları da dikkat çekici. Kalifornia Eyalet Meclisi’nin 5 üyesinin Tesla’ya mektup yazarak bu politikanın geri çekilmesini talep ettikleri de söyleniyor.
Tesla daha önce de benzer bir sendikalaşma hareketi görmüş ve Fortune dergisine bir e-posta göstererek yanıt vermişti:

“Kaliforniya’nın en büyük üretici işvereni ve bu bölgede onbinlerce kişi istihdam yaratmış bir şirket olarak çalışanlarımızın güvenliği ve iş memnuniyeti her zaman Tesla için en önemli konulardan biri olmuştur. Kurumumuzda doğrudan çalışanlarımızla konuşarak, onlar için önemli ve öncelikli konuları ele almak kurumumuzun hep bir parçası olmuştur ve böyle de devam edecektir. Çünkü olması gereken budur.”

Tesla CEO’su Elon Musk sendikalaşma süreci ve işçilerin iddialarıyla ilgili teknoloji yayını Gizmodo’ya Twitter üzerinden bir açıklamada bulundu: Musk, bazen üretimdeki duraksamalardan kaynaklı zorunlu mesai olabiliyor, ama bunlar hemen hemen her hafta azalıyor demekle yetindi.

Tesla fabrikasındaki sendikalaşma girişimi, Tesla’nın bu yıl pazara sunacağı 35 bin dolarlık Model 3’ün hazırlıklarını duraksatabileceği için ayrıca kritik önem taşıyor.