Elektrikli otomobil üreticisi Tesla Motors’un piyasa değeri Amerikalı köklü otomobil üreticileri General Motors ve Ford’u geride bıraktı. 2017’nin ilk çeyreğinde elde ettiği grafikle bu başarıya ulaşan Tesla, Ford’un yüzüncü yaşını kutladığı yıl kurulmuştu

Tesla, iki devi geride bıraktı

ERSOY YAŞAR / ersoy@otosafari.com
@ersysr

2016’da 76 bin araç teslim eden Tesla, 2017’nin ilk çeyreğinde ise 25 bin araç satışı gerçekleştirdi. Bu başarı ile hisse değerini yüzde 5 oranında arttıran Tesla, Amerika’nın en büyük otomobil üreticilerini geçmiş oldu. Hisseleri Nasdaq’ta işlem gören Tesla’nın toplam hisse değeri 53.6 milyar dolara ulaşırken NYSE’de işlem gören Ford’un toplam hisse değeri ise 45.4 milyar dolar düzeyinde. General Motors’un piyasa değeri ise 49.80 milyar dolar.

2016’da 6.7 milyon araç satışı gerçekleştiren Ford, Tesla ile arasında 6 milyondan fazla satış farkı bulunmasına karşın Tesla’nın alt sırasında kalmaktan kurtulamadı. 13 yıllık geçmişe sahip bir girişimin, köklü bir markayı hisse değeri olarak geride bırakması, yeni nesil teknolojilerin otomotiv sektöründeki yansımasını ve sektördeki değişimi de gösteriyor.

Yıl sonunda pazara sunulacak olan ve ABD’de 35 bin dolar fiyat etiketiyle satılacak Model 3, 373 bin ön siparişe ulaştı. Yeni modeli ile değerini daha da artırmayı hedefleyen Tesla’nın bir sonraki hamlesi ise büyük merak konusu.

***

Uber’de sular durulmuyor

San Fransisko merkezli teknoloji şirketi ve şoförlü özel araç çağırma uygulaması Uber, ABD’nin Arizona eyaletinde gerçekleşen trafik kazasının ardından sürücüsüz araç testlerine San Fransisko’da sürdürüyor. Arizona’nın Tempe kentinde bir caddede devrilmiş Uber aracının fotoğraflarının internette yayınlanmasının ardından oluşan kaza krizi, şirketten gelen açıklama ile şimdilik durulmuş gibi görünüyorsa da markanın peşini olumsuzluklar bırakmıyor.

Otonom (sürücüsüz) araç teknolojisinin test edildiği aracın karıştığı kaza sonrası, Tempe kenti polis sözcüsü Josie Montenegro, kazanın, Uber’e ait araç sola dönerken diğer aracın ona yol vermediği için meydana geldiğini söyledi. Sözcü açıklamasında, “Direksiyonda biri vardı ama kaza anında aracı kullanıp kullanmadığını henüz bilmiyoruz” açıklamasını yaptı. Uber ise yaptığı açıklamada, kaza anında aracın sürücüsüz modda ilerlediğini, otomobilde iki mühendisinin bulunduğunu ve meydana gelen kazada kimsenin yaralanmadığını söylemekle yetindi. Marka, Kaliforniya’daki araç lisanslarının iptal edilmesi sonrası Aralık’ta sürücüsüz araç testlerini Arizona’ya taşımak zorunda kalmıştı.

Markanın yönetimi değişebilir

Uber’in otonom sürüş programı daha önce de eleştirilerle karşılaşmıştı. Google’ın otonom otomobil birimi Waymo, kısa süre önce ticari sırlar ve fikri mülkiyet haklarını ihlal ettiği için Uber’e ait Otto’ya karşı dava açtı. Gelişmeler üzerine Uber başkanı Jeff Jones, düşünce ve uygulamalar konusunda şirketle arasında farklılıklar olduğunu belirterek henüz 6 ay önce oturduğu koltuğunu bırakma kararı aldı. CEO Travis Kalanick’in Trump’ın danışman kadrosunda yer alması da tepkilere neden olmuş ve Kalanick bu görevden ayrılmıştı. Kalanick’in şirketin bir sürücüsü, Fawzi Kamel ile tartışırken kameraya yansıyan görüntüleri de küresel ölçekte müşteri boykotuna neden olmuştu. Marka diğer yandan şirket içi cinsiyet ayrımcılığı ve cinsel taciz iddialarını da araştırıyor, tüm bu olumsuz gelişmelerin ardından Kalanick bir operasyon şefi atamanın söz konusu olabileceğini açıklamıştı.

***

Jest, Madrid’de test edildi

Madrid Belediye Taşımacılığı Şirketi (EMT), tüm toplu taşıma filosunu çevreci araçlara dönüştürme projesi kapsamında Carabanchel’deki tesislerinde iki hafta boyunca kapsamlı testler gerçekleştirdi. Kısa süre sonra hizmet süresi sona erecek araçları çevreye zarar vermeyen ‘sıfır emisyonlu’ araçlarla değiştirecek olan Madrid Belediyesi, test sonuçlarına göre 18 adetlik satın alma ihalesi açacak.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Karsan CEO’su Okan Baş, Türkiye’de geliştirip ürettikleri çevreci toplu taşıma sistemlerini Avrupa’nın beğenisine sunduklarını belirtti. Avrupa’nın ‘sıfır emisyonlu’ toplu taşıma araçları için hızlı bir dönüşüm başlattığını kaydeden Okan Baş, “Türkiye’nin ilk yerli ve elektrikli minibüsü Jest’i ilk kez IAA Hannover Fuarı’nda dünyanın beğenisine sunmuştuk. Fuarda çok beğenilen elektrikli Jest şimdi de Avrupa’nın en gözde kentlerinden biri olan Madrid’te teste girdi. Modelimiz kentin dar sokaklarına uygun yüksek manevra kabiliyeti ve yolcu kapasitesiyle oldukça olumlu yorumlar aldı. 2020’ye kadar filosuna 78 adet elektrikli araçla donatacak olan Madrid Belediye Taşımacılığı Şirketi’ne biz de yerli ve elektirkli Jest minibüsümüzle dahil olmayı arzu ediyoruz” dedi.

Türkiye’de geliştirilen ilk elektrikli minibüs modeli olan Karsan Jest, Bursa’da yer alan Karsan tesislerinde bağımsız bir platform üzerine üretildi. Alçak zeminli mimarisiyle iç mekana rahat bir erişim sunan elektrikli Karsan Jest, tekerlekli sandalye platformuyla da engelli erişimine uygun olarak da hizmet verebiliyor. 19 kişilik yolcu kapasitesi ve 5.8 metre uzunluğuyla dar sokaklar için benzersiz bir manevra kabiliyetine sahip olan elektrikli Karsan Jest, 170 HP (125 kW) gücünde bir elektromotorla hareket ediyor. Elektrikli Karsan Jest, 80 km/s maksimum hıza ulaşıyor ve sürüş koşullarına bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte 180 km menzile imkan tanıyabiliyor.