Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Şangay’da inşa edilen Gigafactory 3 fabrikasının fotoğrafını ve havadan çekilmiş görüntülerini yayınladı. Şirketin Çin’deki ilk üretim tesisi olan Gigafactory 3, ülkedeki tamamen yabancı bir otomobil üreticisine ait ilk elektrikli araç fabrikası olma özelliğini de taşıyor.

Tesla’nın Çin hedefi büyük

ERSOY YAŞAR- Oto Safari

Çin ile ABD arasındaki karmaşık ticaret savaşı, Tesla’nın Çin’de üretim kapasitesine sahip olmasını da her zamankinden daha önemli kılıyor. Fabrikanın üretime geçmesi ise küresel otomotiv pazarında artan ithalat tarifelerinden kaçınabilmeyi ve yüksek kapasitede elektrikli otomobil üretebilmeyi olanaklı hale getirecek.

Ekim 2018’de, Şangay hükümetiyle anlaşma imzalayan ve 210 dönüm büyüklüğündeki fabrika arazisini 140 milyon dolara satın alan Musk, “Çin elektrikli araçların benimsenmesinde dünya lideri ve Tesla’nın sürdürülebilir enerjiye geçiş misyonu açısından kritik bir pazar” açıklamasını yapmıştı. Şirketin paylaştığı son görüntüler de üretim hatlarının kurulmaya başlandığını gösterdi. Şirketin tepe yöneticisi Elon Musk da Twitter hesabından, çalışmaların ‘iyi gittiğini’ doğrulayan bir paylaşımda bulundu.

Görüntüler, Tesla’nın fabrikayı planlanan tarihte bitirmeye odaklandığını gösteriyor, mevcut çalışmaların çoğu tesisin içerisinde gerçekleştirililiyor ve üretimin başlamasına yönelik adımlar olarak değerlendiriliyor. Paylaşılan hava görüntülerinde, şirketin, üretim tesisinin çevresinde yeni yapılar inşa ettiği de görülebiliyor.

Elon Musk, daha önce yaptığı açıklamada Gigafactory 3’ün dünyanın en hızlı üretim hattına sahip fabrikası olacağını iddia etmişti. Şirketin küresel stratejisi içerisinde, dünyanın en büyük elektrikli otomobil pazarı olan Çin, kritik önem taşıyor. Görece uygun fiyatlı Model 3 otomobillerinin ülkenin iç pazarındaki etkinliği ve ihracat kapasitesiyle bir anlamda markanın geleceğinde de belirleyici rol oynayacak. Yıl sonuna kadar üretime başlaması planlanan tesiste, haftada 3 bin araçla başlayan kapasitenin yıllık 500 bin adete ulaştırılması hedefleniyor.