Teslim Töre’nin Karacaahmet Mezarlığı’ndaki mezarına saldırı gerçekleştirildi, mezarın üzerindeki, “Fabrikalar, Tarlalar, Siyasi İktidar Her Şey Emeğin Olacak” yazısı söküldü.

Teslim Töre’nin mezarına saldırı

68 kuşağının devrimci mücadelesi içerisinde yer alan isimlerden biri olan Teslim Töre’nin Karacaahmet Mezarlığı’nda bulunan mezarına saldırı gerçekleştirildi.

Kim ya da kimler tarafından gerçekleştirildiği tespit edilemeyen saldırıda, Töre’nin mezar taşı tahrip edilerek, mezarın üzerindeki resim ve “Fabrikalar, Tarlalar, Siyasi İktidar Her Şey Emeğin Olacak” yazısı söküldü.

Töre'nin kızı Muazzez Töre, saldırganların kim oldukları hakkında herhangi bir bilgiye ulaşamadıklarını söyledi. Saldırının bilinçli yapıldığını ve devrimci mücadeleyi hedef aldığını ifade eden Töre, en kısa zamanda mezarı onararak, eski haline getireceklerini de sözlerine ekledi.

24 KASIM'DA HAYATINI KAYBETMİŞTİ

İsviçre’nin Bern şehrinde kanser tedavisi gördüğü hastanede 24 Kasım günü yaşamını yitiren Töre, 28 Kasım 2019’da kitlesel bir cenaze töreninin ardından Sinan Cemgil'in yanında toprağa verilmişti.

TESLİM TÖRE KİMDİR?

1939 Malatya doğumlu. 1963’te TİP’e üye oldu. 1965’te Akçadağ İlçe Başkanlığına seçildi. Aynı sürede, Malatya da çıkartılan yerel gazete (Haşhaş) de baş muhabirlik yaptı. Yazmış olduğu yazılardan dolayı yargılandı. 1969’da yayınlanmış bir bildiriden dolayı, altında imzası bulunan 6 arkadaşı ile birlikte tutuklanıp, Malatya Cezaevine kondu. 3 ay sonra yapılan ilk duruşmasında tahliye oldu.

Aynı yıl yapılan milletvekili seçimlerinde, Malatya’da “bağımsız sosyalist” milletvekili adayı oldu. Seçim sırasında ancak anti-demokratik olduğunu öne sürerek adaylıktan çekildi.

Deniz Gezmiş ve arkadaşları ile THKO’nun kuruluşunda yer aldı. Nurhak’larda Sinan Cemgillerin katledilmesinin ardından Suriye’ye geçti. Şam’daki Filistin Kurtuluş Örgütü ile (FKÖ) ilişkiye geçti. Suriye’de Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu Mücadelede Birlik (THKO/MB) adlı bir kitapta topladı. Arkadaşlarıyla birlikte THKO/MB adında bir örgüt kurdu. Örgüt sonrasında silah bırakmayı kararlaştırdı.

1 Mayıs 1980’de THKO/MB yapmış olduğu Kongre ile, Türkiye Komünist Emek Partisi’ni (TKEP) kurarak kendini fes etti. Türkiye’de yapılan TKEP’ inin bu kuruluş kongresinde, Teslim Töre, TKEP’nin Genel Sekreterliğine seçildi.

12 Mart 1971, 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası tekrar yurt dışına çıktı.

1982’de Faşizme Karşı Birleşik Direniş Cephesi’nin (FKBDC) kuruluşunda yer aldı. TKEP adına bu cephenin yönetiminde yer aldı.

Ağustos 1988’de tekrar Türkiye’ye döndü. 5 yıl İstanbul da TKEP sekreteri olarak illegal çalışmalar yaptı. 1993’te İstanbul’da yakalandı. Cezaevine kondu. 11 Eylül 2001’de tahliye oldu.

Cezaevinde Birleşik Sosyalist Parti’nin (BSP) kuruluşunda, kurucu üye olarak yer aldı. BSP’ nin Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) ile 1994’te ittifak yaparak oluşturmuş olduğu seçim platformunun milletvekili adayı olarak Gaziantep’ de seçime katıldı.

Cezaevinde, 1996’da kurulan Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin (ÖDP) kurucu üyesi oldu. Cezaevinden tahliye olduktan sonra, politikaya kurucu üyesi olduğu ÖDP ile devam etti. 2002’de yapılan parti kongresinde ÖDP’nin Parti Meclisi Üyeliğine seçildi.

Yargılandığı dava kapsamında 2004’teki duruşmasında 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2003’te İsviçre’ye giderek iltica talebinde bulundu. Bu tarihten itibaren yurt dışında yaşıyordu.