YÖK akademik teşvik yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Eğitim Sen’li Bozdoğan bunun sorunların kabulü anlamına geldiğini ifade ederken ÖGESEN Başkanı Özkoçak değişikliğin ertelenmesini istedi

Teşvik sistemindeki sorunlar kabul edildi

MUSTAFA KÖMÜŞ

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, akademik teşvik ödeneği yönetmeliğinde düzenleme yaptı. Yapılan düzenlemeyle doçentlik puanlama indeksinde ve uluslararası kongrelerle ilgili değişiklikler yapıldı.

Doçentlik puanını hesaplamada yapılan değişiklikle ULAKBİM puanının yerine Web of Science (WoS) tarafından yapılan dergi sınıflamasının esas alınmasına karar verildi. Uluslararası kongrelerde en az 5 farklı ülkeden sözlü tebliğ sunan katılımcının olması istendi.

Kararı değerlendiren Öğretim Elemanları Sendikası Başkanı Vahdet Özkoçak “Doçentlik indeksiyle ilgili alınan karar oldukça olumlu. Uluslararası kongrelere ilişkin ise itirazımız var. Kongreleri düzenleyenleri zora sokacak bir düzenleme bu. Ayrıca maç yapılmış, bitmiş soyunma odasına girmeden kural değiştiriyorlar. Bunu kabul etmiyoruz” dedi.

2021’E ERTELENSİN

Düzenlemenin 2021’e ertelenmesi gerektiğini söyleyen Özkoçak, “Ulusal kongreler bitmişti, bu kararla uluslararası kongreler de tehlikeye girdi. YÖK, ismine ‘yeni’ eklese de değişen bir şey olmuyor. Birçok sorun ortada duruyor. Denklik sorunu, öğrenci affı, eş durumu tayini ve 50/d ile sorunlar devam ediyor. Düşünün ki yurtdışına giden akademisyenler kişi başına 10 bin lira cebinden harcıyor. Bunu nasıl karşılayacaklar” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı’nın bu yönetmelik çıkarken paydaşlara danışmadığını ifade eden Özkoçak şöyle devam etti: “Eminim ki YÖK dışında diğer paydaşlara danışılsaydı böyle olmazdı. Ama ‘yaptık oldu’ mantığıyla değişiklik yapılıyor. Maalesef kurumlara güven kalmadı. Ayrıca biz bu olayı mahkemeye götüreceğiz. En başta öngörülebilirlik ilkesine aykırı bir şey. Akademisyenlerin cebinden çıktı bu paralar. Öngöremedikleri için de teşvik alacaklarını düşündüler. Bunlar milli servet. Kesinlikle 2021’e ertelenmeli.”

REKTÖRLERİN YETKİLERİ TARTIŞMALI

Yapılan değişikliklerin yaşanan sorunların kabulü anlamına geldiğini belirten Eğitim Sen’li Özgür Bozdoğan ise şunları söyledi: “Öncelikle ulusal ve uluslararası olarak tanınmış yayınevi koşullarının ağırlığı ile beraber bu yayınevlerinin üniversite senatoları tarafından uygun görülmesinin koşul olması, üniversitelerin durumu dikkate alındığında tartışmalı hale gelmektedir. Rektörlerin demokratik olarak belirlenmesi yerine atama ile göreve geliyor olması, sahip olduğu yetkiler ve diğer unsurlar dikkate alındığında Rektöre rağmen üniversite senatolarının karar almasının güçlüğü görülecektir. Bunun da uygun olan yayınevlerinin listesinin belirlenmesine yansıyacağı açıktır.”

“İkinci olarak Akademik Teşvik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle Akademik Teşvik Ödeneğinin hesaplanmasında kullanılan sayısal değerlerde değişikliğe gidildiği görülecektir” diyen Bozdoğan şöyle devam etti: “Yönetmeliğin önceki halinde, makalelerin puanı belirlenirken Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) puanı esas alınırken, yapılan değişiklikle ISI Web of Science sınıflamasının esas alınması kararlaştırılmıştır. Bu durumun kullanılan ölçünün uluslararası olması gibi kimi gerekçeleri var gibi görünse de, nedenlerden bir tanesinin de bu alanda sıklıkla tartışılan bilimsel olmayan, para karşılığı yapılan atıf ve yayın faaliyetleri olduğu açıktır. Yapılan değişiklik bu alanda yaşanan sıkıntının dolaylı kabulü anlamına gelmektedir.”