Tez danışmanı, doktora öğrencisini IŞİD'in elinden kurtarmış

ÇEVİRİ: ANIL KARACA

İsveç'teki Lund Üniversitesi'nde kimya profesörü olarak görev yapan bir akademisyenin, IŞİD kontrolündeki bölgeye paralı askerlerden oluşan bir takım gönderip bölgedeki doktora öğrencisini ve ailesini kurtardığı ortaya çıktı.

Analitik Kimya dalında profesör olan Charlotta Turner, 2014 yılında öğrencilerinden biri olan Firas Jumaah'tan, eğer bir hafta içinde kendisine dönüş yapmazsa tezini bitiremeyeceğini belirttiği bir mesaj aldı.

The Local'da yer alan habere göre, Jumaah ve ailesi, o sırada şehri dolaşan IŞİD militanlarından ve onların silah seslerinden saklanıyordu. Iraklı Jumaah, IŞİD'in hedefine koyduğu Yezidilerdendi.

Lund Üniversitesi dergisi LUM'a konuşan Jumaah, o günleri, "O zamanlar hiçbir umudum yoktu. Çaresizdim. Sadece tez danışmanıma neler olduğunu anlatmak istemiştim. Bir profesörün bizim için bir şey yapabileceği aklımın ucundan bile geçmedi." diye anlattı.

Jumaah, IŞİD kontrolündeki bölgeye eşinden gelen telefondan sonra gönüllü olarak girmişti. Eşi, kendisine telefon edip IŞİD militanlarının komşu köyü ele geçirip, tüm erkekleri öldürerek kadınları köle olarak aldıklarını anlatmıştı.

Jumaah, o günleri şu ifadelerle anlattı:

"Eşim tamamen paniklemişti. Herkes IŞİD'in nasıl davrandığı konusunda şoke olmuştu. İlk uçağa binip onların yanında olmak için oraya gittim. Onların başına bir şey gelse nasıl yaşardım?"

Jumaah'ın tez danışmanı Prof. Turner, bir şeyler yapmaya çalışmadan öğrencisini ölüme terk etmeye niyetli değildi.

LUM'a o günleri anlatan Turner, "Meydana gelen şeyler tamamen kabul edilemezdi. IŞİD'in kendisini dünyamıza sokması, doktora öğrencimi ve ailesini bu duruma düşürmesi ve araştırmayı sekteye uğratmasına son derece öfkelendim." ifadelerini kullandı.

tez-danismani-doktora-ogrencisini-isid-in-elinden-kurtarmis-542072-1.

Charlotta Turner ve eski tez öğrencisi Firas Jumaah | Fotoğraf: Kennet Ruona

Daha sonra Turner, Jumaah'ın mesajının ardından üniversitenin güvenlik şefi Per Gustafson ile iletişime geçti. Turner, güvenlik şefiyle olan sohbetini, "Per Gustafson, ulaşım ve güvenlik anlaşmasına sahip olduklarını ve bunun tüm dünya geneline yayıldığını söyledi. Sanki bu tip bir görevi bekliyormuş gibiydi." diye anlattı

Birkaç günlük yoğun aktivitenin ardından Gustafson bir güvenlik şirketiyle anlaştı ve Jumaah ile ailesini kurtarma operasyonu başladı.

Birkaç gün sonra, 4 adet ağır silahlarla donatılmış paralı asker, Jumaah'ın saklandığı bölgeye giriş yaptı ve Jumaah ile beraberindeki eşiyle 2 küçük çocuğunu kurtararak Erbil Havalimanı'na götürdü.

O anları anımsayan Jumaah, şunları söyledi: "Hayatımda hiç bu kadar özel hissetmedim. VIP gibiydi. Fakat öte yandan annemi ve kardeşlerimi geride bıraktığım için bir korkak gibi hissettim."

Neyse ki korkulan olmadı ve Jumaah'ın tüm ailesi IŞİD işgalinden kurtuldu.

Tez danışmanı tarafından organize edilen kurtarma operasyonuyla yeniden İsveç'e dönen Jumaah doktorasını tamamladı ve şu an Malmö'deki bir tıbbi ilaç firmasında çalışıyor. Jumaah'ın ailesi, kurtarma operasyonu için üniversiteye olan borçlarını bitirmek üzere.

Tüm olan biteni yorumlayan üniversitenin güvenlik şefi Gustafson, şöyle konuştu:

"Yegane bir olaydı. Bildiğim kadarıyla hiçbir üniversite, böylesi bir olaya girişmedi."