YÖK Başkanı Teziç, meslek liseleri üzerinden siyaset yapılmasını doğru bulmadığını söyledi...

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, üniversiteye girişte uygulanan katsayı uygulaması konusunda bir değişikliğe gidilmeyeceğini açıkladı. Rektörler Komitesi toplantısının ardından açıklama yapan Prof. Teziç, Başbakan’ın dile getirdiği 'katsayı zulmü' nitelemesini eleştirdi. Meslek liseleri üzerinden siyaset yapılmamasını isteyen Teziç, eğitim sistemindeki sorunların sadece ÖSS’ye yüklenemeyeceğini söyledi.

Rektörler Komitesi toplantısının ardından basın açıklamalarda bulunan YÖK Başkanı Teziç, Başbakan Erdoğan’ı kastederek "eğitimle ilgili üslubumuzu gözden geçirelim. Hepimizin çocuklarının yurtdışında okuma şansı yok" dedi. YÖK’ün, katsayı kararını ayrım yapmaksızın aldığını belirten Teziç, "normal lisede okuyan bir edebiyat öğrencisi mühendislik fakültesine girmek isterse ortaöğretim başarı puanı, meslek lisesi öğrencisi gibi, 0.3 ile çarpılır" dedi.

YÖK Başkanı, "gelişmişliğin ölçüsü meslek liseleridir. Bu okullarda okuyan çocukları mızın da huzurunu kaçırmayalım. Tartışma eğitimin içeriğinden ziyade, sınavla nasıl bir yere girileceğine odaklandı. Eğitimdeki bütün sorunların günah keçisi sınav sistemi değildir" dedi.

Türk üniversitelerinden hiçbirinin bu yıl ilk 500'e girememesinin adeta hakaretvari bir üslupla eleştirildiğinin altını çizen YÖK Başkanı, "2003'ten bu yana üniversitelerin içine sokulduğu kıskaç göz önüne alındığında niçin üniversitelerimizin ilk 500'e giremediği ortaya çıkar" dedi.

EĞİTİM-BİR-SEN’DEN DAVA

Öte yandan, Eğitim-Bir-Sen, YÖK'ün ÖSS'de uygulanan katsayıya ilişkin kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dün Danıştay'da dava açtı. Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, açılan dava sonrası Danıştay önünde yaptığı basın açıklamasında, YÖK'ün Anayasa'nın eğitimde fırsat eşitliği ilkesini "keyfi olarak ihlal edip, hak gaspı yaptığını" savundu. Eğitim-Bir Sen’in konu ile ilgili daha önce açtığı davalar reddedilmişti. Birgün Ankara