Fenerbahçe’nin 2021 yılında yaptığı 1959 yılı öncesi şampiyonluklar ile ilgili başvurusuna 2 yıl sonra TFF’den komisyon kurma açıklaması geldi. Galatasaray komisyon kurma kararına sert tepki gösterdi.

TFF’nin 1959 yılı açıklaması tartışılıyor: Fenerbahçe olumlu, Galatasaray tepkili
Fotoğraf: Depo Photos

Spor Servisi

Türkiye Futbol Federasyonu’nun 1959 öncesi şampiyonluklar konusunu değerlendirmek üzere bir komisyon oluşturulmasına karar verildiğini açıklaması bu konudaki tartışmaları alevlendirdi. Fenerbahçe temkinli ancak olumlu bir açıklama yaparak kararı onaylarken. Galatasaray cephesinden sert tepki geldi. TFF açıklamasında şu görüşler yer aldı: "Federasyonumuz tarafından, 1959 yılında Türkiye 1. Futbol Ligi olarak başlayan ve Süper Lig olarak devam eden ligin, 1959 öncesi ve sonrasındaki başarı kriterleri ile resmi statüsünü değerlendirmek üzere özel bir komisyon oluşturulmasına karar verilmiştir."

‘DİKKATLE TAKİP EDİYORUZ’

Fenerbahçe ise yaptığı açıklamada, federasyona konuyla ilgili 6 Mart 2021'de başvuruda bulunulduğu hatırlatılarak, geçen zamanda sürecin takip edildiği vurgulandı. Geç kalınmış olsa da atılan adımı önemli bulduklarını aktaran sarı-lacivertli kulübün açıklamasında, "Komisyonun tarafsız tarihçi ve hukukçulardan oluşmasının zorunluluğunu bir kez daha vurguluyor; ilgili komisyonun başvurumuzu her türlü algı ve baskıdan uzak bir şekilde objektif olarak değerlendireceğine, 100. kuruluş yılını kutlayan Türkiye Futbol Federasyonunun Türk futbolunun efsane isimlerinin mücadele ettiği, alın terleri ile kazandıkları şampiyonluklar ile ilgili en doğru kararı vereceğine inanmak istiyoruz" denildi.

‘KAOSA SÜRÜKLEME NİYETİ’

Galatasaray ise TFF'nin 1959 yılı öncesine ilişkin açıklamasına sert tepki gösterdi. Sarı-kırmızılı kulüpten yapılan açıklamada, "TFF’nin komisyon kurma kararı, Türk futbol camiasını bulandırmak ve kaosa sürüklemek için yeni bir hesap yapıldığını açıkça göstermektedir. Bu hesabın ilk adımı, TFF Disiplin Talimatlarında açık bir şekilde belirtilmiş olmasına rağmen, Ziraat Türkiye Kupası Final müsabakasının ardından düzenlenen kupa seremonisine talimatlara ve spor ahlakına aykırı bir şekilde, 'gerçekte var olmayan yıldızlarıyla' katılan Fenerbahçe Kulübüyle ilgili disiplin kararının hâlâ açıklanmamış olmasıyla atılmıştır" denildi.

"Hesap bellidir, bu yıldızlar kirlidir!" paylaşımının yapıldığı açıklamada TFF ile Fenerbahçe Spor Kulübü arasında bu konuyla ilgili yapılmış bir görüşme ve pazarlık var mıdır? Bu görüşmede Sayın Ali Koç’un kendi camiasına karşı zor duruma düşmemesi adına kendisine bu konunun bir komisyona havale edilmesi sözü verilmiş midir? TFF ile nasıl bir görüşme gerçekleşmiştir ki kararları tartışılmaz olan Tahkim Kurulu’nun geçmişte kulüplerin şampiyonluklarıyla ilgili almış olduğu kararlar hiçe sayılmaya çalışılmaktadır? Neredeyse mahalle arasında yapılan maçlardan şampiyonluk istemeye hazır bu anlayışın hukuk ve ahlak kurallarının dışına çıkıp arka kapılardan çözüm bulma isteğine daha ne kadar göz yumulacaktır? Hesap bellidir, bu yıldızlar kirlidir!"

Fenerbahçe'nin 1959 öncesi tutumunun centilmenlikten ve spor ahlakından uzak olduğu aktarılan açıklamada, "Seremoniye beş yıldızlı formayla çıkan Fenerbahçe’ye gerekli cezanın tayin edilmesi ve oluşturulan bu komisyonun acilen lağvedilmesini talep ettiğimizi TFF ve kamuoyuna duyuruyoruz" denildi. 

ÖZBEK: BU KARAR YANLIŞ VE HATALI

Galatasaray Kulübü Başkanı Özbek: "TFF'nin aldığı kararın yanlış ve hatalı olduğu tartışmasız” dedi. Geçmişte tahkim kurulunun konuyu incelediğinin altını çizen Dursun Özbek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizde bir deyim vardır. İflas eden tüccarlar eski defterleri karıştırır derler. Onun gibi bir şeye benziyor. Tahkim Kurulu inceleyerek bir karara varmış. Tahkim kararları geri dönülmez kararlardır. Bu kararın yanlış ve hatalı olduğu tartışmasız. Bazı şeylerin önünü açacak. Yarın aklına konu gelen komisyon kuralım, inceleyelim diyecek. Sen TFF’sin. Tahkime gitmiş, karara bağlanmış bir konuyu nasıl hiçe sayıyorsun? Kulüp olarak söyleyeceğimizi söyledik. Bir deklarasyon yayınladık. Bundan sonra TFF, kendi şapkasını önüne koyarak düşünsün. Geçmişte yapılan çalışmalara nasıl ihanet içindeler, onları kendileri görsün.”