TGC'nin 1 günlük 1 Mayıs Basın Görev Kartı, Emniyet'in liste dayatması sonucu 1 Mayıs’ta kullanılamayacak

1 Mayıs İşçi Bayramı için özel olarak çıkarılan 1 Mayıs Basın Görev Kartı, geçerliliğinin Valilik tarafından şarta bağlanması nedeniyle 1 Mayıs’ta kullanılamayacak.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün kart alan 486 gazetecinin bilgilerinin incelenmesi için listelerin verilmesinin istediğini belirtti.

Açıklamada “Başlangıçta Cemiyette kalacağı konusunda anlaşmaya varılan listenin Emniyet Müdürlüğü’ne verilmesi Yönetim Kurulumuzca uygun görülmemiştir,” ifadeleri kullanıldı.

VALİLİK VE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ YETKİLİLERİYLE TOPLANTI
TGC açıklamasında,  sarı basın kartı olmayan gazetecilerden gelen talep üzerine tasarlanan kartlarla ilgili önce İstanbul Valisi Vasıp Şahin, ardından da Valilik ile Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ile toplantılar yapıldığını belirtti.

Şahin ile 17 Mart’ta görüşüldüğünü ifade eden TGC, “23 Mart Pazartesi günü TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, İstanbul Valiliği Basın Danışmanı Oğuz Gül ve  İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdür Yardımcısı Hasan Cevher  ile bir görüşme yaptı. Toplantıda başvuran gazetecilerin listesinin TGC’de olacağı, 1 Mayıs’ta gazetecilerle polis arasında bir sorun yaşanırsa TGC ile bağlantı kurulacağı konusunda ortak karara varıldı” ifadelerine yer verdi.

Basın kartı ile ilgili duyuruların bu anlaşma üzerine yapıldığı vurgulandu. Bu Kapsamda TGC İstanbul Valiliği ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne 22 Nisan'da yazılan bir yazı ile “sarı basın kartı,  “1 Mayıs Görev Kartı ile Kurumların Tanıtım Kartlarını” taşıyan gazetecilerin rahat çalışabilmesi için güvenlik güçlerinin bilgilendirilmesini talep etti.

Ancak daha sonra her iki mercii de anlaşmaya rağmen 1 Mayıs Görev Kartı isteyen gazetecilerin listesi Cemiyetten istendi.

VALİ YARDIMCISI ‘BİLGİLERİ ÖZELLİKLE İSTİYORUZ’ DEDİ
TGC bu  durum üzerine 30 Nisan’da Emniyet’ten sorumlu İstanbul Vali Yardımcısı ile bir görüşme daha yaptı yaptı. Vali Yardımcısı görüşmede 29 Nisan akşamı Valilikte yapılan 1 Mayıs Güvenlik Toplantısı’nda Emniyet ve İstihbarat yetkililerinin kart verilen gazetecilerin listesini özellikle incelemek için istediklerini aktardı, listenin verilmemesi halinde yalnızca sarı basın kartlarının geçerli olacağını söyledi.


“Bu durumda 1 Mayıs  Görev Kartları kullanıma girmeden yasaklanmıştır” ifadelerini kullanan TGC, açıklamasını şöyle sürdürdü:  “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne güvenerek kimliklerini, fotoğraflarını gönderen meslektaşlarımızın güvenlerini boşa çıkaramazdık. Dolayısıyla hazırlanan listeyi vermemekte ısrar ettik.  Üzülerek duyuruyoruz ki, yarın hazırladığımız kartlar 1 Mayıs’ta geçerli olmayacaktır. Yönetim Kurulumuz bu kararı etik ilkeler ışığında almıştır. Anlayışla karşılayacağınızı umuyoruz.”