TGS: İnternet kullanıcıları fişlenecek

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), internet yayınlarına MİT denetimi getirilmesi ve Erdoğan'a kapatma yetkisi verilmesine ilişkin açıklama yaptı.

"Hükümetin; Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu eliyle hazırladığı ve internet üzerinden yapılan radyo ve televizyon yayınlarına sıkı denetim ve sansürün yolunu açan düzenleme; basın ve ifade özgürlüğünü tamamen yok edecek" denilen açıklamada, "Daha önce çıkarılan yasanın uygulama yönetmeliği niteliğindeki bu düzenleme, yasanın çizdiği sansür çerçevesini daha da genişletmekte; denetimin ve yaptırımın, cezanın ve infazın ucunu açık bırakmakta; katı cezalandırma sisteminde çifte standardın önünü açmakta, otosansürün de genişlemesine göz yummaktadır" ifadeleri kullanıldı.

"Bu düzenleme Kişisel Verileri Koruma Yasası’na da aykırıdır"

Açıklamanın devamı şöyle:

"Düzenleme ile; hızla tek sesli hale gelen radyo ve TV yayınlarından kaçmak için kurulan alternatif medya mecrasının üzerinde baskı kurulmak mı istenmektedir?

Bu düzenleme ile internette yayın yapan platformların yayınları abone bilgilerini RTÜK’e verecek. RTÜK abone bilgilerini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile paylaşacak. Böylelikle hangi abonenin hangi yayınları ve ne kadar izlediği fişlenebilecek.

Bu fişleme olayıyla alternatif yayınları takip eden izleyiciler de fişlenme korkusu ile haber alma haklarında vazgeçeceklerdir.

Bu düzenleme Kişisel Verileri Koruma Yasası’na da aykırıdır.

Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak; basın özgürlüğünün son kalesi üzerinde denetim, sansür ve fişleme mekanizmasına yol açacak yönetmelik taslağının, evrensel insan hakları, fikir ve ifade özgürlüğü ilkeleri çerçevesinde yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz."

Ne olmuştu?

RTÜK ve BTK uzmanlarının hazırladığı taslağa göre, internetten yayın lisansı için MİT ve Emniyet’ten izin koşulu getiriliyor. Tüm radyo-TV yayınları, platform yayınları ile Netflix, Blu TV gibi “IPTV” formatındaki yayınlar “denetim, erişim engeli, lisans iptali” gibi geniş bir sansür çarkının içine alınıyor.

İnternetten yapılan tüm radyo ve televizyon yayınları ile Netflix, Blu TV, Puhu TV gibi ‘İPTV’ formatındaki yayınlar “Yayından kaldırma, erişim engelleme” gibi geniş bir sansür çarkının içine alınıyor. Radyo ve TV yayınlarına caydırıcılık için verilen para cezaları internet yayınları için öngörülmezken, bu yayınlar için sulh ceza hâkimliğinin kararı ile karartma cezası öngörülüyor. İnternetten yapılan her türlü yayının lisansını alabilmek için ise MİT ve Emniyet’ten olumlu görüş alınması gerekecek. Cumhurbaşkanı’nın yayın yasağı yetkisi, internet radyo- TV’lerini de kapsıyor.