The Economist, asker kişilerin sivil mahkemelerde yargılanması ile ilgili yasayı "Ordunun dokunulmazlığına en büyük meydan ...

The Economist, asker kişilerin sivil mahkemelerde yargılanması ile ilgili yasayı "Ordunun dokunulmazlığına en büyük
meydan okuma" olarak nitelerken, “Türkiye’de
küçük de olsa askeri müdahale riski var” dedi
Haftalık İngiliz dergisi The Economist, son sayısındaki “Ordu ile hükümet arasındaki gerilim, reformları teşvik edebilir” başlıklı analizde, askeri yargı ile ilgili yasa ve Kurmay Albay Dursun Çiçek’in tutuklandıktan hemen sonra tahliye edilmesine dikkat çekti. Dergi “Generaller köşeye sıkışmış gibi hissediyorlar ve bu, onları tehlikeli kılıyor” yorumunu yaptı.
Spekülasyonların aksine Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, “İrtica İle Mücadele Eylem Planı" konusunda geri adım atmadığını belirten dergi, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un da tutumunu değiştirmeyerek hükümetin yasayı gözden geçirmesi için “bastırdığını” yazdı.
“Tüm gözler şimdi Abdullah Gül’e çevrilecek” diyen dergi, Gül’ün yasayı Parlamentoya geri göndermesi halinde “prestijinin büyük bir darbe yiyeceğini” söyledi. The Economist, yasayı “ordunun dokunulmazlığına en büyük meydan okuma” olarak nitelerken AKP’nin generallerin gücünü azalttığını, MGK’yi de reforme ettiğini yazdı.

İPTAL, HÜKÜMETİ RAHATLATACAK
Geçen ay eşcinsellerin İstanbul’da düzenlendiği gösteri sırasında başörtülü kızların travestiler ile fotoğraf çektirmelerine dikkat çekilen analizde, “Türkiye’deki laik elitin en büyük kaygısı, tırmanan İslam değil, güç kaybı”dır denildi. Darbe ihtimalinin hâlâ  varlığını koruduğu belirtilen analiz şöyle devam etti: “Ve darbe günleri sona erdi mi? Böyle bir sorunun hâlâ sorulabilmesi, küçük olsa da yeni bir askeri müdahale riskinin hâlâ var olduğunu gösteriyor. Tecrübeli bir askeri gözlemci de ‘Generaller, köşeye sıkışmış gibi hissediyor ve bu onları tehlikeli kılıyor’ diyor. Bu da, bazı hükümet üyelerinin, kendilerinin çıkardığı yasanın, Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilmesi halinde neden rahatlayacaklarını açıklıyor.” ANKA