Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün, tarımsal desteklerden yararlandırılmadığı Sayıştay raporunda belirlendi. TİGEM’e ait arazinin de göçer gruplarca işgal edildiği ortaya çıktı

TİGEM tarımsal destekten mahrum bırakıldı

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN m.mertbildircin@gmail.com

Sayıştay’ın Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) yönelik denetim raporu, iktidarın tarım politikasındaki yanlışlıkları bir kez daha gözler önüne serdi. 2018 yılını 9 milyon 323 bin TL zarar ile kapatan TİGEM’in zararının 8 milyon 660 bin TL’sinin hayvan ölümlerinden kaynaklandığını belirleyen denetçiler, kurumun tarımsal desteklerden yararlandırılmamasını eleştirdi.

HAKSIZ REKABET

2015 yılında, “Cihatçıların geçiş noktası oldu” iddiası ile TBMM gündemine taşınan ve dünyanın en modern basınçlı sulama sisteminin kurulduğu alan olarak bilinen Ceylanpınar Tarım İşletmesi’ne ait arazilerin de “Göçer” gruplarca işgal edildiği öğrenildi. Sayıştay’ın incelemeleri sonucunda, Ceylanpınar Tarım İşletmesi arazine yerleşen göçerlerin, işletme arazisinde kalmaya devam ettiği belirlendi.

TİGEM’in, Türkiye’deki tarım sektörü ile kırsal alanların geliştirilmesi ve desteklenmesi amacıyla 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu’ndan yararlandırılmaması, Sayıştay’ın denetimlerine takıldı.

HAYVAN ÖLÜMLERİNDEN ZARAR

TİGEM’in, Tarım Kanunu’nda öngörülen ilke ve önceliklere uygun uygulamalar yürüttüğüne dikkati çeken denetçiler, “Kurum, kanunda öngörülen desteklerden faydalanmayı hak etmektedir” değerlendirmesinde bulundu. TİGEM’in destek kapsamı dışında bırakılmasının sektörde kurum aleyhine haksız rekabet oluşmasına yol açtığının altını çizen denetçiler, “Teşekkülün zarardan kurtulması ve piyasa şartlarında rekabet edebilmesi bakımından, tarımsal destekleme ödemelerinden faydalandırılması için ilgili merciler nezdinde başlatılan girişimlerin sürdürülmesi gerekmektedir” önerisini rapora kaydetti.

TİGEM’in 2018 yılı mali hesaplarına 9 milyon 323 bin TL olarak yansıyan zararın büyük ölçüde hayvan ölümlerinden kaynaklandığı da Sayıştay’ın denetim raporunda kaydedildi. Raporda, hayvan ölümlerinden kaynaklı zararın ise 8 milyon 660 bin TL’ye ulaştığı belirtildi. Sayıştay’ın incelemelerine göre, TİGEM’in 59 milyon 256 bin TL büyüklüğündeki 2018 yılı giderinin de 39 milyon TL’si mecburi hayvan kesimlerinden kaynaklandı.

cukurda-defineci-avi-540867-1.