TİHEK, 3 başvuru hakkında karar verdi: Ayrımcılık yapana ceza

Dilan ESEN

Üyelerini AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atadığı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na (TİHEK) hak ihlali başvuruları sürüyor. TİHEK, yurttaşların ayrımcılığa maruz bırakıldığına dair üç farklı olayda karar verdi. Bu kararlardan ikisi ev kiralamak isteyen yurttaşların maruz kaldığı cinsiyet ayrımcılığıyla ilgili olurken diğeri de Antalya’daki bir otelde yaşandı. TİHEK, 3 başvuru hakkında ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine karar verirken ceza da kesti.

‘BEKARA EV YOK’A CEZA

Bir internet sitesi üzerinden ev kiralamak isteyen başvurucu K.A., emlak adına gayrimenkul kiralamaya yetkili olan H.B. ile iletişime geçti. H.B., başvurucuya ev sahibinin bekara değil yalnızca evli çiftlere kiralama yapmasını söylediğini aktardı. Ev sahibi V.Ş. ise emlakçıya böyle bir talimat vermediğini TİHEK’e verdiği yazılı görüşünde bildirdi. TİHEK kararında, emlakçı ve ev sahibinin ayrımcılık iddiasını kabul etmediği belirtilirken başvurucunun emlakçıyla yaptığı konuşmaya da yer verildi. Kararda, hiç kimseye medeni hali nedeniyle ayrımcılık yapılamayacağına değinilirken ev sahibi V.Ş.’nin ayrımcılık yasağını ihlal ettiğine dikkat çekildi. TİHEK ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine hükmederken ev sahibi ve emlakçıya 1.963 TL para cezası uyguladı. Ceza uyarıya dönüştürüldü.

KONUŞMALAR KANIT SAYILIR

TİHEK’in ikinci kararı da yine ev kiralamak isteyen bir yurttaşa ilişkin oldu. İzmir’de bir internet sitesinde gördüğü ilandaki evi kiralamak isteyen başvurucu, gayrimenkul kiralamaya yetkili K.D ile yazılı olarak iletişime geçti. K.D.’nin kendisine evin bekar bir kişiye kiralanmayacağını söylediğini aktaran başvurucu, ayrımcılığa maruz kaldığını belirterek TİHEK’e başvurdu. TİHEK, ihlal iddiasına ilişkin K.D.’den yazılı görüş istedi ancak dönüş alamadı. Daha sonra başvurucu TİHEK’e bir dilekçe gönderdi ve emlakçıyla görüştüğünü aktardı. Başvurucu, TİHEK’in bir uzlaşma sağlamasını talep etti. TİHEK’in kararında “Başvuran, muhataba ayrımcılık teşkil eden muamelenin farkında olup olmadığını da sormuş, muhatap tarafından durumun ‘ev sahipleri ile alakalı’ olduğu şeklinde bir yanıt verilmiştir. Söz konusu görüşme, başvuranın iddialarının gerçekliği konusunda kanıt başlangıcı sayılabilecek niteliktedir” denildi. TİHEK ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine karar verdi.

OTELE CİNSİYET AYRIMCILIĞI CEZASI

Kurumun bir diğer kararı ise bir otele ilişkin oldu. Antalya Alanya’daki bir otelde konaklamak isteyen başvurucu ve arkadaşı, rezervasyon yaptırmak için otelden bilgi talep etti. Ancak otel yetkilisi erkeklerin otelde konaklayamayacağını aktardı. Otel tarafından TİHEK’e gönderilen yazılı görüşte, erkeklere sınırlı sayıda kontenjan konulduğu belirtildi, otelde ailelerin konaklanmasına dikkat edildiği iddia edildi. Kararda, “Somut olayda başvurana neden konaklama hizmeti verilmediğine ilişkin objektif ve makul bir nedenin bulunmadığı, ayrıca başvuranı otele kabul etmemenin orantılı da olmadığı kanaatine varılmıştır” ifadelerine yer verildi. Ayrımcılık yasağının cinsiyet temelli olarak ihlal edildiğine kanaat getiren TİHEK, otele ise 3 bin liralık idari para cezası uygulanmasına karar verdi.