TİHV’den Fincancı için dayanışma çağrısı
TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı 27 Ekim’de tutuklanmıştı. (Fotoğraf: DHA)

Haber Merkezi

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın bugün İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde görülecek duruşması öncesi dayanışma çağrısı yaptı. Fincancı’nın soruşturma gerekçesi bile yapılamayacak bir nedenle tutuklandığını belirten TİHV Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, “İnanıyoruz ki, bu büyük yanlış düzeltilecek ve sevgili arkadaşımız Şebnem mutlaka beraat edecek” dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı ve TİHV Yönetim Kurulu Üyesi Fincancı’nın yargılandığı davanın ilk duruşması bugün İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Duruşma öncesi açıklama yapan TİHV Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, Fincancı’nın tutukluluğunun tamamen keyfi ve hukuk dışı olduğunu belirterek, “Sevgili Şebnem, işkencenin araştırılması ve belgelenmesi için İstanbul Protokolü’nün yazımında aktif rol almış, dünyaca tanınan saygın bir bilim insanıdır. Halkın sağlık hakkını her şeyin önünde tutan iyi bir hekimdir. İşkence ve diğer kötü muamelenin önlenmesi için sürdürdüğü mücadeleyle TİHV’e önderlik etmiştir. Bu nedenle aynı zamanda hakikat tutuklu, bilim tutuklu, insan hakları tutuklu, halkın sağlık hakkı tutuklu” dedi.

Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanında Fincancı’yla dayanışma içinde olunduğunu vurgulayan Üsterci, “İnsan hakları savunucularının gücünü haklılığından, umudunu dayanışmadan aldığını biliyoruz. İnanıyoruz ki, bu büyük yanlış düzeltilecek ve Şebnem mutlaka beraat edecek. Akıl ve vicdanın sesini dinleyen herkesi 23 Aralık’ta Çağlayan Adliyesi’nde dayanışmayı büyütmeye davet ediyoruz” dedi.