İsrail, Filistin ve Lübnan hattındaki gerilim sürerken AB çatışmalardan endişeli. İsrailli eski bakan Lapid Güvenlik Bakanı Ben-Gvir'i şu sözlerle eleştirdi: TikTok palyaçosunun tek isteği Ortadoğu'yu ateşe vermek.

TikTok palyaçosu Ortadoğu’yu yakar

Dış Haberler

İsrail'in son günlerde işgal altındaki Filistin topraklarına, Lübnan’a ve Suriye'ye yönelik saldırıları sonrasında Ortadoğu'da yükselen tansiyon düşmüyor. Suriye’den Golan Tepeleri’ne 3 roket fırlatıldığı, roketlerden birinin boş araziye düştüğü belirtildi. İsrail ordusu füzelere karşılık Suriye’de askeri hedeflerin vurulduğunu açıkladı. Suriye ile İsrail arasındaki füze atışları, Ürdün’ü de etkiledi. Bir roketin Suriye sınırına yakın bir alanda infilak ettiği ve kalıntıların Ürdün topraklarına düştüğü kaydedildi. Lübnan Başbakanı Necib Mikati ise ülkenin güneyinden İsrail’e yönelik saldırının "Lübnanlı olmayan unsurlar" tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. 

Gerilim sürerken Bünyamin Netanyahu yönetiminin şiddet politikalarına ülke içinden ve dışından eleştiriler yükselmeye devam ediyor. İsrail'in eski başbakanı ve muhalefet lideri Yair Lapid, Mescid-i Aksa'da tırmanan gerginliğin, Netanyahu hükümetinden kaynaklandığını belirterek Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'i sert sözlerle eleştirdi.

AA'nın aktardığına göre İsrail Radyosu'na açıklama yapan Lapid, Filistinlileri hedef gösteren Bakan Ben-Gvir için "TikTok palyaçosunun tek isteği Ortadoğu'yu ateşe vermek" ifadesini kullandı.

ENDİŞE İÇİNDEYİZ

Avrupa Birliği (AB) de işgal altındaki Filistin toprakları, İsrail ve Lübnan'da son günlerde artan şiddet olaylarından endişe duyduğunu bildirdi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, önceki gün Tel Aviv’de bir İtalyan turistin de ölümüne yol açan saldırılar düzenlendiğini hatırlatarak AB’nin bu şiddet eylemlerini kınadığını bildirdi.

Şiddetteki artışın İsrail polisinin Mescid-i Aksa’da güç kullanması dahil olmak üzere, dini mekanlarda yükselen gerilim ve çatışmaların ardından meydana geldiğini kaydeden Borrell, şiddet olaylarına bir an önce son verilmesi, çatışmanın yayılmasını önlemek için her şeyin yapılması çağrısında bulundu.

Lübnan, İsrail'in ülkenin güneyine düzenlediği saldırıların ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne şikayette bulundu. Saldırıların sivillerin hayatını ve Lübnan topraklarının güvenliğini tehlikeye attığı belirtildi.


Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir

SAVAŞ TEHLİKESİ VAR

ABD merkezli “Axios” internet sitesinin İsrail Savunma Bakanlığı’ndan ismi açıklanmayan yetkililere dayandırdığı haberine göre Netanyahu hükümetindeki bakanlar, Lübnan'la bir savaşın bölgesel çatışmaya dönüşebileceğini ve Tel Aviv’in bölgesel bir çatışmaya sürüklenmesinde çıkarının olmadığını düşünüyor. Haberde ayrıca İsrail’in, Hizbullah’la daha büyük bir çatışmadan kaçınmak için saldırılarını, Gazze ve Lübnan’daki Hamas hedeflerine yoğunlaştırdığı iddia edildi. 

***

GERİLİM NEDEN ÇIKTI?

Son günlerde artan gerilim İsrail polisinin Doğu Kudüs’teki Mescid-i Aksa’da Filistinlilere ses bombası, kauçuk kaplı mermi ve coplarla müdahale etmesiyle patlak verdi. Doğu Kudüs’teki gerilim tırmanırken İsrail ordusu, ülkenin kuzeyine bir dizi roket atıldığını ileri sürerek Güney Lübnan ve Filistin topraklarını bombaladı. İsrail, roket saldırılarının Hamas’ın Lübnan’da konuşlu unsurları tarafından düzenlendiğini duyurmuş ve Hamas’ı sorumlu tutuyor. Filsitinli örgütler İsrail’e karşı direniş çağrıları yaparken Tel Aviv’de düzenlenen saldırıda bir İtalyan turist yaşamını yitirmişti. Mısır, Katar ve Birleşmiş Milletler (BM), İsrail ve Filistinli gruplarla, tansiyonun düşmesi ve sükunetin sağlanması için devreye girmişti.