Norveç Tüketici Konseyi ve Avrupa Dijital Haklar Merkezi, popüler arkadaşlık uygulamaları Grindr, OKCupid ve Tinder’ı hassas kişisel verileri paylaşmakla suçladı. Norveç Tüketici Konseyi yayınladığı raporda, bahsi geçen uygulamaların GPS konumu ve kişisel bilgileri paylaştığını iddia etti

Tinder şikayet edildi: Kişisel verileri paylaşıyor

Norveç Tüketici Konseyi, Tinder, Grindr ve OKCupid gibi arkadaşlık uygulamalarını kullanıcılarının çeşitli bilgilerini sorumsuz bir şekilde dağıttığı konusunda bir rapor yayınladı. Yayınlanan raporda Tinder, Grindr ve OKCupid uygulamalarının, kullanıcılarının GPS ve kişisel verilerilerini paylaştığı söyleniyor. Raporda ayrıca reklam şirketleri de suçlanıyor.

Raporda, Twitter’ın reklam birimlerinden olan MoPub’ın, Grindr ile birlikte çalıştığı ve kullanıcı verilerinin OpenX ve AT&T’nin reklam teknoloji birimi AppNexus’a gönderdiği söyleniyor. Raporda OKCupid uygulaması için ise kullanıcılarının etnik köken ve siyasi görüşleri hakkında olan bilgileri, veri analiz şirketi Braze’e verdiği belirtiliyor.

Yayınlanan raporda değinilen bir başka nokta ise uygulamalarda olan kişisel veri paylaşım izinlerinin detaylı ve açık olmaması. Kullanıcıların neyi onayladıklarını ya da neye izin verdiklerini bilmediklerini belirten rapor, ayrıca uygulamaların, kullanıcı verilerin nasıl toplandığı ve paylaşıldığını, kullanıcılarından gizlediği bildiriliyor.

UYGULAMALAR ŞİKAYET EDİLDİ

Norveç Tüketici Konseyi ve Avrupa Dijital Haklar Merkezi yayınladıkları raporla birlikte, Avrupa Genel Veri Koruma Düzenlemesi’ne Grindr, Twitter, AppNexus, OpenX, AdColony ve Smaato gibi şirketleri şikayet etti.

tinder-sikayet-edildi-kisisel-verileri-paylasiyor-675423-1.

Geçtiğimiz yılın başında, 2016 ABD seçimlerinde Facebook’un kullanıcı verilerini Cambridge Analytica ile paylaştığı seçimlerde bu verileri kullanarak politikalar izlendiği skandalı gündeme gelmişti. Bu skandalın yaşanmasıyla birlikte ülke çapında kullanıcı bilgilerinin gizliliği tartışılmış aynı zamanda Facebook gibi teknoloji şirketlerinin kullandığı güç insanları hayrete düşürmüştü.

Kaynak: Tekno Safari