TİP seçim ve adaylığa yönelik tutumunu açıkladı: Öncelikli hedef tek adam rejimine son vermek, Cumhur İttifakı’nın Meclis’te azınlığa düşürmek. Ortak aday ise ilkelere uygun mutabakat ile belirlenmeli.

TİP: Doğru olan ortak aday ama çaresiz de kalmayız
Fotoğraf: BirGün

HABER MERKEZİ

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bileşenlerinden Türkiye İşçi Partisi (TİP) seçim ve adaylığa yönelik tutumunu açıkladı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, milletvekilleri Sera Kadıgil, Barış Atay, Ahmet Şık ve parti temsilcilerinin katıldığı Taksim9 restoranındaki gazeteciler buluşmasında ön plana çıkan açıklamalar şöyle:

‘ÖNCELİK TEK ADAM REJİMİNE SON VERMEK’

Önceliklerinin ülkeyi felaketlere sürükleyen “tek adam rejimine son vermek” olduğu kaydeden Genel Başkan Erkan Baş, ikinci hedeflerinin de artık toplumda da bir karşılığı kalmayan Cumhur İttifakı’nı parlamentoda da azınlığa düşürmek olduğunu belirtti. Bunun için de her bir oyun yaşamsal önemde olduğunu, bu farkındalıkla çalışmak zorunda olduklarını kaydeden Baş, hedeflerini gerçekleştirmek için de en geniş ittifak hattını inşa etmek istediklerini belirtti. Kapılarının kimselere kapalı olmadığını ekledi.

ORTAK ADAY

En fazla merak edilen konuların başında gelen ortak aday konusuna da değinen Baş, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın Perşembe günkü toplantıda aldığı “İlkelerimizle uygun, mutabakat ile belirlen ortak aday seçeneğine yakın olduğumuzu ilan ediyoruz” şeklindeki kararın arkasında olduklarını kaydetti. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın Kars’ta açıkladığı ve tartışmalara yol açan değerlendirmeleriyle, ittifakın bildirisi arasında çelişki görmediklerini ifade eden Baş, 15 Ocak’ta yapılacak Kartal’daki mitingden sonra adaylık meselesinin netleşeceğini açıkladı.

Baş, ortak aday meselesi hakkında şunları söyledi:

Doğru olan ortak adaydır ama seçime sayılı günler kala henüz bir görüşme yapılmamışken, henüz bize bir aday önerilmemişken, kamuoyuna bir aday önerilmemişken ve daha önce, en açık örnek olduğu için kullanıyorum, Ekmeleddin İhsanoğlu gibi bir örnek önümüzde duruyorken, bizim tümüyle bekleyiş içerisinde olmamız, olası bir kötü senaryoda çaresiz kalmamız da kabul edilebilir bir şey değildir.

ÇATI MI, İTTİFAK MI? SEÇİME NASIL GİRİLECEK?

Yeni yasa nedeniyle seçime ittifak modeliyle değil de HDP çatısı altında girilme yönündeki soruya Baş şu yanıtı verdi:

Önümüzde çifte seçim var, başkanlık ve parlamento. İttifakımızın mücadele ittifakı olması bu iki seçimde ortak bir tavır geliştirme konusundaki arayışımızı bir kenara bırakmamız anlamına gelmez. Ancak genel seçim kısmı çok karışık. Şunun için; birincisi, eski yasayla mı yoksa yeni seçim yasasıyla mı seçime girileceği konusunda bize göre bir netlik yok. Eğer ülkede hukuk işleyecekse eski seçim sistemiyle seçime gidilmelidir. Eskisiyle sandığa gidilecekse bunda sorun yok. Eğer yeni seçim yasasıyla seçime girilecekse burada bir oyun var. Hangi sistemle seçime girilecekse biz de ona göre strateji belirleyeceğiz. Her iki duruma göre de hazırlanıyoruz. İktidarın geçen sefer ittifaklara ihtiyacı vardı böyle bir düzenleme yaptı. Ancak ittifakların ayağına dolandığını görünce ittifakı bozacak, ittifakları birbirine düşürecek bir düzenleme arayışıyla başka bir adım attı. Nerede ittifak yapacaklar nerede ayrı ayrı girecekler belli değil. Bizim için tek tek partilerin çıkaracağı vekil sayısındansa ittifak olarak toplu çıkarılacak vekil sayısı daha önemli. Her şey ters giderse kendi adaylarımızla da seçime girebiliriz.

SEÇİM GÜVENLİĞİ

Seçim güvenliği de merak edilen konuların başında yer aldı. Bu konuda soruları yanıtlayan Sera Kadıgil, “Son günlerdeki tartışma önemli. Seçim, seçim gününden ibaret bir şey değil. Seçim, Resmi Gazete’de yayınlandığı andan itibaren başlamıştır. Sadece seçim günü sadıkları korumaya yönelik bir strateki geliştirmek eksik kalacaktır. Bir bütün olarak seçim tarihi açıklandıktan son güne kadar bir bütün olarak “seçim güvenliği”ni sağlamak bir zorunluluktur” dedi.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Türban düzenlemesinin Meclis’e gelecek olmasına dair seçenekleri de değerlendiren Kadıgil, parti olarak tavırlarının net olduğunu belirtti. Kadıgil, iktidar ve 6’lı Masa’nın aksine türban düzenlemesine hayır diyeceklerini bu konuda ittifak bileşenlerinin de kendileri gibi düşündüklerini kaydetti.

6’LI MASA YOK SAYAMAZ

Millet İttifakı’nın HDP ve Emek ve Özgürlük İttifakı’na yönelik yaklaşımına dair soruları ise Ahmet Şık yanıtladı. Şık, “15 Ocak’ta Emek ve Özgürlük İttifakı Kartal mitingi ile sahaya çıkacak. Ondan sonra oturacağız, hem HDP’li arkadaşlarımızla hem de diğer ittifak güçleriyle bir değerlendirme yapacağız. Umuyorum ortaklaşırız. Ama bizim ortaklaşmamızın bir tarafı da Türkiye’deki bu cumhurbaşkanlığı adayı tartışmasında nasıl bir seyir izleyeceğini gözlemleyeceğiz. Altılı Masa’nın bileşenleri ve liderleri yüzde 15’lik oyu konsolide eden bir yapının seçmenlerini bu kadar görmezden gelemezler. Bence aday belirleyecek yapıya da bir soru sormak gerekiyor. Çünkü kimsenin bu ülkede yaşayanların her birimizin hayatına dair kumar oynama lüksü yok. Bu seçim önemli ve bu durum gözetilerek herkes adım atmalı” ifadelerini kullandı.

OY ORANI

Çeşitli araştırmalardan elde ettikleri veriler ışığında partilerinin oy oranının yüzde 2’lerde görüldüğünü söyleyen Baş, kendilerine yönelik büyük bir ilginin olduğunu söyledi.