İzmir Tire'de Küçükkale ve Büyükkale mahalleleri arasında kalan, bölgenin akciğerleri konumundaki kızılçam ormanları ile kaplı Kartal Dağı'nda açılmak istenen mermer ocağına karşı köylüler direniş başlattı.

Tire'de köylülerin mermer ocağı tepkisi: Halkın katılım toplantısı iptal edildi

İzmir'in Tire ilçesinde kızılçam ormanlarıyla kaplı Kartal Dağı mevkiine yapılmak istenen mermer ocağı için planlanan “Halkın Katılım Toplantısı” köylüler ve çevrecilerin tepkisi üzerine iptal edildi. Kartal Dağı Koruma Platformu Sözcüsü Zeynel Aydın, “Bu dağları katletmenize izin vermeyeceğiz" açıklamasını yaptı.

İzmir Tire'de Küçükkale ve Büyükkale mahalleleri arasında kalan, bölgenin akciğerleri konumundaki kızılçam ormanları ile kaplı Kartal Dağı'nda açılmak istenen mermer ocağına karşı köylüler direniş başlattı.

Emerald Maden, Taşımacılık ve İnşaat Şirketi'nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusu kapsamında bugün, bölgede yapılacağı açıklanan ''Halkın Katılım Toplantısı” tepkiler üzerine iptal edildi.

Köy meydanında toplanan bölge halkı ''Yeşil tire Temiz Çevre'', ''Doğayı Katleden Vatan Hainidir'' dövizleri açıp, "Direne, direne kazanacağız'' sloganları attı.

"SÜSLÜ LAFLARDAN ANLAMAYIZ"

Eylemde konuşan Kartaldağı Koruma Platformu Sözcüsü Zeynel Aydın, “Bir yıldır avaz avaz bağırarak sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Bu dağda canlar var. Onlar için, doğa için buradayız. Biz köylüyüz. Süslü laflardan anlamayız. Biz tarlada saban sürmeyi biliriz, toprağı, havayı biliriz. Direniş ateşini bugün burada yakıyoruz. Bu dağları katletmenize izin vermeyeceğiz'' diye konuştu.

YÜCEL: DESTEĞE HAZIRIZ

Bölge halkına İzmir Barosu ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu da destek verdi. İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, ''İzmir Barosu olarak söz veriyoruz. Açılacak davalarda destek vermeye, eğer bu direnişi sürdürürseniz, sizinle beraber kamp kurmaya, sizinle beraber tarlada, ormanda, bağda bahçede olmaya söz veriyoruz" dedi.

"SAHİP ÇIKACAĞIZ"

Tire CHP ilçe başkanlığı görevinden önceki hafta alınan Hakan Şenoyar ise "Geçmişte bu dağlar, topraklar için canımızı vermişiz. Kurdumuza, kuşumuza, zeytinimize, cevizimize sahip çıkacağız. Bu katliama dur demek için buradayız. Burada sadece insanlar yaşamıyor, 15 çeşit endemik bitki var. Yabani hayvanlar da var. Bu dağlarda yaşayan bütün canlıların hakkını koruyacağız" diye konuştu.

(ANKA)