Tiyatro Kooperatifi’nden Bakanlığa yeni talepler

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ

Tiyatro Kooperatifi, salgın döneminde özel tiyatrolara destek paketi açıklayan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yeni taleplerini iletti. Kooperatif, belirlenen tiyatroların hangi kriterlere göre seçildiği, her bir tiyatroya ne kadar bütçe verileceği gibi soruları iletmesinin yanı sıra destek için "vergi veya SGK borcu olmaması" şartının kaldırılmasını istedi.

Bakanlığın, 199 profesyonel, 75 çocuk oyunu ve 54 geleneksel olmak üzere 328 özel tiyatronun projesine 12 milyon lira destek dağıtma kararı sonrası Tiyatro Kooperatifi'nden yeni bir açıklama geldi. Bakanlığa yönelik sorular ve talepleri içeren açıklamada şu ifadelere yer verildi:

♦ Desteklenen oyunların seçiminde kullanılan kriterler nelerdir?

♦ Desteklenen oyunların seçiminde kullanılan kriterlere uyumluluğu değerlendiren kurulda görev alan kişi veya kurumlar kimlerdir?

♦ Başvurusu olumlu sonuçlanan her bir tiyatroya ayrılan bütçe nedir, bütçenin aktarımı ne zaman yapılacaktır?

♦ Destek başvurusu olumlu sonuçlanmayan tiyatrolar, seçim kriterleri kapsamında başvurunun olumsuz sonuçlanma nedenini öğrenmek istemektedir. Hem şeffaflık prensibi hem de bir sonraki destekten yararlanabilmek, desteğin kriterlerine uyumlanmak ve gereken iyileştirmenin yapabilmesi için, başvurusu olumsuz sonuçlanan tüm tiyatrolara seçim kriterleri kapsamında bilgi vermenizi rica ederiz.

♦ Türkiye çapında tüm özel tiyatrolarla aynı sorunları yaşadığımız gerçeğinden yola çıkarak; 60 özel tiyatronun dâhil olduğu ve bir örneklem olarak değerlendirilebilecek Kooperatif özelinde, ortaklarımızın yüzde 43’ü desteğe başvurmuştur. Başvuruda bulunmayan ortaklarımızın yüzde 50’si “vergi veya SGK borcu olmaması” şartının aranması sebebiyle desteğe başvuramamıştır. Eğer başvuru kriterlerinde “vergi veya SGK borcu olmaması” ve bu dönemde bir maliyet kalemi olan “İTO kaydı şartı” bulunmasaydı, başvuruda bulunan tiyatroların oranı yüzde 72 olabilecekti. Konuyu tekrar bilgi ve değerlendirmenize sunarız