Kasım ayında Özdemir Nutku, Jale Birsel ve Yıldız Kenter’i yitirdik. İzmir'in önemli değeri Özdemir Nutku için, Konak Sabancı Kültür Merkezi'nde tören düzenlendi

Tiyatrodan üç yıldız kaydı

NAMIK ALKAN

İzmir'de yaşayan tiyatro bilimci, oyuncu, yazar, eleştirmen ve yönetmen Prof. Dr. Özdemir Nutku, 88 yaşında yaşama gözlerini yumdu. 8 Kasım sabahı yoğun bakımda hayatının kaybeden Nutku için, Konak Sabancı Kültür Merkezi'nde tören düzenlendi. Nutku törenin ardından Bostanlı Beşikçioğlu Camii'nde kılınan ikindi namazından sonra Karşıyaka Doğançay Mezarlığı'nda son yolculuğuna uğurlandı.

Özdemir Utku’nun eşi Prof. Dr. Hülya Nutku, törende yaptığı konuşmada, “Bir yanım eksik, bir yanım boş ama onu hala seviyorum. O devrimci kimliğe sahip bir adamdı. O devrimci kimliği ile sürekliliğe inanan bir adamdı. Bu salonda oturan tüm öğrencileri bir çınar ağacının yaprakları. Onlarda başarılı olacaklar. Hedef olarak Özdemir Hoca’yı örnek alırlarsa çok daha fazla üreteceklerdir. Özdemir Nutku aynı zamanda çocuk ruhlu bir adamdı. Keşke onun adına çocuk şenlikleri düzenlense. Özdemir Nutku bir yanı devrimci, bir yanı çocuk, bir yanı mütevazı bir yanı ise devasa bir adamdı” dedi.

Usta tiyatro oyuncusu Jale Birsel de İzmir'de kaldığı yaşlı bakımevinde 92 yaşında hayata gözlerini yumdu. Çiğli’de yakalandığı zatürre nedeniyle 17 Kasım Pazar günü akşam saatlerinde yaşamını yitiren Jale Birsel için, İzmir Devlet Tiyatroları Konak Sahnesi'nde tören düzenlendi. Törenin ardından Beşikçioğlu Camisi'ne getirilen Birsel, ikindi vakti kılınan cenaze namazının ardından Doğançay Mezarlığı'nda toprağa verildi.

tiyatrodan-uc-yildiz-kaydi-657138-1.

İki kişilik 'Tombala' oyunu ile büyük yankı uyandıran Jale Birsel, Devlet sanatçısı olmaya layık görülmüştü. Sanatçının torunu Damla Birsel, törende yaptığı konuşmada "Çok üzgünüm. Çok iyi bir insandı. Yıldız Kenter ile tiyatroya aynı anda başladılar ve perdeyi kapatıp gittiler. Bir gün önce bana 'Sıram gelmedi' diyordu. Demek ki onu bekliyormuş. Son günlerinde yeni bir oyun üzerine çalışıyordu. Bir senedir ezber yapıyordu. Gözü görmediği için yazıları büyüterek çalıştı. Bu sene oynamayı düşünüyordu" dedi.

BÜYÜK SIRRINI ANLATTI

Oyuncu Tomris Çetinel de, yakın zamanda Birsel ile üniversitede bir söyleşiye katıldıklarını ifade ederek şunları söyledi: "Gençler soru sormaya başladı. Öndekileri duyabiliyordu fakat arkadakileri asla duymuyordu. Baktı bu bir işkenceye dönüşecek, dedi ki 'Bugüne kadar sakladığım sırrı sizinle paylaşacağım' Jale Hanım, 25 yaşlarındayken oyun oynarken şiddetli grip oluyor. İki oyun arası doktora gidiyor ve kendisine yanlış bir iğne yapıyor ve sağır oluyor. İngiltere'ye gidiyor, çare bulunamıyor. Çok az duyabiliyor. Bir oyuncu için dünyanın en zor ve en kötü şeyi bu. İşten atarlar korkusuyla o yıldan sonra oynadığı bütün oyunlarda karşısındaki oyuncuların da metnini ezberleyerek oynamış."

tiyatrodan-uc-yildiz-kaydi-657137-1.

YILDIZ KENTER DE VEDA ETTİ

Türkiye'nin en önemli tiyatro sanatçılarından Yıldız Kenter de 91 yaşında yaşamını yitirdi. İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 17 Kasım pazar günü hayatını kaybeden Yıldız Kenter için Kenter Tiyatrosu'nda tören düzenlendi. Törenin ardından Levent Afet Yolal Cami'ne getirilen Kenter'in cenazesi Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Oyuncu Nevra Serezli, Kenter’in tiyatronun temel taşlarından biri olduğunu belirterek, “Ben gözümü açtım, Yıldız ve Müşfik Kenter ile tanıştım. 1963 senesinden beri her oyununu izledim. Beraber İngiltere'de bir oyun oynama şerefine nail oldum. Her zaman çok hayranlıkla izlediğim bir sanatçıydı. İyi bir usta ve hocam da oldu bir sene. Bazı insanlar var ya hani 'onlar hiçbir zaman gitmezmiş' gibi düşünülür. Yıldız hocamın gidişi böyle çok şok etti beni. Çünkü o hep vardır. Hep bu tiyatroda şu perde açılacaktır. Biz de arkaya kulise gidip onu öpeceğiz ve kutlayacağız. O da bizi karşılayacak, gibi geliyor. Bu son yıllarda çok fazla değer kaybettik" dedi.
Müşfik Kenter'in kızı Elvan Kenter ise, Türk tiyatrosuna bir devrin, babası ve halasının vefatıyla kapandığını anlatarak, "Çok üzgünüm, yüreğim yanıyor. İnşallah yetkililerin söylediği gibi bu değeri koruyabilirlerse devam ettirebilirlerse bizim için en önemli şey bu" diye konuştu.

tiyatrodan-uc-yildiz-kaydi-657140-1.