Türkiye Komünist Partisi (TKP), Avrupa Konseyi Parlamenterler

Türkiye Komünist Partisi (TKP), Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından 24-27 Ocak tarihleri arasında görüşülecek olana "Totoliter komünist rejimler tarafından işlenen suçların uluslararası biçimde kınanması" yasa tasarısını protesto etti.

İstanbul'da İstiklal Caddesi'nde bulunan TKP genel merkezi önünde toplanan kalabalık grup Fransız Konsolosluğu'na yürüyerek burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Tiyatro sanatçısı Metin Coşkun, "Milyonlarca insanı katleden faşistlerle, bu katliamı durduran ve insanlığı faşizm belasından kurtaran komünistleri aynı kefeye koymaya çalışıyorlar" dedi. TKP Genel Başkanı Aydemir Güler ise "Komünizmin tarihinde utanılacak hiçbir kara leke yoktur. Bu önerge Avrupa'dan demokrasi bekleyenlerin yanılgısını göstermektedir" dedi.

TKP üyeleri Ankara Kızılay'da da bir araya gelerek bir basın açıklaması yaptı. TKP'liler ayrıca Avrupa Konseyi'ne, Dışişleri Bakanlığı'na, Almanya, İtalya, Fransa ve İngiltere Büyükelçilikleri'ne de bir protesto metni gönderdi. TKP'lilerin eylemine Ankara 78'liler Derneği ve Halkevleri de destek verdi.İzmir'de de TKP'liler Alsancak Kore şehitleri caddesi'nde biraraya gelerek Alman Konsolosluğu'na kadar yürüdüler.

TEODORAKİS ÖNERGEYİ LANETLEDİ
Öneriye bir tepki de Yunanlı Müsisyen Mikis Teodorakis'den geldi. Teodorakis'in yazdığı ve Türkiye'den de aralarında Bilgesu Erenus, Nihat Behrah gibi isimlerin bulunduğu yüzlerce aydın, sanatçı tarafından imzalanan mektupta şöyle deniyor; "Avrupa Konseyi tarihi değiştirmeye karar verdi. Kurbanlar saldırganlarla, kahramanlar suçlularla, kurtarıcılar işgalcilerle, komünistler nazilerle aynı kefeye konacak; tarih çarpıtılacak.Belki de yarın komünist partileri yasaklama kararı alacaklar ve böylece Hitler ve Himmler'in hortlaklarının geçmesi için kapıyı aralayacaklar. Bilindiği gibi, bu ikisi kariyerlerine komünist partileri yasaklayarak ve komünistleri ölüm kamplarına tıkarak başla-mışlardı.Bu insanlar savcılık taslayamazlar. Tarih mahkemesi büyük ağabeylerini Vietnam'dan Şili'ye, Güney Amerika'dan Irak'a işlediği sayısız suç için cezalandırdığında, kendileri de suça göz yummak nedeniyle sanık sandalyesinde oturacaklar, tabi eğer suç ortaklığından yargılanmıyorlarsa."