TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan istifa eden Melih Gökçek hakkında TMMOB’ye bağlı oda ve şubelerin bin 400’ü aşkın dava açtığı belirterek, halka hesap vereceğini vurguladı

TMMOB Ankara İKK: “Melih Gökçek halka hesap verecek”

BİRGÜN ANKARA

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in istifasının ardından hesap vermeden görevden ayrılışına ilişkin tepkiler sürüyor. TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu, Gökçek'in istifasına ilişkin Makina Mühendisleri Odası’nda basın toplantısı düzenledi. Açıklamayı yapan TMMOB İKK Sekreteri Özgür Topçu, Gökçek’in kamu yararı gözetmeyen rant ve talan odaklı yerel yönetim anlayışı sonucunda gerçekleştirdiği icraatlarına ilişkin TMMOB’ye bağlı oda ve şubelerin bin 400’ü aşkın dava açtığını anımsattı.Gökçek’in istifasının Ankara’nın kurtuluşu anlamına gelmediğine değinen Topçu, “Biz biliyoruz ki, Gökçek gitse de, iktidarın politikalarını sürdüren yerel yöneticiler ve yandaş sermaye grupları, rant ve talan projeleriyle kentimizi, sakinlerini sömürmeye devam edecek” dedi.

Hesap vermeli

Topçu, Gökçek’e sormak istedikleri şöyle sıraladı:
-Robottan dinozora, meydan saatlerinden kapılara harcanan milyonlar,
-Ankaralılara reva görülen susuzluğun, şehir dışına misafirliğe gidin birkaç hafta fikrinin, Gerede Projesi’nin neden iptal edildiğinin arkasındaki gerçekler,
-ODTÜ ormanlarının, Atatürk Orman Çiftliği’nin talanının, kimlere peşkeş çekildiği
-Havagazı Fabrikası’nın, Etibank Binası’nın, Çubuk Barajındaki Su Süzgeci Binası’nın, Çubuk Göl Gazinosu’nun kimleri rahatsız ettiği için hangi çılgın projelere kurban edildiği, kimlere ihale edildiği,
-Çok övündüğü 312 köprülü kavşağa rağmen neden işimize, evimize saatlerce ulaşmaya çabaladığımızı, bu konunun kent yönetimiyle doğrudan alakalı olduğunu bilip bilmediğini,
-Bir ulaşım aracı olarak metroya, genel de ise toplu taşımaya karşı bu kadar mesafeli olmasının altında yatan gerçeği,
-27 milyon lira harcanan Cumhuriyet Kulesi’nin inşaatının neden durdurulduğunu, tadilat yaptırılan tarihi İller Bankası Binası’nın neden yıktırıldığını, Büyükşehir Belediyesinin ihale ettiği projelerde çalışanların neden iş cinayetlerinde katledildiğini, -İrade de dahi bu kadar yerli ve milliliği elden düşürmeyenlerin Afrika’dan getirtilen tropikal ağaçlarla, Çin’den getirtilen mermerlerle, Ankapark Projesi'yle hangi değerlerini hatırladıklarını; memleketten sadece kendi çıkarlarını korumayı anlayacak kadar yerli ve milli oldukları gerçeğini bir hatırlatan olsun, yüzlerine de söylenebilsin isterdik.

Melih Gökçek’in İcraatları

Topçu, Gökçek’in 23 yıllık dönemin ardından Ankara’ya bıraktığı unutulmayacak skandallarının bazılarını şöyle sıraladı:

*2014 yılında içilmez denilen suyu içti. Şovmen kişiliğinin yanında başlamak üzere olan Gerede Barajı Projesini hiçe sayarak kendisinin Kızılırmak Suyu projesi gerçekleştirdi. Milyonlarca Ankaralıya 20-25 günlere varan susuzluk yaşattı.
*70 günde bitirilmesiyle övünülen "70 Gün Altgeçidi" defalarca sular altında kaldı. Balık adamlar Ankara’nın göbeğinde kurtarma çalışmaları yaptı.
*ODTÜ ormanı iki kere talan edildi. İlk talanda yapılan 1071 Malazgirt Bulvarı’nın bazı kesitleri yapım aşamasında üç kez çöktü. 2017 Eylülünde ise Şehir Hastanesi’ne yol yapılması bahanesi ile lüks konutlara rant sağlamak için ODTÜ ormanı talan edildi.
*Çiftlik kavşağının ortasına 10 milyon liralık halka hiçbir faydası olmayacak bir dinozor heykeli, namı diğer Dinocan, konuldu.
*Ankara’nın dört bir yanına yerleştirdiği her biri yanlış olan saatler belediye gelirlerinin ne kadar gereksiz hesapsız kullanıldığının bir kanıtı oldu.
*Keçiören’deki Cumhuriyet Kulesi için 27 milyon TL harcandı. Cumhuriyet Kulesi'nin Keçiören'de temelleri 14 yıl önce atıldı. Kulenin yapımı imara aykırı ve kaçak yapı olduğu gerekçesiyle 144'üncü metresindeyken 2009 yılında yapımı durduruldu.
*İller Bankası’na ait Opera’daki tarihi bina yapılan tadilatın ardından yıkıldı. Yerine yapılan caminin kubbe inşaatı sırasında kubbe çökmesi sonucu bir işçi yaşamını yitirdi.
*Ankara’ya beş kapı "kazandıran" Gökçek bu kapılar için halkın kaynaklarından tam 25 milyon lira harcadı.
*AOÇ talanının bir numaralı ismi yine Melih Gökçek oldu. Bira fabrikasından, İşçi Memur Lokantası’na ve hatta Marmara Köşkü’ne kadar yıkılıp yerine "Anka Park" ucubesi dikildi. Hala tamamlanamayan ve milyarlar harcanan Anka Park’a milyonlarca turist geleceğini iddia eden bir başkandı Melih Gökçek.