Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’nın suç duyurusu üzerine açılan davada, KMO Yönetim Kurulu'nun görevden alınması kararı kitlesel basın toplantısı ile protesto edildi. TMMOB Başkanı Koramaz, “TMMOB’nin ve bağlı odaların özerk demokratik yapısını ortadan kaldırmak, baskı altına alarak susturmak isteyen iktidar politikalarına karşı direneceğiz” dedi

​TMMOB: Darbe hukukuna direneceğiz

BURCU CANSU

TMMOB’ye bağlı Kimya Mühendisleri Odasına (KMO), Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının gerçekleştirmek istediği denetimi kabul etmediği gerekçesiyle açılan davada KMO Yönetim Kurulu üyelerinin görevine mahkeme kararı ile son verilmesine yönelik tepkiler sürüyor. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ve TMMOB’a bağlı 22 odanın başkanları kitlesel bir basın toplantısı düzenleyerek kararı protesto etti. İnşaat Mühendisleri Odası toplantı salonunda düzenlenen açıklamaya CHP ve HDP Milletvekillerinin yanı sıra KESK, DİSK, TTB, ÖDP, TKP, HTKP, EMEP, Halkevleri, İHD ve Artvin Kültür Derneği temsilcileri katıldı. Toplantıya katılanlar ellerinde “Hukuk dışı kararlara direneceğiz”, “Kimyamızla Oynamayın”, “Anayasa ihlaline direneceğiz” yazılı dövizler taşıdı.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Koramaz ve 22 oda başkanı “Darbe Hukukuna, Anayasa İhlaline Ve Hukuk Dışı Kararlara Direneceğiz. Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyelerinin Yanındayız” yazılı pankart önünde açıklama yaptı. Ortak açıklamayı yapan Koramaz, “Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Kimya Mühendisleri Odamızın Yönetim Kurulu’nun görevden alınması istemi üzerine açtığı davada Odamız Yönetim kurulunun görevden alınması kararı verildi. Anayasa’nın 135. Maddesi’ne aykırı olan bu hukuk dışı kararı protesto ediyor ve kınıyoruz” dedi.

tmmob-darbe-hukukuna-direnecegiz-357429-1.

TMMOB siyasi iktidarın hedefinde
Tarih, kültür, doğa, kent, kır, enerji, maden, tarım, gıda rantları önünde engel oluşturan, özelleştirme talanına dur diyen TMMOB’un uzunca bir süredir iktidarın hedefinde olduğunu belirten Koramaz, şunları kaydetti:

tmmob-darbe-hukukuna-direnecegiz-357432-1.

“TMMOB ve bağlı Odalarını ‘nasıl etkisizleştiririz’ diye düşünen iktidar, 2011 yılındaki KHK düzenlemelerinin ardından, 2013 yılında, 1983’ten itibaren hiçbir iktidar tarafından işletilmeyen antidemokratik bir hükmü; 12 Eylül dönemindeki bir KHK düzenlemesini bulup işletmeye yöneldi. 2014 yılından itibaren bu yönde girişimlerde bulunuldu, TMMOB ve bağlı Odalarının ‘idari ve mali denetimine’ yönelik Bakanlar Kurulu kararları alınarak tebliğler çıkarıldı. 2016 yılı Şubat ayında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kimya Mühendisleri Odası’nı idari ve mali yönden inceleme kararı alındı, 1 Kasım 2016 tarihinde de, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, on bir Odamızı idari ve mali denetime tabi tutma girişimini başlattı.”

Anayasa’ya aykırı karar
Kimya Mühendisleri Odası ile ilgili süreci değerlendiren Koramaz, şunları söyledi:

“16 Nisan 2016 tarihinde yapılan KMO Genel Kurulu, Anayasa’da belirtildiği gibi bir kanun düzenlemesi olmadığı için Bakanlığa hukuka aykırı bir inceleme yaptırılmaması kararı aldı, Bakanlık müfettişlerine istedikleri belgelerin web sitesinde olduğu bildirildi. Ancak Bakanlık, KMO Yönetim Kurulu’nun görevden alınması için yargıya başvurdu.

tmmob-darbe-hukukuna-direnecegiz-357428-1.

Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, Anayasa’da belirtilen idari ve mali denetimin hangi konularda, hangi merci tarafından ve ne şekilde gerçekleştirileceğinin bir kanun ile somut ve açık bir şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Ancak Anayasa’nın bizleri ve bizim gibi meslek örgütlerini kapsayan kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları üzerine olan 135. Maddesinde, ‘Bu meslek kuruluşları üzerinde Devletin idari ve mali denetimine ilişkin kurallar kanunla düzenlenir’ hükmüne rağmen bu yönde bir kanun düzenlemesi bulunmamaktadır. TMMOB Yasası ya da başka herhangi bir kanunda bu yönde bir hüküm bulunmamasına karşın iktidar bürokrasisi, Odalarımız ve TMMOB’yi siyasi iktidarın hiyerarşik denetimi ve vesayeti altına sokmaya çalışmaktadır.

Anayasa’nın 135. maddesiyle verilmiş görev, yetki ve sorumlulukları içeren mevzuatın hazırlanması, geliştirilmesi ve uygulanmasının sağlanması, Anayasa hükümleri gereği ilgili meslek odalarına aittir ve ortada 6235 sayılı TMMOB Yasası ile yönetmelikleri de bulunmaktadır.

tmmob-darbe-hukukuna-direnecegiz-357431-1.

Bakanlıkların Odalarımızı denetlemeye yönelik talebi, hem de mahkemenin önceki gün verdiği karar, Anayasa’nın 135. Maddesi’ne aykırıdır. Mahkeme, Anayasaya aykırı bir karar almıştır.”

tmmob-darbe-hukukuna-direnecegiz-357430-1.Yaşasın örgütlü mücadelemiz
“Birliğimizin ve Odalarımızın tüm faaliyetleri, TMMOB Yasası, Yönetmelikleri ve ayrıca bağlı Odaların kendi yönetmeliklerine tabidir” diyen Koramaz, 1954 yılından bu yana hiçbir odalarının denetleme raporlarında hiçbir olumsuzluk görülmediğini belirtti. Darbe hukukuna karşı direneceklerine vurgu yapan Koramaz, “KMO’nun, TMMOB’nin ve bağlı odaların özerk demokratik yapısını ortadan kaldırmak, baskı altına alarak susturmak isteyen iktidar politikalarına ve darbe hukukuna karşı, biz TMMOB’ye bağlı bütün Odalar olarak, Kimya Mühendisleri Odası ve TMMOB ile tam bir dayanışma içinde olduğumuzu kamuoyuna duyururuz. Ülkemize, halkımıza, mesleklerimize, meslek örgütlerimize ve birliğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Yaşasın TMMOB örgütlülüğü. Yaşasın haklı mücadelemiz” diye konuştu.

Emek ve demokrasi güçlerinden destek
Ortak açıklamanın ardından emek ve demokrasi güçlerinin temsilcileri teker teker söz alarak, TMMOB’un mücadelesinde yan yana omuz omuza direneceklerine vurgu yaptı. Yapılan bütün açıklamalarda Anayasa’yı ihlal ederek KMO Yönetim Kurulu üyelerinin görevden alınması kınandı ve direniş vurgusu öne çıktı.