Cumartesi günü Çorum’da yapılacak olan şekerde özelleştirme yağmasına karşı mitinge destek büyüyor. TMMOB üyesi mimar, mühendis ve şehir plancıları da mitinge kitlesel olarak katılacak

TMMOB’den Çorum mitingine destek: Şekerde yağmaya izin vermeyeceğiz’

Hükümetin küresel sermayenin çıkarları doğrultusunda Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. (Türkşeker) bünyesinde faaliyet gösteren 14 şeker fabrikasını yok pahasına satma kararı almasına meslek odalarının tepkisi büyüyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından yapılan açıklamada, 7 Nisan Cumartesi günü Çorum’da yapılacak olan özelleştirme karşıtı mitinge kitlesel olarak katılma kararı alındığı bildirildi.

‘Yağmanın karşısındayız’
Mitinge TMMOB olarak katılacaklarına yönelik yazılı bir açıklamada bulunan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, “Birliğimiz bugüne dek ülkemizin varlıklarının özelleştirme adı altında yerli ve yabancı sermayeye peşkeş çekilerek yağmalanmasının karşısında durmuş, hukuksal ve toplumsal düzeylerde üzerine düşen sorumlulukla mücadele etmiştir. Bugün karşı karşıya olduğumuz durum emperyalistler ve yerli işbirlikçilerine karşı bir bütün olarak şeker pancarımızı, şeker fabrikalarımızı, çiftçimizi, ülkemizi ve geleceğimizi savunma mücadelesidir” dedi.

‘Halkla birlikte mücadelenin içindeyiz’
TMMOB’nin sömürüye ve yağmaya geçit vermemek üzere halkla birlikte şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı mücadelenin içerisinde olduğunu da vurgulayan Koramaz, “Bu kapsamda TMMOB, 7 Nisan 2018 Cumartesi günü Çorum’da şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı düzenlenecek olan mitingi desteklemektedir. Mühendisler, mimarlar ve şehir plancıları Çorum Mitingi’nde alanlarda olacaktır” diyerek açıklamayı sonlandırdı.

KESK de katılıyor
Mitinge bir destek de Kamu Emekçileri Sendikası’ndan (KESK) geldi. Genel Merkez, örgütün şube ve temsilciliklerine mitinge kitlesel bir şekilde katılma talimatı verdi. Açıklamada, “Çorum Şube ve Temsilciliklerimizin kitlesel katılım sağlaması; özelleştirmeye karşı en başından beri sürdüğümüz mücadelenin halkın farklı kesimleri ile omuz omuza devam ettirilmesi, özelleştirme politikalarının yaratacağı yıkıma karşı ortak mücadelenin yükseltilmesi açısından önemlidir” denildi.

***

ZMO dava açtı, Danıştay sessiz kaldı
Şeker Fabrikaları’nın, Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun çerçevesinde “Satış” yöntemi ile ayrı ayrı özelleştirileceği ilan edilmesi üzerine TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) tarafından açılan yürütmeyi durdurma ve satışın iptaline ilişkin davaya Danıştay sessiz kaldı.

Bor, Çorum, Kırşehir, Yozgat, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Turhal, Afyon, Alpullu, Burdur, Elbistan ve Muş şeker fabrikalarının pazarlık usulü ile satılması öngürülüyor.