Soğancı: Kazım da yok artık, Eren de… Ama herkes bilmelidir ki; TMMOB, yanlışa karşı çıkmaya devam edecektir...

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı yazılı bir açıklama yaparak TMMOB’un Karadeniz’e yol yapılmasına karşı çıkmadığını, mevcut yol standartlarının iyileştirilmesini istediğini açıkladı. Başkan Soğancı yaptığı yazılı açıklamada Karadeniz Duble Sahil Yolu inşaatındaki yanlışlara karşı 1998’den beri direnen ve hukuk savaşımı veren Avukat Cihan Eren’in mücadelesini anlatarak "Alternatifi var iken, yamaçları indirenler, kıyılara bindirenler, son denizi doldurarak, ‘temel’ini öldürenler, ceplerini dolduruyor." diye yazan Cihan Eren; iki ayrı davada hukuk savaşımını kazandı ama bir saldırı sonucu yaşamını kaybetti. Özlemle andığımız Kazım Koyuncu da, Çernobil duyarsızlığına, sahil yolu yanlışlarına isyan etmişti. Onu da kaybettik. Kazım Koyuncu yok artık, Cihan Eren de… Ama herkes bilmelidir ki; TMMOB, yanlışa karşı çıkmaya devam edecektir." dedi.

TMMOB’un Karadeniz Duble Sahil Yolu için yöreyi gezdiğini, gerekli incelemelerde bulup kamuoyunu bilgilendirdiğini anlatan Soğancı, TMOB’un "Karadeniz Sahil Yolu ile ilgili Bakanlar Kurulu’nca alınan kamulaştırma kararının iptali için diğer kurumlarca açılan davalara müdahil olunmasına" dair bir kararlarının olduğunu da ifade etti.

CİHAN EREN NE YAPTI?

Cihan Eren, Rize Fındıklı Aksu mevkiinde 3. derece "sit" alanına deniz dolgusuyla yol inşaatı başlatan karayolları 10. Bölge Müdürlüğü’nün projesinin iptali için mahkemeye başvurmuştu. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesine karşın inşaatın devam etmesi üzerine sorumlular hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Trabzon Valiliği memurlar hakkında soruşturma izni vermeyince, Savcılık Trabzon Bölge İdare Mahkemesine başvurmuş, memurlar hakkında ceza davası açılmış ve inşaat durmuştu. Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun bölgeyi "sit" alanı dışına çıkarması ve projeye onay vermesi üzerine, kumsalı nedeniyle "sit" alanı ilan edilen bir yerin doldurulmasının çevreyi korumaya yönelik yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle , projenin iptali için tekrar mahkemeye başvurmuştu. 18 Nisan 2005’te açtığı davalar için yapılacak keşiften iki gün önce bir silahlı saldırı sonucu yaralanmış, 22 Temmuz 2005’ de hayatını kaybetmişti.Ankara Birgün