Soma'da, 13 Mayıs 2014'te maden faciasında hayatını kaybeden 301 işçi TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu tarafından anıldı. Yapılan açıklamada, yetkililerin gerekli adımların atması gerektiği belirtildi.

Kaynak: Haber Merkezi
TMMOB İKK: Soma’nın acısını unutmadık

BirGün EGE

Türkiye'nin en büyük işçi katliamı olan Soma Katliamı’nın üzerinden 9 yıl geçti. 13 Mayıs 2014'te meydana gelen maden katliamda hayatını kaybeden 301 işçiyi TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu andı.

İzmir Mimarlık Merkezi’nde yapılan açıklamada, TMMOB Maden Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Kemal Çakmak, “2014 Yılında Soma’da yaşanan faciada, aralarında Maden Mühendisleri Odası üyesi 5 meslektaşımızın da bulunduğu 301 madenci hayatını kaybetmişti. Bütün toplumu yasa boğan Soma Faciasının üzerinden 9 yıl geçti. Yitirdiğimiz 301 madencinin acısı halen ilk günkü gibi tazeyken buna her yıl yeni acıların eklendiğini görüyoruz” dedi.

Çakmak, “Oysa o günlerde tüm kamuoyunun dikkatini madencilik sektörüne çekmiş, bunun bir milat olması gerektiğini söylemiş ve bu söylemimiz kamuoyu tarafından kabul görmüştü. O günden bugüne nice çalışmalar yürütüldü, nice yönetmelik değişiklikleri yapıldı, nice raporlar yazıldı ama maalesef tüm bunlar Ermenek, Siirt, Şırnak ve son olarak Amasra’da 42 canımızı yitirmemizi önleyecek sonuçları maalesef doğurmadı. Çok açıktır ki, hükümet iradesi, iş yaşamında sermaye sahiplerinin talepleri yerine can kayıplarını önlemeyi ön plana almadığı, madencilik bilim ve tekniğini ocaklara sokmayarak ülkemiz madenciliğini 18’inci yüzyıl madenciliğine mahkûm ettiği sürece bu konuda ilerleme sağlanması mümkün olmayacaktır” diye konuştu.

Soma faciasıyla gündeme gelen, ancak unutulan veya tozlu raflara kaldırılan pek çok konunun ciddiyetle ele alınması gerektiğini belirten Çakmak, şunları söyledi:

“Yaşanan facialardan sonra siyasi sorumluların tarafından işin kolayına kaçılarak iş güvenliği uzmanlarının ve maden mühendisi meslektaşlarımızın günah keçisi olarak gösterilmesinden vazgeçilmelidir. Madenlerde işçi sağlığı ve iş güvenliğini geliştirmek ve gelişmiş ülkelerin standardına çıkarmak için ihtiyaçlarımız bilinmekte, yapılması gerekenler tarafımızdan da defaatle dile getirilmekte, ancak bir türlü hayata geçirilmemektedir. 13 Mayıs 2014 tarihi bir milat olmamıştır. Bugün; 9 yılın ardından, yetkilileri madenlerde iş kazaları ve faciaları önlemek için gerekli adımları atmaya çağırıyor, iş kazalarında ve facialarda hayatını kaybeden maden emekçilerini bir kez daha saygıyla anıyoruz."