TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu, 19 Eylül 1979'daki iş bırakma eyleminin mirasını yaşatmak için ilan edilen, "TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü"nü kutladı. TMMOB Yöneticisi Topçu, "Siyasi iktidarın mesleğimizi önemsizleştirme, emeğimizi değersizleştirme çabaları sistematik olarak devam etmektedir. Mesleğimizi ve toplumu koruyacağız" dedi.

TMMOB: “Mesleğimizi ve toplumu koruyacağız”

BİRGÜN ANKARA

42 yıl önce TMMOB’un çağrısıyla ekonomik kriz karşısında mühendis, mimar ve şehir plancılarının yaşadığı hak kayıplarını ve ücret adaletsizliklerini protesto etmek için iş bırakma eylemi gerçekleştirildi. TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu, 19 Eylül 1979 iş bırakma eyleminin mirasını yaşatmak için ilan ettiği "TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü"nü kutladı.

Tarihi iş bırakma eyleminin yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yapan TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Özgür Topçu, “Bizler için 19 Eylül iş bırakma eylemi, ülkesi için düşünen, planlayan, üreten mühendis, mimar ve şehir plancılarının kendi öz güçlerinin farkına vardığı tarihtir. Mühendis, mimar ve şehir plancılarının mesleki hak ve çıkarlarını korumak aslında tüm toplumun geleceğini korumak demektir. Çünkü bizim meslek alanımız, toplumun ortak yaşamının üretimini ve devamlılığını sağlamaktadır" dedi.

Topçu sözlerini şöyle sürdürdü:

Bizler bu anlayışlar, mesleğimize ve meslektaşlarımıza sahip çıkarken, ülkemizin ve toplumumuzun ortak geleceğine de sahip çıkıyoruz” dedi. Sorunların değişmediğini kaydeden Topçu, “Siyasi iktidarın mesleğimizi önemsizleştirme, emeğimizi değersizleştirme çabaları sistematik olarak devam etmektedir. Bu sistematik çabalar nedeniyle mühendis, mimar ve şehir plancıları gerek kamuda gerekse özel sektörde kötü çalışma koşulları altında, yetersiz ücretlerle çalışmaya devam etmektedir. İşsizlik, hayat pahalılığı, düşük ücretler, güvencesizlik, özlük hakları ve örgütlenme sorunları ülkemizde çalışan tüm kesimlerin olduğu gibi mühendis, mimar ve şehir plancılarının öncelikli sorunlarıdır."

KAMUDA PARTİ DEVLETİ ANLAYIŞI

Sorunların sadece ekonomik sıkıntılardan ibaret olmadığını ifade eden Topçu, “Ülkemizdeki mühendis, mimar ve şehir plancılarının bugün karşı karşıya olduğu sorunlar sadece ekonomik sıkıntılar değildir. Kontrolsüz yetkilerle donatılmış tek adam rejimi altında emeğimiz değersizleşirken özlük haklarımız da giderek budanmaktadır" dedi.

Topçu, açıklamasını şu ifadelerele sonladırdı:

"'Parti Devleti' anlayışıyla yönetilen kamu kurumlarında çalışan meslektaşlarımız siyasi baskı ve sürgün tehdidi altında, düşük ücret, kadro sorunu, özlük haklarının ihlal edilmesi, düşük ek göstergeler gibi birçok sorun ile yüz yüzedir. Güvencesiz-sözleşmeli istihdam modellerine yönelme, atamalarda liyakatin ortadan kalkması ve nihayet hukuksuz,keyfi ihraçlar gibi nedenlerle kamudaki teknik personelin iş yükü artarken, iş riski de giderek büyümektedir. Yandaş konfederasyonla imzalanan toplu sözleşmeler, şaibeli enflasyon rakamlarıyla birleşince kamu emekçilerinin her geçen gün daha da yoksullaşmasına neden olmaktadır. Tüm bu sorunlara rağmen, TMMOB olarak bizler mesleğimizi ve toplumu koruyacağız.”