Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya gelen mimar ve mühendisler dün sabah sa

 SABİHA TEMİZKAN / Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya gelen mimar ve mühendisler dün sabah saatlerinde tren garı önünde toplandı. Buradan kortej oluşturarak, yürüyüşe geçen 10 bine yakın TMMOB üyesi yürüyüş sırasında sık sık "Kahrolsun IMF bağımsız Türkiye", "Diplomalı işsiz olmayacağız", "Sadaka değil toplu sözleşme", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz" "KİT’ler halkındır satılamaz" sloganlarını attı. ''Özgürlükten, emekten, demokrasiden ve barıştan yana bir Türkiye için'', ''Geleceğimize, meslek onurumuza, halkımızın insanca yaşam hakkına sahip çıkmak için'' yazılı pankartların açıldığı mitingde, "İşsiz mühendis olmak istemiyoruz", "ABD-AB bağımlılığına hayır", "Kentlerimizi talan eden kanunlara hayır", ''Baskı, sürgün ve siyasi kadrolaşmaya hayır'', ''Kamudaki ücret dengesizliği giderilsin'', "BOP Jandarması olmayacağız", ''Erdemir'in satışı iptal edilsin'', ''Çalışma hayatında cinsiyet ayrımına son'' dövizleri taşındı.

 SOĞANCI: ÇÖZÜM BİRLİK
TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, mitingde yaptığı konuşmada, gün geçtikçe artan sorunlara dikkati çekmek için Türkiye'nin 86 noktasından Ankara'ya geldiklerini söyledi. TMMOB'nin 270 bine ulaşan üye sayısının yüzde 25'nin işsiz ya da meslek dışı işlerde çalıştığına işaret eden Soğancı, çözümün birliktelikten geçtiğini vurguladı. Soğancı, dünyanın, küreselleşmenin yıkıcı etkisi ile şekillendiğini belirterek, Türkiye'nin ise çağ atlamayıp, sermayenin ihtiyaçlarına göre düzenlemeler yaparak küreselleşme çağına eklemlendiğini söyledi.

 POLİTİKALARI IMF BELİRLİYOR
 Soğancı, Türkiye'de ekonomik politikaların IMF'ye göre belirlendiğini ifade ederek, düştüğü belirtilen enflasyon rakamlarının halka yansımadığını söyledi. Kamu çalışanlarının sefalet ücretiyle çalıştırıldığını, ve en önemli kamu kuruluşlarının özelleştirildiğini kaydeden Soğancı, rant ekonomisinin yarattığı koşulların mimar, mühendis ve şehir plancılarının yaşamları ile meslek kimliklerini erozyona uğrattığını söyledi.

 PARASIZ KAMU HİZMETİ
 AKP’ye de uyarıda bulunan Soğancı, kamu hizmetlerinin paralı hale getirilmemesini, eğitim, sağlık herkes için ulaşılabilir, nitelikli ve parasız olmasını ve özelleştirmelere derhal son verilmesini istedi. Asgari ücretin yoksulluk sınırın üstüne çekilmesini de talep eden Soğancı, örgütlenme önündeki engellerin kaldırılmasını, çalışma yaşamında cinsiyet ayrımcılığına son verilmesini, öğretim üyelerinin ve bilim insanlarının yaşam standartlarının yükseltilmesini, YÖK'ün kaldırılmasını, eşit, parasız, demokratik, bilimsel bir eğitim sisteminin geliştirilmesini istediklerini söyledi. Soğancı, AB ile müzakere sürecini yakından takip edeceklerini ve bu süreci TMMOB olarak bir mücadele süreci haline getireceklerini de vurguladı. Savaşa karşı barışı, adaleti, şiddete karşı kardeşliği, sömürüye karşı emeği savunan yürüyüşlerini sürdürecekleri ifade eden Soğancı, sermayenin saldırılarına karşı birlik çağrısı yaparak, "Başka bir dünya başka bir Türkiye için sen de katıl, ellerimizi birleştirip emeğin ve özgürlüğün Türkiye’sine uzanalım" dedi. Miting sanatçı Hilmi Yarayıcı'nın verdiği konserle son buldu.

Sıhhiye’de yüzler gülüyordu…
L. DOĞAN TILIÇ /
SIHHİYE’deki TMMOB mitinginde yüzler gülüyordu. Meydanda toplanan mühendisleri izleyen "deneyimli mitingciler''e göre katılım "çok iyi'' idi. Ülkenin 86 noktasından kalkıp başkentin Sıhhıye meydanına gelen TMMOB’lilerin sayısı 6-7 bini buluyordu.

"Dört nala gelip uzak Asya’dan / Akdeniz’e bir mızrak başı gibi dalan / Bu memleket bizim'' diyen, "Yaşamak / bir ağaç gibi tek ve hür / ve bir ağaç gibi kardeşçesine'' diyen binlerce mühendis "Bu ülke satılık değil'' diye haykırmak üzere başkente gelmişlerdi. Alanda her ağızdan bir ses çıkmaması, slogan ve pankartlardaki birliktelik bir başka güzelliğiydi mitingin.

Kitle örgütü temsilcileri, ÖDP Genel Başkanı Hayri Kozanoğlu, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Haydar Kaya, Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, DTH’dan Hatip Dicle ve çok sayıda milletvekili kürsüde, TMMOB’nin öğrenci üyeleri ile işli-işsiz mühendisler meydanda yerlerini aldıklarında, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı örgütünün unutulmaz genel başkanlarından Teoman Öztürk’ün 25 yıl önceki sözleriyle başladı konuşması na: "Yüreğimizdeki insan sevgisini ve yurtseverliği; baskı, zulüm ve engelleme yöntemlerinin söküp atamayacağının bilinci içinde; bilimi ve tekniği emperyalizmin ve sömürgenlerin değil, halkımızın hizmetine sunmak için, her çabayı güçlendirerek sürdürme yolunda inançlı ve kararlıyız.

'' Edirne’den, Diyarbakır’dan, Maraş’tan, Trabzon’dan, Aydın’dan, İstanbul’dan, Konya’dan, İzmir’den, Antalya’dan, Eskişehir’den, Zonguldak’tan Ankara’ya gelen mühendisler, "Sen 600 dolardan fazla etmezsin'' diyen programlara, 270 bin TMMOB üyesinden 70 binini işsizliğe ya da başka işler yapmaya mahkûm eden politikalara, ziraat mühendisliği gibi bazı dallarda yüzde 80’i aşan işsizliğe isyan ediyorlardı. Ancak, yalnızca mühendislerin sorunlarını çözecek bir politika olamayacağının da farkı ndaydılar. Bu yüzden, "Üretim, yatırım, istihdam ve hakça bölüşüm temelinde politikalara dönülmesini'' talep ediyor, "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz'' diyorlardı.