TMMOB’nin 24 Haziran seçimleri öncesi gerçekleşen genel kurulunda öne çıkan tema, “Özgür, demokratik, laik bir Türkiye için TAMAM” oldu

TMMOB olağan Genel Kurulu başladı: Özgür, demokratik, laik bir Türkiye için TAMAM

BURCU CANSU burcucansu@birgun.net @burcu_cansu

TMMOB 45. Olağan Genel Kurulu Türkiye'nin dört bir yanından gelen delegelerin ve konukların katılımıyla Türkiye Barolar Birliği Konuk Evi Konferans Salonu'nda başladı.

3 Haziran Pazar günü yapılacak seçimlerle sona erecek olan 45. Olağan Genel Kurul’un divan başkanlığına 2004-2016 yılları arasında birliğin yönetim kurulu başkanlığını yürüten Mehmet Soğancı seçildi. Soğancı, açılış konuşmasında TMMOB'nin geçmişten gelen mücadeleci kimliğine değinerek, önümüzdeki dönemde aynı anlayışla ve kararlılıkla çalışmalarına devam edeceğine olan inancını dile getirdi. Demokrasi mücadelesinde, Gezi Direnişi’nde ve 10 Ekim Katliamı’nda yitirilenler anısına saygı duruşu gerçekleştirildi.

Tarihi genel kurul
Genel kurulda ilk sözü TMMOB 44. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz aldı. Koramaz, 2 yıllık çalışma dönemi boyunca TMMOB faaliyetlerine ve ülkenin içinde bulunduğu duruma ilişkin değerlendirme yaptı.
Genel kurulu önemli bir tarihsel dönemde gerçekleştirdiklerini belirten Koramaz, “Genel kurulumuzda yapılan her konuşma, alınan her karar, topluma vereceğimiz her mesaj tarihi öneme sahiptir. Burada yürütülen tartışmaların eşitlik, özgürlük ve demokrasi mücadelesi açısından yol gösterici olacağına inancım tamdır. Çünkü bizler, faşizme, gericiliğe ve baskılara karşı nasıl mücadele edilmesi gerektiği konusunda en deneyimli, en birikimli örgütlerden birisiyiz. Bizler, teknik elemanların mücadelesini toplumsal mücadelenin temel dinamiklerinden birisi haline getiren Teoman Öztürk’lerin, Harun Karadeniz’lerin, Zeki Erginbay’ların, Akın Özdemir’lerin yol arkadaşlarıyız” diye konuştu.

‘Yaşadıklarımızın sorumlusu AKP’dir’
Koramaz, sorumluluk aldıkları iki yıl içerisinde önemli bir tarihsel kesite eşlik ettiklerini belirterek, “15 Temmuz 2016’da yaşanan askeri darbe girişimi, OHAL dönemi KHK’larıyla haksız-hukuksuz biçimde işlerinden atılan 130 binin üzerinde kamu emekçisi, siyasi kararlarla tutuklanan siyasi parti başkanları, milletvekilleri ve gazeteciler, kayyum atanan belediyeler, OHAL altında gerçekleştirilen şaibeli Anayasa Değişikliği Referandumu, Cerablus ve Afrin’e yönelik sınır ötesi operasyonlar, ekonomik kriz gibi onlarca önemli gelişme yaşandı” dedi. Koramaz, “2 yıl gibi kısa bir dönemde birbiri ardına yaşanan bu sarsıcı olaylar, ülkemizin ekonomik, siyasal ve toplumsal anlamda derin bir krizin içerisinde olduğunu göstermektedir. Bu kriz yönetememe krizidir, bu kriz iktidar krizidir. Bu krizin sorumlusu AKP iktidarıdır. AKP’nin siyasal alanda tek adam, toplumsal alanda muhafazakârlık ve ekonomik alanda neo-liberalizme dayalı Yeni Rejim-Yeni Türkiye inşa etme hevesi, ülkemizi uçurumun kıyısına getirmiştir” diye konuştu.

‘Halk egemenliği için oy kullanacağız’
“24 Haziran’da gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimi, Anayasa Değişikliği Referandumu’nun ikinci ve son ayağı niteliğindedir. Tek adam rejimini durduramadığımız takdirde ülkedeki siyasal, ekonomik ve toplumsal kriz derinleşecek, ülkemiz geri dönüşü mümkün olmayan bir kâbusun içine sürüklenecektir” diyen Koramaz, TMMOB’nin seçimlere ilişkin tavrını şöyle açıkladı:

“TMMOB olarak bizler 24 Haziran seçimlerinde, tek adam egemenliğine karşı halk egemenliği için oy kullanacağız. Baskı ve zorbalığa karşı demokrasi için oy kullanacağız. Yasama-yürütme ve yargının tek adamın kontrolüne girmesine karşı, güçler ayrılığı için oy kullanacağız. Siyasallaşmış ve yozlaşmış adalet anlayışına karşı hukukun üstünlüğü için oy kullanacağız. Gerici-muhafazakâr devlet politikalarına karşı laiklik için oy kullanacağız. Ayrımcı-inkârcı düşmanlık politikalarına karşı kardeşçe bir arada yaşam için oy kullanacağız. Rant ekonomisine karşı üreten, sanayileşen, hakça bölüşen ekonomi için oy kullanacağız. Şiddet, yok sayma ve değersizleştirme uygulamalarına karşı kadınların eşitliği ve özgürlüğü için oy kullanacağız. Nazım’ın dediği gibi; ‘Eğer; hak haksızlıktan yüce, sevgi nefretten üstün, aydınlık karanlıktan güçlüyse... Çaresi yok usta... Biz kazanacağız’.”

***

Kongreye 24 Haziran damgası
Yönetim Kurulu Başkanı Koramaz’ın ardından genel kurula katılan siyasi Parti, emek-meslek örgütü ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin konuşmalarına geçildi.

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Seran Aysal: Kıbrıs’ta ve Türkiye’de yaşanan güncel gelişmeler ve mühendis-mimarların bu gelişmeler karşısındaki tutumu demokrasiden yana olacaktır.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Raşit Tükel: Halkın sağlık hakkının gasp edildiği bir süreçten geçiyoruz. Demokratik, özgür, laik bir Türkiye için, söz, yetki, karar halkın demek için artık TAMAM diyoruz. Oylarımıza sahip çıkıyoruz.
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu: 24 Haziran’da geleceğimiz için oy kullanacağız. DİSK olarak 16 yılda işçilerin neler kaybettiğini biliyoruz. İşçi düşmanı AKP’ye oy yok diyoruz. TAMAM diyoruz.

KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen: Kamunun hızla tasfiye edildiği bir sürece tanıklık ediyoruz. Emekten yana barış içerisinde bir Türkiye istiyoruz. AKP’nin yalanlarından bıktık, artık TAMAM diyoruz. Üretenleriz, yöneten de biz olacağız.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel: 24 Haziran karanlık günlerin son bulduğu, aydınlık günlerin geleceği bir süreç olacak. Biz milyonlarız ve 24 Haziran seçimlerinde milyonların iradesi kazanacak.

ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi İlknur Başer: Vakit siyasal İslam’ı yenme vaktidir. Vakit TAMAM deme vaktidir. Vakit HAYIR’ı TAMAM’lama vaktidir.

HDP Grup Başkan Vekili Filiz Kerestecioğlu: 24 Haziran seçimleri için ‘seninle değişir’ diyoruz. Demirtaş’ın ve tutuklu vekillerimizin de sizlere selamını iletiyorum. Yolumuz açık olsun.

EMEK Partisi Başkanı Selma Gürkan: Faşizmin esas alındığı bir dönemi yaşıyoruz. Tek adam, tek parti rejimini durdurmalıyız. Tek çözüm halk demokrasisidir.

TKP adına Ali Rıza Aydın: ‘Bu düzen değişmeli’ diyenler olarak bağımsız adayım. Gelecek güzel günler bizim olsun.