Madenlerin liyakatsiz kişilerce yönetildiğini vurgulayan TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Hüsnü Meydan, ‘katılımcı mevzuat değişikliği’ ile ‘iç ve dış denetim zorunluluğu’nun hayata geçmesi gerektiğini belirtti.

TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Meydan: Sistem baştan sona hatalı

Hüseyin ŞİMŞEK

Yeraltı madenlerinde kötü çalışma koşulları ve kazalar, işçilerin hayatlarının bir parçası olarak görülüyor. Yıllardır her kazadan sonra iktidar temsilcileri, koşulları düzeltme sözü verirken işçilerin ve meslek odalarının talepleri ise görmezden geliniyor. Madenlerde sistemin baştan sona hatalı olduğunu bildiren TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi, Maden Mühendisi Hüsnü Meydan, önerilerinin hayata geçirilmemesinin yeni facialara neden olduğunu, görmezden gelinen taleplerinin acilen gündeme gelmesi gerektiğini bildirdi.

Kimsenin haberi olmadan hazırlanan düzenlemelerle yol yürünemeyeceğini kaydeden Meydan, BirGün’e yaptığı açıklamada, yeni kazaların önlenmesi için atılması gereken en acil adımın katılımcı mevzuat değişikliği olduğunu söyledi. Mevzuat değişikliklerinin dayatma yoluyla, uzman görüşü olmadan hayata geçirildiğini anlatan Meydan, “Yasal düzenlemeleri yapacak birimlerle meslek odaları, sendikalar, tabip odaları, akademisyenler, maden uzmanlarının bir araya gelmesi ve çeşitli görüş alışverişlerinde bulunmaları gerekiyor” dedi.

Ortak akıl ürünü bir düzenlemenin hayata geçirilmesi gerektiğini kaydeden Meydan, “Bugüne kadar dayatmalar sonucunda hayata geçirilen düzenlemeler, kazaları ve can kayıplarını önleyemedi. Önerilerimiz hayati öneme sahip. Dünyada yoğun ölümlü iş kazalarının olduğu sayılı ülkeler arasındayız. Geçmiş yıllarda yaşanan kazalara yönelik raporlar, görüşmeler sırasında ele alınmalı, nedenleri tartışılmalı ve hataların hala yapılıp yapılmadığı tespit edilmelidir. Ancak bu şekilde yol yürünebilir” diye konuştu.

Hüsnü MeydanHüsnü Meydan

Madenlerde liyakatsizliğin öne çıktığını da bildiren TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Hüsnü Meydan, sorunlara dair şunları söyledi:

“Liyakat ilkelerine uymayan kişiler hem sahada görev alıyor hem de yönetici oluyor. Kamu kurumlarının önemli bölümleri için de aynı şeyi söyleyebiliriz. Ayrıca her gördüğünüz kente fakülte açarak mühendis yetiştirdiğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çok kötü bir eğitim süreci var. Yeterli yetkinlikte mühendis yetişmiyor. Mevzuat emek odaklı değil. Bu yüzden işçi sağlığı düşünülmüyor. Etkin bir denetim mekanizması da yok. Acilen kurulmalı. Hem iç denetim hem de dış denetim uygulaması hayata geçmeli. Devletin bu konuda doğrudan sorumluluk alması gerekiyor.”