TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir’de İnciraltı’na yönelik imar planlarının yeniden gündeme gelmesine tepki gösterdi. Açıklamada "İnciraltı seçim malzemesi yapılıyor. Umut tacirliği yapmaktan vazgeçin" denildi.

TMMOB’dan İnciraltı tepkisi: Umut tacirliği yapmaktan vazgeçin

BİRGÜN EGE 

İzmir’in Balçova ilçesinde yer alan İnciraltı bölgesinin imar planlarının yeniden gündeme gelmesine Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu tepki göstererek yazılı bir açıklama yayınladı. 

Her seçim döneminde İnciraltı’nın siyasiler tarafından seçim malzemesi haline gelmesini umut tacirliği olarak belirtilen açıklamada, "Plansız programsız, ‘ben yaptım oldu’ anlayışıyla, kamu yararı ve hukuk ilkelerini hiçe sayan ve ranta hizmet eden politikalara karşı çıkıyoruz" denildi. 

Açıklamada, "İnciraltı, kent için en önemli açık ve yeşil alan olma özelliğine sahip bölgesi konumundadır. Bu bölgenin mevcut sorunlarının çözümü için acil plan kararlarının alınması gerekliliği herkesçe hemfikir olunan bir konu olmakla birlikte yapılaşmaya ve betonlaşmaya onay veren plan kararlarının değil; bugün ve gelecekte İnciraltı’nın özelliklerini ve geçmiş ile ilişkisini koruyan ve süreklilik gösteren planlama kararlarının yaşama geçirilmesi temel amaç olmalıdır" ifadelerine yer verildi. 

"İNCİRALTI’NIN TAHRİBİNE İZİN VERİLEMEZ"

Açıklamada  şu ifadelere yer verildi: "Yapılaşma İnciraltı Kent Ormanı ve İnciraltı lagünü için bir tehdit oluşturacaktır. Bölgedeki sulak alanlar (lagünler) su dengesini koruyan birer tampon niteliği taşımaktadır. Bu hassas dengenin yapılaşma ile daha çok bozulacağı bir gerçektir. Bu durumda olası baskınlar bölge için ciddi tehdit oluşturacak noktaya gelecektir. Tarım, doğa, planlama, mühendislik bilimi görmezden gelinerek turizm odaklı rant hedefi ile İzmir için eşsiz bir değer olan İnciraltı’nın tahribine izin verilemez."