TMMOB Makine Mühendisleri Odası’nın ‘AKP İktidarının 20 Yılı’ etkinliğinde konuşan Yener, AKP’nin ülkeyi sanayizileştirdiğini vurguladı. Koramaz ise TMMOB’nin bir kez bile AKP’nin dümen suyuna girmediğini kaydetti.

TMMOB’den 20 yıllık hasar tespiti: Sanayisizleştik
Fotoğraf: BirGün

BirGün ANKARA

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, iki yılda bir düzenlenen Sanayi Kongresi öncesi, AKP İktidarının 20 Yılı konulu bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte AKP iktidarının 20 yıllık hasar tespiti yapıldı. Etkinlikte yer alan 15 konuşmacı 5 oturumda sunumlarını yaptı.

Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener, etkinliğin açılış konuşmasında AKP iktidarının Türkiye’ye sanayisizleştirdiğine dikkat çekerken TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ise TMMOB’nin bir kez bile AKP’nin yağma politikalarına onay vermediğini kaydetti.

RANT VE YAĞMA DÜZENİ OLUŞTURDULAR

“Bu iktidar emek düşmanı neoliberal politikalar, sanayisizleşme, kuralsızlaşma, anayasasızlaşma, liyakat ve hukuk tanımazlık temelinde tam bir rant ve yağma düzeni oluşturmuştur” diyen Yener, emeğin hep geri planda tutulduğunu belirtti. AKP İktidarının kötülük iktidarı olduğunu vurgulayan Yener, seçimlerde de iktidarın mutlaka alt edilmesi gerektiğine dikkati çekerek bunun bir toplumsal görev olduğunu belirtti. Türkiye’nin sanayisizleştiğine dikkat çeken Yener, bakanlar tarafından mühendis ve mimarlara yönelik söylemleri sıraladı: “Bir bakan övgüyle yurtdışına mühendis, sonraki düzeltmesiyle de mühendislik ihraç ettiğimizi söyledi. Bir yandan ihraç övgüsü, bir yandan 'Varsın gidiyorlarsa gitsinler' dışlaması, değersizleştirmesi... İşte iktidarın sözde 'sanayi' ve aslında özelleştirme ve rant, yani yağma stratejisi. Çarpıtılan gerçek şu ki Avrupa’nın ileri sanayi ülkeleri aynı zamanda en ileri tarım ülkeleridir.”

Yener, konuşmasında tarımsal kalkınmanın sanayileşme süreçlerindeki tarihsel önemini yadsıyarak ülkeyi yoksullaştırdığına değindi. “Halkçı toplumcu planlama-kalkınma politikaları ile her alanda kamu yararının ve kamusal denetim ağlarının hâkim olması gerekmektedir” diyen Yener ayrıca, “Bu yöndeki bir demokratikleşme, kamuculuk ve halk egemenliğinin tesis edilmesi Türkiye’nin gerçek kurtuluş yolu olacaktır” ifadelerini kullandı.

AKP’NİN DÜMEN SUYUNA GİRMEDİK

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ise etkinliğin geçmişe ilişkin bir değerlendirme değil, ülkenin geleceğine ilişkin kamucu anlayışın geliştirilmesine katkı vereceğini kaydetti. 

Koramaz, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Kimileri laiklik karşıtı gerici uygulamalara sessiz kalarak, kimileri toplumsal muhalefetin bastırılmasına göz yumarak, kimileri yayılmacı dış politikaları alkışlayarak, kimileri Kürt sorununa şiddet politikalarını haklı görerek, kimileri muhalif belediyelere kayyum atanmasına, muhalif siyasetçilerin hapse atılmasına göz yumarak AKP’nin bu günlere kadar gelmesine neden oldu. AKP, yirmi yıllık iktidar dönemi boyunca, küresel emperyalist güç merkezlerinin güdümünde, sermayenin çıkarları doğrultusunda emek ve toplum düşmanı bir siyasal programın sadık uygulayıcısı oldu.”
“TMMOB olarak 20 yıldır bir kez bile AKP’nin dümen suyuna girmedik. AKP’nin yağma ve yıkım politikalarına onay vermedik. AKP’ye inanmadık, boyun eğmedik” diyen Koramaz ayrıca şunları söyledi:

ERDOĞAN TEHDİTLERİYLE BİZİ SUSTURAMAZ

“Erdoğan seçimlerden sonra hesaplaşacağını söyledi. Buradan bir kez daha dile getireyim, biz böyle tehditlerle susturulacak bir örgüt değiliz. Bizim geleneğimiz, bu ülkedeki mühendis, mimar ve şehir plancılarının köklü mücadelesine dayanmaktadır. Bizim geleneğimiz bu ülkenin baş eğmeyen devrimcilerinin mücadelesine dayanmaktadır. Bizi hiç kimse susturamaz, yolumuzdan kimse döndüremez. TMMOB’nin 70 yıla yaklaşan tarihi boyunca nice iktidarlar gelip geçti, nice darbeler, nice darbeciler gelip geçti, TMMOB dimdik ayakta durdu. Durmaya devam edeceğiz. Cumhuriyetin yüzüncü yılında, ülkemizi bitmeyen krizlere sürükleyen tek adam rejiminin geleceğimizi elimizden alma çabasına karşı, Cumhuriyetimizi eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik, laik temeller üzerinde yeniden inşa edebilme umudu için tüm birikimimizi seferber edeceğiz.”

Etkinlik, açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Korkut Boratav’ın genel ekonomik duruma yönelik sunumu ile başladı.   

Ardından Melih Şahin’in oturum başkanlığını yaptığı Dünya ve Türkiye’de Sanayinin Durumu konulu ikinci oturumda Dr. Oktay Küçükkiremitçi bir sunum yaptı.
Prof. Dr. Aziz Konukman’ın yönettiği Mali ve Sosyal Politikalar oturumunda Prof. Dr. Oğuz Oyan Mali Politikalar, Dr. Sabri Öncü Finans Politikaları, Doç. Dr. Serkan Öngel Sanayinin Durumu ve Çalışanlar konularında sunumlar yaptı.

Selçuk Soylu’nun yöneteceği Depremin Etkileri oturumunda Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu Depremin Ekonomik Faturası, Aykut Kocalar Deprem Sonrası Bölgede Sanayi ve Emeğin Durumu, Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gencay Serter Sanayi ve Kentleşme konularını ele aldı.

Ali Ekber Çakar’ın yönettiği son oturumda Oğuz Türkyılmaz AKP’nin Enerji Politikaları, Nadir Avşaroğlu AKP’nin Madencilik Politikaları, Dinçer Mete “AKP İktidarında 20 Yıl: Nereden, Nereye?” konulu bir konuşma yaptı. Etkinlik son oturum kapsamındaki forumla tamamlandı.