Çiftçiler, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin kendilerine randevu vermeyi bıraktığını, ürünlerini satmak üzere özel şirketlere yönlendirildiklerini ve bu nedenle de ürünlerini zararına sattıklarını söyledi.

Kaynak: Haber Merkezi
TMO randevu vermiyor, çiftçi şirketlere itiliyor
Fotoğraf: DepoPhotos

Çiftçiye destek olmak amacıyla üretilen ürünlerin devlet tarafından satın alımına olanak sağlayan Toprak Mahsülleri Ofisi'nin (TMO), 2023 yılı itibarıyla çiftçilere randevu vermeyi bıraktığı bildirildi.

Yenigün’den Alper Temiz’in haberine göre, Ege Bölgesi ve Türkiye'nin birçok bölgesinde 'Randevu alamıyoruz' diyerek başlayan şikayetlerinse ardı arkası kesilmedi. Yenigün'e konuşan birçok çiftçi ise "Randevu vermediler ve maalesef ürünlerimizi özel şirketlere satmak zorunda bırakıyorlar" diye konuştu.

Çiftçiler Sendikası (Çiftçi-Sen) Genel Yürütme Kurulu Üyesi Adnan Çobanoğlu ise, "2023 'ten önce TMO randevu veriyordu ve çiftçiler buğdaylarını satabiliyorlardı. Bu yıl randevu vermemeye başladılar" diyerek, sebebine dair edindiği bilgileri anlattı.

"TMO'nun kilo başı buğday alım fiyatı şu anda en düşük 9 lira. Ancak TMO, çiftçiden hiçbir şey almamaya başladı" diyen Çobanoğlu, "Bunun nedeni, artan makarna, ekmek ve bilhassa tüm buğday kökenli ürünlerde artan fiyatlardır. Hükümet bu fiyatları baskılamak istiyor. Bu nedenle çiftçinin ürettiği buğdayı TMO üzerinden almayarak makarna şirketlerine yönlendiriyor. Çiftçiyi tüccara muhtaç etmek için, bilinçli olarak yapılan bir hamle bu. Çiftçinin tüccara muhtaç edilmesinin ise temel nedeni, buğday kökenli ürünlerdeki fiyatların baskılanması ve en önemlisi, şirket tarımın ön plana çıkartılması" diye konuştu.

"ŞİRKETLER, TMO FİYATININ ALTINDA ALIYOR"

Şirket tarımı, zaten hükümetin ana hedeflerinden birisi diyen Çobanoğlu, "Bu amaca hizmet eden kararlar alınıyor. Aslında TMO, kuruluş amacından saptırıldı. Şu anda İzmir'de, çiftçiler bu bahsettiğim şirketlere TMO'nun en düşük fiyatı olan 9 liranın da altında buğday satışı yapıyorlar. Bu, zararına satış anlamı da taşıyor. Şirket 7 liraya satın alıyor. Aslında TMO yıllardır destekleme alımından vazgeçmişti ancak bu sene randevu vermeme faaliyetlerinde çok ciddi bir artış söz konusu olunca, çiftçiler topyekun zarar etmeye başladı. Buğdayı ucuza alan şirketlerse, maalesef çiftçinin piyasasını kontrol eden ana mekanizma haline geldi. Devlet burada çiftçinin değil şirketin lehine faaliyet gerçekleştiriyor" dedi.